Info Turism

O biserică păgână subterană din Roma va fi restaurată. Cum poate fi vizitată

Publicat: 12 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O biserică păgână subterană din Roma va fi restaurată. Cum poate fi vizitată
Biserică păgână subterană

Biserică păgână subterană. Anunţ foarte important făcut de autorităţile italiene. O biserică păgână subterană din Roma va fi restaurată cu fonduri elveţiene. Misterioasă bazilica datează de la jumătatea secolului I e.n. Aceasta se găseşte sub principală artera feroviară din capitala şi a fost descoperită în 1917.

Biserică păgână subterană. Monument unic în lume

Bazilica Porta Maggiore, un monument unic în lume potrivit arheologilor, seamănă cu o capelă cu înălţimea de aproximativ 10 metri, dar care este îngropată sub pământ.

În epoca în care a fost construită, ea se afla în mijlocul unor câmpuri traversate de apeducte romane. Biserica a fost uitată timp de aproape 2.000 de ani, înainte de a fi redescoperita în 1917. Atunci solul a cedat sub greutatea unui viaduct de cale feroviară. Astfel a adus la lumina bolta bazilicii, ce era umplută cu pământ şi foarte bine conservată.

La nouă metri adâncime, elegante stucuri albe, curăţate cu laser în zilele noastre, dezvăluie personaje feminine, mese cu ofrande, animale, copii care se joacă şi reprezentări ale unor scene mitologice. Experţii au remarcat şi o reprezentare a poetei elene Sappho.

Construcţia a fost realizată respectând planul unei bazilici, compus din trei naosuri şi un mic vestibul cu o deschidere spre plafon, unica sursă de lumină a bisericii. Funcţiile sale au rămas învăluite în mister.

„Era fără îndoială un locaş de cult ezoteric”, a declarat Bertrand du Vignaud, unul dintre directorii fundaţiei elveţiene private Evergete, care a finanţat restaurarea unuia dintre pereţii edificiului. Alte lucrări de renovare sunt programate pentru 2020 de Administraţia monumentelor istorice din Roma.

Poate fi vizitată doar de grupuri restrânse

Giovanna Banadini, expertă în conservare şi restaurare, considera că „există diverse ipoteze, experţii nefiind de acord între ei”. Ar putea fi vorba despre un lăcaş de cult care se inspiră din curentul filosofic al lui Pitagora sau despre un loc în care familiile locale venerau urne funerare.

Un istoric i-a atribuit proprietatea zonei lui Tito Statilio Tauro, care s-a sinucis în anul 53 e.n. Acesta a fost acuzat că practica vrăjitoria de către Agrippina, mama împăratului Nero. Această ipoteză a fost însă respinsă de alţi experţi.

La 102 ani după descoperirea sa, bazilica poate fi vizitată o dată pe săptămâna de un grup restrâns de 12 persoane, timp de 20 de minute.

Edificiul rămâne fragil, cu o temperatură ce trebuie menţinută între 15 şi 17 grade Celsius, a explicat Giovanna Banadini. „Aerul trebuie să fie nici prea uscat, nici prea umed”.

Adauga un comentariu