Prima pagină » Sanatate » O boală gravă face ravagii în rândul tinerilor. Medicii sunt îngrijorați
O boală gravă face ravagii în rândul tinerilor. Medicii sunt îngrijorați

O boală gravă face ravagii în rândul tinerilor. Medicii sunt îngrijorați

19 apr. 2024, 14:15,
în Sanatate

O boală gravă face ravagii în rândul tinerilor. Aceștia sunt diagnosticați cu cancer de colon, iar statisticile arată că, până în 2030, frecvența va crește cu 125 la sută. De aceea, este extrem de important screeningul bine făcut. Medicii sunt îngrijorați.

O boală gravă face ravagii în rândul tinerilor

Medicii trag un semnal de alarmă. Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Statisticile arată că până în 2030 frecvența cancerului colorectal va crește.

Pentru cancerul de colon, recomandarea Societății Americane de Chirugie Colorectală, este ca pentru acele cazuri de chirurgie electivă – adică cele care nu sunt operate în urgență, intervenția să se realizeze într-o manieră miniminvazivă, bineînțeles atunci când expertiza există în cadrul acelei clinici. Manieră miniminvazivă înseamnă fie laparoscopic, fie robotic, precizează medicii.

Trebuie să existe expertiza care să ofere rezultate din punct de vedere oncologic ca și o operație clasică. Scopul nu este ca pacientul să fie operat miniminvaziv, ci să fie operat bine.

Cazurile de cancer colorectal sunt în creștere în rândul persoanelor tinere, dar depistarea precoce a acestuia crește șansele de vindecare completă. Cel mai adesea, cancerul colonului și cancerul rectal debutează sub forma unor excrescențe mici, cunoscute sub numele de polipi, în mucoasa organelor. Durerile abdominale, crampele, slăbiciunea sau oboseala sunt simptome ale afecțiunii. Cancerul de colon poate provoca sângerări, de aceea este necesară vizita de urgență la medicul specialist.

O altă afecțiune s-a răspândit la nivel mondial

O boală gravă afectează tot mai multe persoane la nivel mondial. Pentru prima dată în ultimii ani, Alzheimer, Parkinson, accidentul vascular cerebral și alte boli neurologice reprezintă principala cauză de boală și dizabilitate la nivel mondial, depășind astfel bolile cardiovasculare.

O altă boală care afectează multe peroane la nivel mondial este cancerul pulmonar. Deşi acest cancer este considerat în mod tradiţional ca fiind o ,,boală a fumătorilor”, un procent surprinzător de 15-20% din cancerele pulmonare nou diagnosticate apar la persoane care nu au fumat niciodată, multe dintre acestea având între 40 şi 50 de ani.

Specialişti din Statele Unite spun că această creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători este probabil legată de expunerile mari şi pe termen lung la gazul radon. Acest gaz incolor şi inodor este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume. La rândul ei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii numeşte radonul ca fiind principala cauză de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor, respectiv a doua cauză de risc pentru fumători, şi estimează că provoacă între 3% şi 14% din toate cancerele pulmonare dintr-o ţară.

România, împreună cu toate statele membre ale Uniunii Europene, are obligaţia de a monitoriza şi de a raporta nivelurile de radioactivitate, şi implicit de a lua o serie de măsuri de protecţie împotriva expunerii la radonul din interiorul locuinţelor şi al locurilor de muncă. Transilvania este regiunea cea mai expusă la creşteri ale nivelului de radon din aer, dar şi marile centre urbane, cum ar fi: Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Constanţa, sunt considerate zone cu un risc ridicat. Alzheimer, Parkinson, accidentul vascular cerebral și alte afecțiuni neurologice sunt boli frecvente la nivel mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 noiembrie 2024
08 noiembrie 2024