Prima pagină » Eveniment-Social » O clădire uriașă, simbol din centrul orașului Iași, se va schimba radical. Plan spectaculos pentru un imobil din zona Piața Unirii
O clădire uriașă, simbol din centrul orașului Iași, se va schimba radical. Plan spectaculos pentru un imobil din zona Piața Unirii

O clădire uriașă, simbol din centrul orașului Iași, se va schimba radical. Plan spectaculos pentru un imobil din zona Piața Unirii

11 feb. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Pentru o clădire uriașă, aflată în zona Piața Unirii a orașului Iași, proprietarul are un plan spectaculos de schimbare a imobilului!
Ateneul Național din Iași a depus, la Direcția Județeană pentru Cultură, un proiect ce vizează refuncționalizarea și reparații capitale la Cinematograful „Victoria”

O clădire uriașă, din zona Piața Unirii a orașului Iași, proprietarul are un interesant plan de schimbare a imobilului! Astfel, Ateneul Național din Iași a depus, la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC), proiectul ce vizează refuncționalizarea și reparații capitale la Cinematograful „Victoria”. Până acum, la interior, au fost făcute lucrări care au modernizat vechea sală de cinema. Pe de altă parte, dacă se obține avizul de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI), finalizarea lucrărilor este preconizată pentru anul 2021. Pe de altă parte, pentru fațadă este necesară suma de 150 de mii de euro.

Proiectul de la Victoria conține elemente ornamentale asemănătoare cu cele de la Hotel „Traian” sau Palatul „Braunstein”

Proiectul de refacere și reabilitare a fațadei de la „Victoria” conține elemente ornamentale similare cu cele de la monumentele istorice Hotel „Traian” și Palatul „Braunstein”. Finalizarea lucrărilor este preconizată pentru anul 2021.

„Legat de fostul cinema «Victoria», doar 8 luni am lucrat la dosarul legat de obținerea avizelor, a documentelor legate de întregul proiect de refacere și reabilitare, la interior și exterior, a fostului Cinematograf «Victoria». Vorbim de transformarea unei săli de proiecție în una de spectacole, multifuncțională și modernă. Anul acesta am lucrat la toate acestea. De luni bune lucrăm la interior. Aproape am finalizat totul, mai avem de refăcut Foaierul. Finalizăm și o «perdea anti-foc», o cortină între scenă și sală pentru a avea protecție în caz de incendiu”, arată Andrei Apreotesei.

Consolidarea acoperișului, modernizarea sălii de spectacole și racordarea la rețeaua de energie termică

De reamintit că, din vara anului 2019 au demarat lucrările de reabilitare a Cinematografului „Victoria” din Iași. Proiectul a constat în consolidarea acoperișului, modernizarea sălii de spectacole și racordarea la rețeaua de energie termică a municipiului Iași. Printre intervențiile de modernizare se remarcă amenajarea unei grădini suspendate pe acoperișul clădirii. În total, suma investită ajunge la peste 160.000 de euro. Banii necesari au fost alocați de Primărie. Cinematograful „Victoria” va deveni un loc ideal pentru organizarea de evenimente cultural-educaționale. Acoperișul se va transforma într-o grădină suspendată, vor fi montate gazon, vegetație mică și medie controlată.

Cinema „Victoria” Iași a fost construit în anii ’60 și deținea sala cu cel mai mare număr de locuri din oraș, adică 902 scaune

Datorită poziționării sale în centrul Iașului, fostul Cinematograf „Victoria” a devenit unul dintre cele mai cunoscute puncte de interes, repere sau locuri de întâlnire. După anul 1990 a intrat într-o stare de degradare în ceea ce privește starea clădirii, care timp de peste trei decenii a fost trecută cu vederea de autorități. În toată această perioadă s-au mai proiectat filme, însă degradarea și condițiile precare și-au lăsat amprenta. În acest context, reabilitarea sălii de cinema a fost extrem de bine primită în rândul publicului ieșean. Inaugurarea Sălii „Unirii” a avut loc în iarna anului 2019, servind atât ca cinema, cât și ca spațiu pentru diversele evenimente sau activități culturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *