Prima pagină » Eveniment-Social » O companie din Irlanda, fondată de un român, a făcut o donație spectaculoasă la Iași – FOTO

O companie din Irlanda, fondată de un român, a făcut o donație spectaculoasă la Iași – FOTO

12 apr. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

O companie din Europa, care a fost fondată de un român, a făcut o donație spectaculoasă unei instituții din Iași! Concret, Wenmoon Studios Limited, care dezvoltă jocuri exclusiv pe blockchain și căreia i-a pus bazele Marius Urbaniak (un român cu experienţă în gaming, design şi spaţiul crypto), a decis să ofere Institutului de Arheologie din Iași al Academiei Române 5 la sută din profitul unui proiect, an de an. Astfel, ar fi vorba de până la 16 mii de euro

Fondată de un român, o companie din Europa a făcut o donație specială unei instituții din Iași! Wenmoon Studios Limited (din Irlanda), care dezvoltă jocuri exclusiv pe blockchain și căreia i-a pus bazele Marius Urbaniak (un român cu experienţă în gaming, design şi spaţiul crypto), a decis să ofere tocmai Institutului de Arheologie din Iași – Academia Română 5 la sută din profitul unui proiect, an de an. Astfel, ar fi vorba de până la 16 mii de euro.

”Da, această donație este oferită de o companie din Irlanda (Wenmoon Studios Limited), care dezvoltă jocuri exclusiv pe blockchain și care a fost fondată de Marius Urbaniak, un român cu experienţă în gaming, design şi spaţiul crypto. Pe acesta eu îl cunosc. Acum, compania produce un joc intitulat ”Age of Zalmoxis”, un fantasy. Tematica este una ce ține de Epoca dacică, după moartea Regelui Burebista (Burebista, a trăit între anul 82 înainte de Hristos și 44 înainte de Hristos și a fost rege al geto-dacilor, respectiv întemeietorul statului dac”, a precizat arheologul dr. Alexandru Berzovan, cercetător științific la Institutul de Arheologie din Iași, din cadrul Academiei Române.

Companie din Irlanda, fondată de un român, a făcut o donație unei instituții din Iași

Institutul de Arheologie Iaşi-Academia Română primeşte o donaţie de peste 16.000 de dolari din partea unei companii irlandeze care dezvoltă jocuri pe blockchain, în contextul unei vânzări de NFT-uri (Non-Fungible Tokens), jeton nefungibil este o unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain.

”Vom colabora cu ei. Desigur, acesta are un cadru și o reconstituire istoricăm, doar că e vorba de fantasy, personajele se luptă cu balauri și zombi. Aceștia au decis ca 5 la sută din veniturile lor din fiecare an să le doneze Institutului de Istorie din Iași. Este vorba despre o mare companie, formată din profesioniști, recunoscută și care a colaborat la celebre proiecte de gaming, unul fiind «World of Warcraft». E ceva deosebit și în premieră pentru noi. Până acum, lucrările de pe șantierele arheologice le derulam cu ajutor financiar din exterior, privat. Acum, banii din donația aceasta vor fi folosiți la achiziția de instrumente, la cercetare sau documentare. Cu ajutorul acestor oameni putem să ne dezvoltăm munca noastră, ceea ce este esențial și important pentru noi”, a mai completat arheologul dr. Alexandru Berzovan, cercetător științific.

Un parteneriat semnat între Wenmoon Studios Limited şi Institutul de Arheologie Iaşi-Academia Română

Unul dintre principalii piloni pe care este dezvoltată lumea jocului ”Age of Zalmoxis” este un parteneriat semnat între Wenmoon Studios Limited şi Institutul de Arheologie Iaşi-Academia Română.

”Suntem o echipă mică de veterani din industrie care creează jocul MMORPG – un joc video de rol on-line, amplu, multi-jucător pe care noi ne-am dorit să îl jucăm dintotdeauna. Ţintim sus, dar plănuim inteligent, ceea ce ne permite să fim flexibili şi să inovăm. Ca un studio independent, nu avem un consiliu de administraţie care să ne grăbească. Acestea fiind spuse, suntem conştienţi că investitorii noştri sunt dornici să vadă progrese şi îi vom implica atât pe ei, cât şi publicul larg în etapele de test a jocului”, a anunțat Timothy McCracken – Lead Game Designer.

Primul proiect aflat în dezvoltare la compania lui se numeşte ”Age of Zalmoxis – Rise of the Fallen”, un joc de tip MMORPG care aduce în faţa utilizatorilor o lume antică, inspirată din folclorul european şi din perioada dacilor. ”Jocul «Age of Zalmoxis – Rise of the Fallen» integrează NFT-uri şi monede digitale (tokens), care sunt dezvoltate pe blockchainul Elrond, acestea din urmă fiind verificate prin Whitelisting de către echipa Elrond.

Monedele se numesc Koson, aşa cum se numeau şi banii poporului dac, şi se află astăzi în etapa 2 din 5 a perioadei de presale.

Colecţia Origin a reuşit să strângă un total de 1.732 EGLD, echivalentul a 325.428 de dolari la un preţ de circa 188 de dolari pentru EGLD

Prima colecţie de NFT-uri lansată pentru proiectul ”Age of Zalmoxis” se numeşte Origin şi este formată din 3.462 de NFT-uri unice, care deservesc drept tichet pentru primii investitori ai proiectului. Mai mult, NFT-urile Origin reprezintă cheia principală atât pentru intrarea în joc, cât şi pentru a câştiga venituri pasive sau pentru a crea alte NFT-uri prin care poate fi accesat jocul. Colecţia Origin a reuşit să strângă un total de 1.732 EGLD (un software care încearcă să dezvolte o rețea distribuită de computere pentru a rula o platformă de contract inteligentă ce are ca obiectiv prioritizarea scalabilității și a taxelor de tranzacție mici), echivalentul a 325.428 de dolari la un preţ de circa 188 de dolari pentru EGLD.

Raportat la înţelegerea de a dona 5 la sută din profituri către Academia Română, asta înseamnă echivalentul a peste 16.000 de dolari.

”Întreaga poveste a plecat de la Academia Română. Compania a trimis un e-mail la București, iar ei l-au redirecționat către noi. Eu am răspuns la acesta și am primit un feed-back pozitiv! Inițial am crezut că sunt niște tineri, dar, după ce am luat legătura cu ei, mi-am dat seama că este vorba despre o companie mare, serioasă. Ei vor să facă această donație, ceea ce contează foarte mult pentru noi. L-am delegat pe colegul nostru Alexandru Berzovan să se ocupe de colaborare. Problema, acum, e legată de aspecte birocratice, de legislația noastră… Noi am făcut toate diligențele, iar Academia Română va fi cea care va intra în posesia donației, nu noi, apoi să ne parvină nouă aceasta. E vorba și de un contract de sponsorizare care ar trebui derulat. Vom face toate demersurile necesare deoarece este ceva foarte bun pentru noi și care merită a fi susținut”, a declarat profesorul dr. cercetător științific I – Alexander Rubel, director al Institutului de Arheologie, respectiv cadru didactic al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.

Este vorba despre un gest special, ce ar trebui urmat, oferit de această companie din Irlanda, fondată de un român și care a făcut o donație spectaculoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *