Prima pagină » Eveniment-Social » O clădire celebră dintr-o zonă rezidențială a orașului Iași, transformată total – IMAGINI SPECTACULOASE

O clădire celebră dintr-o zonă rezidențială a orașului Iași, transformată total – IMAGINI SPECTACULOASE

19 aug. 2022, 02:00, 1 ,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Clădire celebră dintr-o zonă rezidențială a orașului Iași, transformată total! Este vorba de lucrările ce au vizat „Reabilitarea, consolidarea şi refuncționalizarea Observatorului Astronomic din Iaşi”, aflat în proprietatea Universităţii „Cuza”, situat pe Aleea Sadoveanu, nr. 5-7. Acestea au fost finalizate în proporție de 99,9 la sută! Investiția a fost de peste 5 milioane de lei, conform datelor Companiei Naționale de Investiții, și a fost implementată cu sprijinul unei firme locale de construcții, inaugurarea urmând a avea loc în perioada imediat următoare

Într-o zonă rezidențială a orașului Iași, o clădire celebră a fost transformată total! Lucrările ce au vizat ”Reabilitarea, consolidarea şi refuncţionalizarea Observatorului Astronomic din Iaşi”, aflat în proprietatea Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), situat pe Aleea Sadoveanu, nr. 5-7, au fost finalizate în proporție de 99,9 la sută! Investiția a fost de peste 5 milioane de lei, conform datelor Companiei Naționale de Investiții (CNI), și a fost implementată cu sprijinul unei firme locale de construcții, inaugurarea urmând a avea loc în perioada imediat următoare. S-au păstrat funcțiunile inițiale ale clădirii, cele de cercetare atmosferică și spațială, fiind amenajate noi spații de laboratoare, unde vor fi instalate, în etapa a doua a proiectului, echipamente laser și de cercetare astronomică dintre cele mai moderne existente la această dată în lume! Totodată, imobilul va putea fi accesat parțial de către publicul ieșean în timpul unor evenimente astronomice importante.

O clădire celebră dintr-o zonă rezidențială a orașului Iași, transformată total

Observatorul Astronomic face parte din categoria monumentelor istorice. A fost construit între anii 1878-1956, iar în 2013 a fost închis din cauza stării avansate de degradare. După 50 de ani, Universitatea „Cuza” a demarat etapa de consolidare și refuncționalizare la Observatorul Astronomic din Iași. Licitația a fost derulată de Compania Națională de Investiții (CNI). Firma care a câștigat marele pot a fost Iasicon S.A. Iași. Observatorul Astronomic a fost construit între anii 1878-1956, iar în 2013 a fost închis din cauza stării avansate de degradare. Acesta va fi redat cercetării științifice în domeniul astronomic și spațial. Dotările moderne vor permite efectuarea de cercetări în domeniul meteorologiei și mediului, cu specială referire la dinamica stratului de ozon și calitatea radiațiilor. Accesul publicului va fi permis cu ocazia evenimentelor atmosferice.

După 1989, Observatorul a fost inclus pe lista obiectivelor aflate în Patrimoniul Național al Monumentelor

Observatorul, ridicat între anii 1912-1913, l-a avut ca fondator pe Constantin Popovici, șef al catedrei de Astronomie, Geodezie și Mecanică a marii Universități din Iași. De asemenea, cadrul didactic a fost și primul director al Observatorului, în perioada 1913-1937. Din păcate, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în mare parte, aparatura de aici a dispărut. De precizat că, din 1966, la Observator au existat un atelier de mecanică fină și un laborator electronic. După 1989, acesta a fost inclus pe lista obiectivelor aflate în Patrimoniul Național al Monumentelor. Mai mult, telescopul existent la Observatorul Astronomic din Iași datează din 1960, fiind realizat tocmai în Germania.

Așadar, o clădire celebră dintr-o zonă rezidențială a orașului Iași, transformată total.

Comentarii
  • Daca UAIC doreste, se poate. Pacat ca nu exista nici un interes pentru deschiderea Muzeului de Istorie Naturala. Publicul iesean astepta cu nerabdare de 10 ani, oricum muzeul atragea mai multi vizitatori decat Observatorul si este singura legatura palpabila intre Universitate si domnitorul Cuza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *