O categorie de români poate ieși mai devreme la pensie! Modificarea vârstei de pensionare este menită să ofere sprijin celor care au lucrat în condiții speciale, recunoscând impactul asupra sănătății lor. Iată ce spune noua lege.
O categorie de români poate ieși mai devreme la pensie!
România se pregătește să aducă modificări semnificative în sistemul său de pensii prin adoptarea Legii 360/2023. Aceasta va intra în vigoare la 1 septembrie 2024.
Legea aduce mari schimbări în sistemul de protecție socială al țării, facilitând pensionarea anticipată pentru lucrătorii expuși la condiții de muncă deosebite sau speciale.
Printre profesioniștii vizați se numără cei expuși la riscuri biologice, chimice și stres emoțional, cum ar fi cei din serviciile de anatomie patologică, prosecturi ale spitalelor și personalul didactic din disciplinele universitare de anatomie și histologie. Aceștia vor putea beneficia de pensionare anticipată, recunoscându-li-se astfel nevoia de măsuri specifice de protecție și suport.
Legislația se extinde și la personalul navigant din aviația civilă, precum și la lucrătorii din alte sectoare cu condiții speciale.
Lucrătorii în condiții speciale vor primi patru luni pentru fiecare an de muncă în condiții deosebite și șase luni pentru fiecare an în condiții speciale, facilitând astfel atingerea mai rapidă a vârstei de pensionare anticipată.
Câți bani vor primi cei care au lucrat în grupa I sau II
Pensionarii vor primi sume de bani dacă au lucrat la grupele I sau II de muncă potrivit noii legi a pensiilor. Noua lege a pensiilor privind lucrul la grupa I și II va acorda 0,25 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii; 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii.
Pentru 5 ani la grupa I un pensionar primește în plus la pensie 2,5 puncte bonus X 81 de lei = 200 lei. Pentru 5 ani la grupa II se acordă 0,25 puncte bonus pe an X 5 = 100 lei
Dacă o persoană muncit 10 ani în grupa I, aceasta primește 0,5 puncte bonus pe an X 10, adică 5 X 81 lei = 405 lei Dacă pensionarul a muncit 10 ani în grupa II-a, va lua 0,25 puncte bonus X 10 ani = 2,5 puncte bonus, adică 2,5X81 lei = 202 de lei.
Pe 1 septembrie 2024 intră în vigoare noua Lege a Pensiilor, care aduce schimbări importante pentru pensionarii care au lucrat în grupa I sau grupa a II-a de muncă. Pensionarii vor primi un nou cupon de pensii la 1 septembrie. Cu această ocazie ei vor vedea dacă au primit pensia mărită, așa cum este cazul a 3.000.000 de pensionari, sau vor rămâne cu pensia în plată. Orele suplimentare, primele în bani și cel de al 13-lea salariul vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei. Oficialii de la Casa de Pensii au terminat normele de aplicare pentru noua lege, care ar urma să intre în vigoare din toamnă. Cu o formulă nouă de calcul, autoritățile promit că vor elimina toate diferențele care există în prezent între pensionari.
tzeapa