O băutură care a făcut furori în SUA a ajuns și în supermarketurile din Iași. Și-a câștigat rapid reputația de cea mai bună metodă de hidratare, ajungând să fie consumată de mulți copii. Cu toate acestea, specialiștii trag un semnal de alarmă
Este o băutură care a ajuns cunoscută prin intermediul rețelelor de socializare, precum TikTok, fiind promovată de foarte mulți influenceri ce sunt urmăriți de copii. În prezent, aceasta poate fi achiziționată din toate supermarketurile din Iași, la raionul de băuturi răcoritoare. Sticlele sunt de diferite culori, în funcție de aroma pe care o au, anume căpșuni, zmeură, înghețată și pepene, iar acesta este un alt motiv pentru care cei mici se înghesuie să o cumpere.
Băutura care a făcut furori în SUA provoacă isterie în rândul copiilor din Iași
Problema cea mai mare este că cei mici nu știu care sunt riscurile la care se expun. Specialiștii spun că această băutură conține ingrediente ce contribuie la creșterea masei musculare, fiind indicată persoanelor care fac sport.
„Aceste soluții de hidratare sunt lichide îmbogățite cu vitamine, proteine, în acest caz, acizi, săruri minerale. Este greu de stabilit dacă sunt ingrediente din surse naturale sau nu. Nu pot fi pentru copii. Acei aminoacizi, leucina, izoleycina, cresc masa musculară.
Aminoacizii se utilizează în cazul antrenamentelor. Cred ca ar fi bine ca această băutură să fie consumată după vârsta de 21 ani, ca să fie preponderent pentru persoane care fac eforturi mari, dar nu mai au energie naturală suficientă”, susțin specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, care analizează probe din orice tip de băutură în laborator.
Specialiștii trag un semnal de alarmă
Medicii ieșeni nu o recomandă sub nicio formă. Există mai multe riscuri, începând de la cele renale, până la cele psihice. Copiii ajung să consume aceste băuturi pentru că își doresc să se integreze în grupul de prieteni și să scape de bullying.
„Băuturile energizante sunt, în general, periculoase și nu ar trebui consumate de către tineri, cu atât mai puțin de către copii. Există riscul de a face o tulburare de ritm, riscul de probleme cardiace, renale și chiar psihologice, fiind cele de care mie îmi este cel mai frică, pentru că ei ajung să consume aceste băuturi în diferite contexte. Poate, ei descoperă aceste băuturi prin reclame sau din mediul online, însă acest lucru reprezintă doar o picătură în ceea ce înseamnă problema respectivă.
Ei le folosesc pentru că vor să pară cool, pentru că simt nevoia de a acoperi niște goluri, vorbim și despre bullying, ei nu înțeleg de ce aceste băuturi nu sunt bune. Vorbim și despre Fanta, Cola, fresh-uri, și acestea, consumate în cantități mari, pot crea diferite probleme”, subliniază dr. Cristina Gavrilovici, medic primar pediatru.
Băuturile hidratante pot ajunge chiar și la prețul de 19 lei, însă acest aspect nu-i împiedică pe cei mici să le achiziționeze.
„Depinde de cantitatea pe care cei mici o beau, dar există și un alt aspect, anume dacă folosesc aceste produse în amestec cu ceva, depinde de sensibilitatea pe care o are organismul copilului pentru că pot apărea efecte negative chiar și la cantități mici, în special dacă este vorba despre vreo patologie. Cu toate acestea, orice viciu care este depistat la timp poate avea efecte reversibile”, adaugă dr. Cristina Gavrilovici în legătură cu băutura care a făcut furori în SUA, iar acum a ajuns și în Iași.
Copii NU au nevoie de stimulente!!
Au energie 24/24, de-asta multi parinti sunt extenuați 😅
si care e bautura cu pricina ?
Isi dau cu parerea toti cei care au promovat acel vaccin experimental, de ce v-ati oprit cand trebuia sa fiti la a 10a siringa? Dar alcoolul este baut si vandut minorilor cu miiIe de tone zilnic.
probabil ca e vorba de PRIME
prime care in uk nu o mai cumpara nici dracu