Clădire celebră, din centrul orașului Iași, se află într-o nouă fază de transformare spectaculoasă! Totul se va finaliza tocmai pe 30 decembrie 2020. Concret, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași se lucrează, în aceste zile, la iluminatul arhitectural. Aceasta este ultima etapă, realizată de S.C. Iasicon S.A., în proiectul pentru restaurarea Corpului 4, respectiv a întregii clădiri a celui mai vechi teatru modern al României
Istorică și faimoasă clădire-simbol, amplasată în zona centrală a orașului Iași, se află în plină transformare! Procesul se va finaliza tocmai pe 30 decembrie 2020. La Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași se lucrează la iluminatul arhitectural. Aceasta este ultima etapă realizată de S.C. Iasicon S.A. în proiectul pentru restaurarea Corpului 4. Proiectul a avut licitația în 2013. Lucrările pentru iluminat au început la jumătatea lunii noiembrie, anul acesta. Toate lucrările cuprinse în proiect au fost executate eșalonat, în funcție de programarea finanțării.
Finanțarea totală a proiectului de restaurare este de 9.067.634,18 lei, cu TVA inclus
De reamintit că, în ianuarie 2018, Primăria Municipiului Iași a emis un Certificat de Urbanism pentru finalizarea lucrărilor de restaurare, reabilitare și modernizare la o parte a clădirii Teatrului Național din Iași. Aceasta viza Corpul 4 al instituției, anume zona administrativă a Naționalului ieșean. Acestea s-au finalizat în aproximativ un an și s-au ridicat la peste 7 milioane de lei.
„Iluminatul arhitectural este ultima lucrare realizată de S.C. Iasicon S.A. în proiectul pentru restaurarea Corpului 4. Proiectul a avut licitația în 2013. Lucrările pentru iluminat au început la jumătatea lunii noiembrie, anul acesta. Toate lucrările cuprinse în proiect au fost executate eșalonat, în funcție de programarea finanțării. Finanțarea totală a proiectului de restaurare este de 9.067.634,18 lei cu TVA inclus, suma care cuprinde toate lucrările efectuate pentru Corpul 4: restaurare, consolidare, dotări mobilier, amenajări exterioare, iluminat arhitectural. Lucrarea de iluminat arhitectural este finalizată pe 30 decembrie 2020”, au precizat oficialii Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.
În 2013, licitația privind continuarea reabilitării clădirii TNI a fost suspendată, după ce o firmă din Iași a contestat procedura la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor
De reamintit că, în 2013, licitația privind continuarea reabilitării clădirii TNI a fost suspendată, după ce o firmă din Iași a contestat procedura la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Acest for a dat, însă, dreptate autorității contractante (Ministerul Culturii) și a dispus reluarea procedurii de atribuire. După alocarea a 4.2 milioane de euro pentru refacerea clădirii principale a Teatrului Național, Ministerul Culturii (la acel moment) a suplimentat finanțarea cu 7.4 milioane de lei. A fost vorba despre consolidare, finisaje interioare și instalații la Corpul 4 al instituției, refacerea instalației de condiționare a Sălii Studio „Teofil Vâlcu”, precum și lucrări de înlocuire a centralei termice din Uzina cu Teatru, respectiv iluminatul arhitectural al clădirii Teatrului Național și dotările cu mobilier.
Înființat în 1840, sub direcțiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu, conducerea trupei românești fiind asigurată de Costache Caragiali
Teatrul Național din Iași a funcționat din 22 decembrie 1846 în noua sală a Teatrului cel Mare de la Copou. În noaptea de 17 spre 18 februarie 1888, în urma unui incendiu devastator, clădirea Teatrului de la Copou este distrusă. Demersurile pentru construirea unui nou local de teatru au durat până în 1894, când este aprobat contractul cu arhitecții vienezi Fellner și Helmer. Actuala clădire a fost construită pe locul vechii Primării, între anii 1894 și 1896, fiind considerată a fi cel mai vechi și cel mai frumos lăcaș de acest gen din țară. La 1 decembrie 1896, clădirea Teatrului Național a fost inaugurată de primarul Nicolae Gane. Planurile clădirii aparțin celebrilor arhitecți vienezi Fellner și Helmer, ce au proiectat construcții similare din Viena, Praga, Odessa, Zurich.
Inaugurată odată cu Teatrul Național, Uzina Electrică a acestuia a marcat începutul iluminatului electric la Iași
În anul 1956, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la primul spectacol în Limba română, Naționalul ieșean primește numele marelui poet, dramaturg și om de cultură Vasile Alecsandri (1821-1890). Clădirea Teatrului Național este o veritabilă bijuterie arhitectonică, adăpostind adevărate monumente de artă: Cortina pictată în 1896 de meșterul vienez M. Lenz și terminată de unul din discipoli. Aceasta prezintă în centru o alegorie a vieții, cu cele trei vârste, iar în dreapta, alegoria Unirii Principatelor Române (Moldova, Transilvania și Țara Românească); Cortina de fier, pictată de Al. Goltz, cu motive ornamentale dispuse simetric, separă etanș scena de restul sălii; Plafonul pictat de Al. Goltz, în culori pastelate, reprezintă alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe și îngeri și încadrat în stucatura rococo; Candelabrul din cristal de Veneția cu 109 becuri.