Prima pagină » Actualitate » O categorie de cetățeni va beneficia de transport interurban gratuit. Iată ce condiții trebuie îndeplinite
O categorie de cetățeni va beneficia de transport interurban gratuit. Iată ce condiții trebuie îndeplinite

O categorie de cetățeni va beneficia de transport interurban gratuit. Iată ce condiții trebuie îndeplinite

30 aug. 2024, 13:20,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

O categorie de cetățeni va beneficia de transport interurban gratuit. Guvernul a adoptat un proiect de hotărâre iniţiat de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Iată ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de ajutorul de la stat.

O categorie de cetățeni va beneficia de transport interurban gratuit

Persoanele cu handicap grav şi accentuat vor beneficia de servicii de transport interurban gratuit.

„Persoanele cu handicap grav și accentuat vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit în condiții simplificate. Guvernul a adoptat un proiect de Hotărâre inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale care modifică și completează Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu dizabilități.

Astfel, persoanele cu handicap grav și accentuat vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit, indiferent de județul în care au fost au fost tipărite biletele de călătorie. Transportatorii vor putea prezenta biletele spre decontare direcției generale de asistență socială și protecția copilului din județul în care se află stația de început a călătoriei, ori, în cazul în care nu există convenție încheiată între operatorul de transport și aceasta, oricărei altă direcții generale de asistență socială și protecția copilului aflată în relație contractuală cu operatorul, situată pe ruta călătoriei.”, au precizat reprezentanții Ministerului Muncii.

Ajutor de la stat pentru cei cu dizabilități

Noua lege care va intra în vigoare vine în ajutorul persoanelor cu handicap grav și accentuat.

,,Persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant pe suport hârtie, bonuri valorice pe suport electronic sau decontare, pentru autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului, pentru cheltuielile necesare alimentării cu carburant şi/sau alimentării mijloacelor de transport electrice. Astfel, actul normativ stabilește cine poate emite carduri de carburant și condițiile în care direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene/locale ale sectoarelor municipiului București pot încheia contracte pentru achiziționarea acestor carduri. Cardurile pot fi folosite la toate stațiile de carburanți și de alimentare pentru vehicule electrice din România, în condiții de siguranță.”, au precizat cei de la Ministerul Muncii.

Persoanele cu dizabilităţi vor primi carduri electronice de carburant pentru transport, cheltuielile asigurate anual pentru alimentarea cu carburant fiind în valoare de 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei pentru cele cu handicap accentuat. Acordarea dreptului la transport interurban prin card electronic de carburant persoanelor cu dizabilități se face cu condiția ca autoturismul să fie în proprietatea acestora sau a familiei, ori a asistentului personal, asistentului personal profesionist ori însoţitorului.

De asemenea, conform noii legi aprobate pe 14 mai 2024 de către președintele României, persoanele cu handicap vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în comun, magazine și alte spații, însoțite de câini ghid. Câinele ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locaţiile în care sunt asigurate servicii publice şi în mijloacele de transport în comun, inclusiv în taxiuri şi în mijloacele auto de transport alternativ, potrivit noului act normativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *