Echipa Ateneului Național din Iași prezintă astăzi, 8 iulie 2021, planul prin care va fi transformată total o clădire celebră, din plin centrul orașului. La eveniment participă membrii și partenerii proiectului, dar și invitați speciali, atât din Iași, cât și din București. În prim-plan este fostul Cinematograf „Tineretului”, de pe strada Lăpușneanu, nr. 18. Scopul este aducerea imobilului la expresia arhitecturală exterioară inițială, din 1905 – Coloseul „Bragadiru”
Astăzi, 8 iulie 2021, planul prin care va fi transformată total o clădire celebră, din plin centrul Iașului, este prezentat oficial. La eveniment participă membrii și partenerii proiectului, dar și invitați speciali, atât din Iași, cât și din București.
În prim-plan este fostul Cinematograf „Tineretului”, de pe strada Lăpușneanu, nr. 18. Scopul este aducerea imobilului la expresia arhitecturală exterioară inițială, din 1905 – Coloseul „Bragadiru”.
Reabilitarea, finanțată de Institutul Național al Patrimoniului
Așadar, municipalitatea vizează aducerea Cinematografului „Tineretului” la expresia arhitecturală exterioară inițială, din 1905 – Coloseul „Bragadiru”. Proiectul de refacere și modernizare se află în faza de Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) și este finanțat de Institutul Național al Patrimoniului (INP), prin fondul Timbrul Monumentelor Istorice.
„Ne dorim ca, prin toate acțiunile pe care le întreprindem și prin deciziile pe care le luăm, să redăm frumusețea clădirilor pierdute în negura timpului. Deși apreciem noul, privim cu admirație spre arhitectura clădirilor care guvernau vechea Uliță Sârbească, parte a fostei Ulițe Mari a Iașului. Analizăm mai multe variante, ne consultăm cu specialiștii și factorii decidenți de pe plan local și credem că, în cele din urmă, vom găsi cea mai bună soluție pentru imaginea orașului nostru, atât prin intervențiile asupra acestui imobil, cât și în cazul celorlalte, pe care le avem în administrare”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.
Demersurile întreprinse în acest an vor continua în 2022, din dorința de a reda ieșenilor aceste clădiri istorice ale orașului.
Berăria „Bragadiru”, situată într-o clădire istorică de pe strada Lăpușneanu
Berăria „Bragadiru”, denumită și Hala de Bere sau Coloseul „Bragadiru”, a fost o berărie din Iași situată într-o clădire istorică de pe strada Lăpușneanu, nr. 18. Clădirea a fost construită pe locul unei bodegi numite „Eldorado” la începutul secolului XX și și-a schimbat în timp numele și destinația: reconstruită, a devenit Berăria „Astoria”, în 1922, după ce fusese distrusă de un incendiu, și a fost redenumită „7 Noiembrie” după 1944.
Ulterior, aici a fost instalat Cinematograful „Tineretului”, care a funcționat până pe 15 aprilie 1994. Berăria „Bragadiru” a fost, la începutul secolului XX, un loc de întâlnire a lumii mondene ieșene, a scriitorilor și artiștilor.
Atmosfera era animată, în timpul zilei și seara, de diferite orchestre și soliști, între care și Ionică Barbu, strănepotul lui Barbu Lăutaru. După ani buni în care a fost în administrarea filialei Iași a Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor „RomâniaFilm”, clădirea care a adăpostit berăria a fost lăsată în paragină din cauza unui litigiu de lungă durată cu Biserica „Banu”, privind dreptul de proprietate al imobilului. De aproape 3 ani, imobilul în care a funcționat Cinema Tineretului este în administrarea Primăriei Municipiului Iași, precum celelalte cinematografe: „Republica” (actual „Trianon”), „Victoria” sau „Dacia”.