Prima pagină » Sanatate » O boală gravă afectează tot mai multe persoane la nivel mondial. Medicii vin cu vești îngrijorătoare

O boală gravă afectează tot mai multe persoane la nivel mondial. Medicii vin cu vești îngrijorătoare

15 apr. 2024, 14:45,
în Sanatate

O boală gravă afectează tot mai multe persoane la nivel mondial. Pentru prima dată în ultimii ani, Alzheimer, Parkinson, accidentul vascular cerebral și alte boli neurologice reprezintă principala cauză de boală și dizabilitate la nivel mondial, depășind astfel bolile cardiovasculare. Medicii vin cu vești îngrijorătoare.

O boală gravă afectează tot mai multe persoane la nivel mondial

Alzheimer, Parkinson, accidente vasculare cerebrale, migrene și neuropatie diabetică, sunt afecțiuni care afectează peste 3,4 miliarde de persoane și care reprezintă în prezent principala cauză de invaliditate și de îmbolnăvire la nivel mondial, înaintea bolilor cardiovasculare.

Aproape jumătate din populația lumii este afectată, peste 11 milioane de victime, cu o creștere de 60% a numărului de cazuri în doar treizeci de ani. Neuropatia diabetică este afecțiunea care crește mai repede decât toate celelalte afecțiuni neurologice cunoscute, numărul bolnavilor ajungând la 206 milioane în 2021 și procesul este în continuă creștere.

„Ideea este că multe dintre aceste boli nu au tratamente eficiente în prezent și, în orice caz, sistemele de sănătate se luptă pentru a oferi îngrijire bolnavilor chiar și în țările cu venituri ridicate.”, notează Katrin Seeher, cercetător la Departamentul de Sănătate Mintală al OMS.

„O strategie care are un mare potențial de a reduce povara bolilor neurologice este să acționăm asupra stilului nostru de viață, a obiceiurilor alimentare și a expunerii la poluare.”, conchide aceasta.

De ce apare cancerul pulmonar la nefumători

O altă boală care afectează multe peroane la nivel mondial este cancerul pulmonar. Deşi acest cancer este considerat în mod tradiţional ca fiind o ,,boală a fumătorilor”, un procent surprinzător de 15-20% din cancerele pulmonare nou diagnosticate apar la persoane care nu au fumat niciodată, multe dintre acestea având între 40 şi 50 de ani.

Specialişti din Statele Unite spun că această creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători este probabil legată de expunerile mari şi pe termen lung la gazul radon. Acest gaz incolor şi inodor este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume. Radonul poate intra în case prin crăpăturile din podele, pereţi şi fundaţie. Când se acumulează în interior, radonul poate deveni o problemă de sănătate serioasă.

La rândul ei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii numeşte radonul ca fiind principala cauză de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor, respectiv a doua cauză de risc pentru fumatori, şi estimează că provoacă între 3% şi 14% din toate cancerele pulmonare dintr-o ţară.

În România, 16 judeţe înregistrau niveluri de concentraţie ale radonului care depăşeau pragul admis. Aceste judeţe sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Satu Mare şi Timiş.

România, împreună cu toate statele membre ale Uniunii Europene, are obligaţia de a monitoriza şi de a raporta nivelurile de radioactivitate, şi implicit de a lua o serie de măsuri de protecţie împotriva expunerii la radonul din interiorul locuinţelor şi al locurilor de muncă. Transilvania este regiunea cea mai expusă la creşteri ale nivelului de radon din aer, dar şi marile centre urbane, cum ar fi: Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Constanţa, sunt considerate zone cu un risc ridicat.

Alzheimer, Parkinson, accidentul vascular cerebral și alte afecțiuni neurologice sunt boli frecvente la nivel mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *