Ieșenii au economisit mai mulți bani la bănci, în ultimele 3 luni, având depozite în valoare de 11 miliarde de lei. Statisticile BNR arată că dacă în anul 2020, în plină pandemie, ieșenii făceau credite pentru a achiziționa locuințe, trendul acesta a fost înlocuit cu cel al economisirii. Potrivit specialiștilor în economie din Iași, trendul de economisire este justificat și reprezintă efectul pandemiei COVID-19
Dacă în anul 2020, în perioada iunie-octombrie, a crescut valoarea creditelor făcute de ieșeni, la bănci, iar cea a depozitelor era la fel ca în anul 2019, în ultimele 3 luni au fost înregistrate modificări în ceea ce privește economisirea banilor. Astfel, ieșenii sunt mai atenți la cheltuieli și preferă să economisească banii în bănci, din cauza instabilității economice generate de pandemia COVID-19. Astfel, în perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021, valoarea depozitelor la băncile din Iași s-a situat în jurul sumei de 11 miliarde de lei, sumă mai mare decât cea înregistrată în primele 9 luni din 2020, când nivelul depozitelor populației era de 4,2 miliarde de lei.
Statisticile BNR arată că în luna ianuarie 2021, creditele curente, în lei și valută, erau în valoare de 10,7 miliarde de lei, sumă mai mică față de cea înregistrată în decembrie 2020. Ieșenii care au vrut să-și cumpere locuințe au făcut credite în valoare de 3,3 miliarde de lei, în ianuarie 2021, sumă înjumătățită față de cea înregistrată în ultimele luni din anul 2020.
Ieșenii au economisit mai mulți bani la bănci în ultimele 3 luni, fiind depozitată suma de 11 miliarde de lei
Potrivit BNR, ieșenii au economisit mai mulți bani spre finalul anului 2020, fiind depozitată în bănci suma de 11,5 miliarde de lei, în decembrie 2020. La sfârșitul lunii decembrie 2020, județul Iași se situa pe locul 6 în ierarhia județelor din țară, cu o contribuție de 2,6 la sută la nivel național, aceasta crescând pe parcursul anului 2020 cu 1,5 miliarde de lei (reprezentând 15,55 la sută), tendință similară cu cea înregistrată la nivel național (14,37 la sută).
Potrivit specialiștilor BNR, populația a fost principalul furnizor de lichiditate pentru sectorul bancar, astfel că valoarea împrumuturilor la bănci a crescut în plină pandemie, consolidându-și poziția de creditor net. În ceea ce privește structura în funcție de moneda de denominare a pasivelor bancare de natura disponibilităților și a depozitelor, atât în județul Iași, cât și la nivel național, cele constituite în lei sunt preponderente (62,82 la sută la Iași și 63,77 la sută la nivel național).
Specialist în economie: „Acest trend privind economisirea este justificat ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19”
Potrivit specialiștilor în economie, ieșenii nu s-au mai împrumutat la bănci, în ultimele 3 luni, ci au devenit mai prudenți în privința cheltuielilor și împrumuturilor, fiind mai economi. Acest trend a apărut ca efect direct al pandemiei COVID-19.
„Acest trend privind economisirea este la nivel național și este justificat ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19, care sporește comportamentul de economisire. Oamenii au văzut că pot rămâne fără job, fără resurse și de aceea s-au îndreptat spre economisire. Scăderea creditelor este justificată prin diminuarea activităților economice. S-au cumpărat din ce în ce mai puține autoturisme, s-a modificat limita la programul Noua Casă și mulți și-au anulat decizia de cumpărare cu cel puțin un an. Cred că acum sunt prudenți, cuvântul „prudență” explică ceea ce se întâmplă”, susține prof. univ. dr. Cristian Popescu, prodecan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor- FEAA, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Potrivit specialiștilor din Iași, economia își revine treptat în anul 2021
Specialistul susține că ieșenii au învățat lecția economisirii în urmă cu 12 ani, când România a fost lovită de o criză economică. Astfel, pandemia COVID-19 a determinat tot mai multe persoane care nu știu ce le rezervă viitorul, din punct de vedere economic, să economisească banii pentru zile negre.
„Înainte de pandemie lumea se împrumuta imprudent pe 10-20 de ani. S-a întâmplat să vină pandemia și oamenii și-au schimbat comportamentul. E firească schimbarea, stă în instinctul nostru de conservare. Am învățat puțină economie de piață în perioada 2008-2009, când a fost precedenta criză economică și acum înregistrăm comportamente învățate atunci. Putem observa că economia își revine treptat pentru că lumea, chiar dacă e pandemie, a început să se sature să stea în casă, să amâne consumul”, mai spune Cristian Popescu, prodecan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor- FEAA, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Ieșenii pot solicita amânarea plății ratelor la bănci începând cu luna martie 2021
Pentru a ține sub control evoluția creditelor restante, în contextul efectelor negative generate de pandemia COVID-19, BNR a adoptat un set de măsuri de politică monetară care au avut un impact pozitiv asupra reducerii ratelor debitorilor începând cu al doilea trimestru al anului 2020. Totodată, a fost adoptat un moratoriu legislativ prin care s-a acordat anumitor categorii de debitori, persoane fizice sau juridice, posibilitatea să solicite suspendarea plății ratelor scadente aferente împrumuturilor reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, cu până la 9 luni, moratoriu care a fost prelungit și pentru începutul anului 2021.