Prima pagină » Eveniment-Social » O cetate celebră, cu ruine spectaculoase, aflată la doar câțiva kilometri de Iași, este în pericol! Autoritățile trag un semnal de alarmă – (EXCLUSIV GALERIE-FOTO)

O cetate celebră, cu ruine spectaculoase, aflată la doar câțiva kilometri de Iași, este în pericol! Autoritățile trag un semnal de alarmă – (EXCLUSIV GALERIE-FOTO)

22 dec. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Ruinele de la o cetate celebră și cu o istorie aparte, aflată la doar câțiva kilometri de orașul Iași, sunt în pericol! Autoritățile responsabile trag un semnal de alarmă. Proiectul de restaurare, depus la Direcția Județeană pentru Cultură Iași, legat de Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” – sat Poiana cu Cetate, comuna Grajduri, nu a fost finalizat. În acest context, finanțarea necesară pentru acest obiectiv istoric nu poate fi folosită. Din păcate, întreaga procedură va trebui reluată anul viitor

O cetate faimoasă și cu o istorie aparte, aflată la doar câțiva kilometri de orașul Iași, este în pericol! Proiectul de restaurare, depus la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași, legat de Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” – sat Poiana cu Cetate, comuna Grajduri nu a fost finalizat. În acest context, finanțarea necesară pentru acest obiectiv istoric nu poate fi folosită. Din păcate, întreaga procedură va trebui reluată anul viitor din cauza faptului că proiectul nu este complet.

Aflate în apropierea orașului celor Șapte Coline, „Poiana cu Cetate” și „Biserica lui Cujbă” sunt de o valoare culturală, monumentală și spirituală inestimabilă

Cele două obiective, „Poiana cu Cetate” și „Biserica lui Cujbă”, sunt de o valoare culturală, monumentală și spirituală inestimabilă. Obiectivul cu numărul 3.363 din 25 noiembrie 2020 se află în faza de Documentație de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI). Proiectanți sunt arh. Cristina Andrei și arh. Daniel Vișan, elaborator S.C. Atelier de Proiectare Vișan S.R.L.. Beneficiar este Parohia „Sfântul Nicolae”, Poiana cu Cetate. Regimul de protecție: IS-II-m-B-04225, Biserica lui Cujbă, sat Poiana cu Cetate, comuna Grajduri. De reamintit că, tot în această perioadă, proprietarul a făcut un apel disperat pentru salvarea sa de la ruină și dispariție.

„O parte din studiile necesare restaurării bisericii au fost deja realizate, însă pentru a finaliza proiectul tehnic în vederea restaurării «Bisericii lui Cujbă» sunt necesari 100.000 lei. Dacă sunt prieteni ai Sf. Nicolae care doresc să ne ajute, contul parohiei este următorul: RO33RNCB0175165162340001″, anunța, pe o rețea de socializare, proprietarul.

În acest context, deja, Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași a susținut acest demers cu suma de 15.000 lei, banii din veniturile proprii ale instituției.

În Iași, mai exact în jurul Iașilor, locuri minunate păstrează întipărită în pământ „memoria timpului”, dar mai ales a oamenilor care odată au dat viață acestora… Între acestea se găsește și satul „Poiana cu Cetate”

Legat de toate acestea, trebuie menționat că „Poiana cu Cetate” și „Biserica lui Cujbă” sunt dovezi materiale unicat ce țin de trecutul județului Iași. În Iași, mai exact în jurul Iașilor, locuri minunate păstrează întipărit în pământ „memoria timpului”, dar mai ales a oamenilor care odată au dat viață acestora… Între acestea se găsește și satul „Poiana cu Cetate”, din comuna Grajduri. Aflat undeva la 20 de kilometri sud de orașul Iași, pe drumul vechi al Țarigradului, „actualul Istanbul din Turcia”, satul „Poiana cu Cetate” este atestat documentar pentru prima dată în prima jumătate a secolului al XV-lea, când era amintită o cetate a lui Duma Negru. În următoarele două secole, documentele ne vorbesc despre o poiană numită „cu Cetate”, aflată în proprietatea Mănăstirii Bârnova, nume care face trimitere, evident, la cetatea lui Duma Negru, ce s-ar afla în zonă.

Pe urmele unei frumoase biserici medievale din piatră

De reliefat că la mijlocul secolului al XVII-lea, marele vornic Ionasco Cujbă ridica o frumoasă biserică de piatră, probabil la marginea amintitei poieni, spre fostul sat Răuleni (azi, cătun al satului Protopopești, com. Tăcuta, județul Vaslui, la doar trei kilometri sud de „Poiana cu Cetate”, unde, probabil, a avut și o curte. De altfel, cercetările arheologice de suprafață au pus în evidență existența unei așezări din secolul al XVII-lea în jurul bisericii, care formează nucleul actualului sat. Cutremurele de la sfârșitul secolului al XVII-lea și cel de la începtul veacului următor au dus la prăbușirea bolții bisericii, care avea să fie refăcută din cărămidă, fiind încă în funcțiune la mijlocul secolului al XIX-lea.

Vremurile au făcut, însă, ca aceasta să fie abandonată și, astăzi, biserica cu o arhitectură deosebită, să fie doar o ruină. Apoi, în partea de vest a satului, în Pădurea Bordea dintr-o altă poiană frumoasă ce datează cel mai probabil din secolul al XVIII-lea, călugării de la Mănăstirea Bârnova au organizat un schit, cu o mică biserică de piatră, aflată și ea astăzi în ruină. Aici, oamenii au redescoperit frumoasa poiană și au organizat, în trecut, o tabără de sculptură.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Cum arată și la ce preț se vinde o garsonieră din Capitală fără geamuri și fără uși. "Garsoniera-dezastru" se află în Berceni
Playtech.ro
Andreea Marin s-a dezlănțuit! A uitat că e filmată și și-a dat frâu liber fericirii. Imaginile...
observatornews.ro
Cod roşu de caniculă în 15 judeţe şi Capitală. Când încep să scadă temperaturile
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Evz.ro
Tărâmul din România unde timpul se roagă. O comoară pentru veșnicie
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Mamaia vs. Grecia: Cât costă șezlongurile, mâncarea și berea în 2025. Comparație surprinzătoare pentru turiști
Dailybusiness.ro
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
RomaniaTV
Apare moneda de 1 leu în România. BNR anunţă că este disponibilă pe piaţă din 7 iulie 2025
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`