Prima pagină » Titlurile zilei » O casă ecologică, construită de un tânăr din Iași, face furori printre localnici. Este făcută din cauciucuri umplute cu balast, lemn și piatră naturală. Specialist: „Lumea a început să caute astfel de case”

O casă ecologică, construită de un tânăr din Iași, face furori printre localnici. Este făcută din cauciucuri umplute cu balast, lemn și piatră naturală. Specialist: „Lumea a început să caute astfel de case”

27 apr. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

În ultimii ani a crescut numărul ieșenilor care vor să aibă locuințe ecologice, prietenoase cu mediul. Dacă unii își construiesc singuri astfel de locuințe, alții apelează la ajutorul specialiștilor în imobiliare. Unul dintre ieșenii care și-au construit singuri casa ecologică este tânărul inginer constructor Ioan Cosmin Scurtu, din comuna Tomești, Iași

Tot mai mulți ieșeni vor să se mute în locuințe ecologice, prietenoase cu mediul. Unul dintre ieșenii care și-au construit singuri o astfel de locuință este tânărul inginer Ioan Cosmin Scurtu, care a început construcția unei case ecologice în anul 2013. Ideea de a ridica o astfel de casă a plecat de la o glumă cu prietenii. În urmă cu 2 ani a finalizat casa, iar tânărul inginer s-a mutat cu soția în locuința ecologică.

„În anul 2019 ne-am mutat în casă. Față de o locuință obișnuită, costurile unei astfel de case sunt mai mici. Dacă proiectul inițial a presupus ca încălzirea să se facă cu o sobă, am modificat proiectul și în cele din urmă am pus o centrală. A durat mai mult construcția casei pentru că proiectul inițial a suferit niște modificări pe parcurs. Casa însă este făcută cu o fundație din cauciucuri umplute cu balast, am folosit numai materiale reciclabile cum sunt lemnul, balast, piatra naturală”, povestește Ioan Cosmin Scurtu.

Costurile pentru o astfel de investiție sunt mult mai mici decât în cazul unei construcții clasice, din cărămidă sau BCA. Astfel, tânărul a investit aproximativ 25.000 de euro în locuința ecologică. Mai mult, casa din Tomești poate face față unui cutremur puternic.

„Cauciucurile umplute cu balast asigură o amortizare în cazul unei mișcări seismice, dar și o izolare termică a zonei de subsol. Fațada este din lemn, iar în interspațiul care a rămas am pus rumeguș. Toți localnicii din Tomești mă știu ca ieșeanul cu casa care are fundația din cauciucuri”, mai spune Ioan Cosmin Scurtu.

Tot mai mulți ieșeni vor să se mute în case ecologice, construite din materiale regenerabile

Specialiștii din domeniul imobiliar din Iași susțin că a crescut cererea pentru achiziția locuințelor ecologice.

„Lumea a început să caute astfel de case ecologice. Noi le spunem că avem certificare eco habitat. Clienții nu întreabă neapărat de această certificare, dar vor să vadă apartamentele care respectă cele mai dure cerințe ecologice. Sunt montate centrale care au consum redus de gaze naturale, s-au montat senzori de prezență și surse de iluminat cu led pentru spațiile comune. Pentru reducerea consumului de apă, sunt grupuri sanitare cu dublă comandă”, susține Andrei, agent imobiliar din Iași.

Prețurile pentru o astfel de locuință pornesc de la 42.000 de euro, pentru apartamentele cu o cameră, și ajung la 90.000 de euro, pentru cele cu 3 camere. Ieșenii care vor case ecologice apelează și la ajutorul specialiștilor din cadrul companiei EcoKit, pentru construcția de case din lemn.

„Clienții din Iași au optat pentru case cu o suprafață utilă de 66,88 de metri pătrați, având living, bucătărie open space, două dormitoare și o baie. Construcția a durat două săptămâni, iar structura este standard, izolată cu vată minerală, lambriu exterior de molid și tâmplărie pvc de culoare gri antracit”, susțin reprezentanții companiei.

În anul 2020, din cauza pandemiei COVID-19, prețurile la locuințele din mediul rural, unde s-au mutat tot mai mulți ieșeni, au explodat. Clienții au plătit și cu 10.000 de euro mai mult pentru o casă din mediul rural.

A crescut numărul ieșenilor care s-au mutat în apartamente spațioase în ultimele luni

Dacă în anul precedent trendul în domeniul imobiliar era ca ieșenii să se mute la casă, din cauza restricțiilor impuse de contextul pandemic, în ultimele luni, ieșenii s-au mutat în apartamente spațioase, cu 3 sau 4 camere, pentru care au plătit sume deloc de neglijat, cuprinse între 84.000 și 120.000 de euro. Potrivit specialiștilor în imobiliare, cererea a crescut cu 20 până la 30 la sută, în ultimele 6 luni. O schimbare importantă de pe piața imobiliară din Iași care a apărut chiar de la începutul anului 2021 este creșterea prețurilor la materialele de construcții. La ciment și cărămidă s-a înregistrat o creștere de 15-20 la sută, la fier, de 30 la sută, iar la vopsea, de 10 la sută, comparativ cu anul 2020. Aceste scumpiri se vor vedea și în prețul final al unui apartament care va crește până la sfârșitul anului 2021, potrivit specialiștilor în imobiliare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *