Prima pagină » National » O categorie de pensionari nu va mai beneficia de sprijinul de 1.400 de lei de la stat. Cine sunt aceste persoane

O categorie de pensionari nu va mai beneficia de sprijinul de 1.400 de lei de la stat. Cine sunt aceste persoane

25 oct. 2024, 09:59,
Cezar Bulgaru în National

Această categorie de pensionari nu va mai beneficia de sprijinul de 1.400 de lei de la stat. Guvernul României a decis să nu mai aloce fonduri pentru persoanele cu venituri și pensii reduse.

La situația actuală s-a ajuns din cauza lipsei de fonduri, ceea ce face imposibilă continuarea acestui sprijin financiar pentru persoanele vizate. Ajutorul era acordat de obicei în două tranșe anuale, prima în luna noiembrie, iar cea de-a doua în intervalul ianuarie – februarie.

O categorie de pensionari nu va mai beneficia de sprijinul de 1.400 de lei de la stat

În prezent, primăria acordă un ajutor de încălzire de 500 de lei, însă acesta nu va mai fi transferat pe cardurile de energie. Conform Legii 226/2021, care reglementează măsurile de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili de energie, ajutorul din acest an este gestionat direct de autoritățile locale. Sprijinul oferit anul trecut a fost utilizabil până la 31 mai 2024, însă, conform sursei citate, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) nu va mai aloca acest tip de ajutor în acest an.

„Sprijinul acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă pentru compensarea prețurilor la energie conform prevederilor OUG nr. 166/2022, s-a acordat pentru anul 2023 și s-a putut utiliza până la data de 31 mai 2024, inclusiv… Vă informăm faptul că responsabilitatea pentru implementarea sprijinului menționat revine Ministerului Energiei”, a transmis Ministerul Fondurilor Europene pentru Newsweek.ro.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței, care era disponibil pe cardurile de energie, nu mai este activ. Această formă de sprijin, în valoare de 1.400 de lei, a fost transferată până în decembrie anul trecut din fonduri europene. În prezent, singurul ajutor destinat persoanelor vulnerabile pentru încălzirea locuinței se oferă prin autoritățile locale, conform Legii 226/2021.

Pentru acest sezon, solicitanții pot depune cererile la Direcția de Asistență Socială. Recent, au circulat informații false în spațiul public despre noi vouchere de încălzire, ceea ce a determinat foști beneficiari ai cardurilor de energie să își verifice soldurile și să se plângă de întârzieri în primirea banilor.

Modificări importante la noua lege a pensiilor

Conform documentului, persoanele care au lucrat în meserii încadrate în grupele I și II de muncă, conform legislației în vigoare înainte de 1 aprilie 2001, precum și cei care au activat în condiții deosebite sau speciale, vor beneficia de un număr suplimentar de puncte. Detaliile privind acest sprijin sunt următoarele:

Persoanele care au lucrat în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a, conform reglementărilor anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în condiții deosebite, vor primi 25% puncte (echivalentul a 0,25 puncte) pentru fiecare lună de activitate desfășurată.

Persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă incluse în grupa I, conform legislației în vigoare înainte de 1 aprilie 2001, sau în condiții speciale, vor beneficia de 50% puncte (adică 0,5 puncte) pentru fiecare lună de activitate efectuată.

O nouă prevedere stipulează că punctajele lunare și anuale pentru persoanele care au activat în grupa I, în condiții speciale conform legii, vor fi majorate. Aceasta se aplică inclusiv pentru cei care au primit decizii de pensionare înainte de adoptarea noii legi a pensiilor.

În plus, recent, a fost făcut anunțul cu privire la faptul că o categorie de pensionari nu va mai beneficia de sprijinul de 1.400 de lei de la stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`