Prima pagină » Local » O bătrână imobilizată la pat care este singură pe lume își plânge amarul în camera ce stă să se dărâme peste ea: „La iarnă o să stau aici să mor de frig” – FOTO/VIDEO

O bătrână imobilizată la pat care este singură pe lume își plânge amarul în camera ce stă să se dărâme peste ea: „La iarnă o să stau aici să mor de frig” – FOTO/VIDEO

07 sept. 2023, 02:00,
Ștefana Șovea în Local

Valeria Grăunte are 74 de ani și locuiește într-o casă veche din comuna ieșeană Mogoșești. Bătrâna este imobilizată la pat, iar condițiile în care trăiește sunt precare

Aceasta a solicitat, la Primăria comunei Mogoșești, o cerere de urgență pentru suma de 5.000 de lei, pentru a renova câte ceva din casa care stă să cadă pe ea. Cu toate că a fost aprobată, femeia nu a primit nici măcar un leu, motivul fiind lipsa fondurilor deținute de primărie.

Primăria comunei Mogoșești nu dispune de suma de 5.000 de lei pentru bătrâna imobilizată la pat

Valeria Grăunte trăiește în casa concubinului care a decedat în anul 2022. De atunci este singură pe lume, iar camera în care stă mai are puțin și cade peste ea. Având sobă, în momentul în care trebuie să fac facă focul este nevoită să stea cu ușa deschisă pentru a nu se intoxica. Tavanul este negru în totalitate, pereții sunt într-o stare de degradare avansată, cu găuri în ei, podeaua este din lut și nu are nici măcar un covor care să mai estompeze frigul.

Grinda este ruptă și stă să se dărâme, iar frica ei cea mai mare este că o să moară de frig la iarnă. Locul unde ar fi trebuit să fie un geam este acoperit cu o cârpă, iar frigul deja se simte.

Bătrâna are o pensie de handicap în valoare de 400 de lei din care nu își poate permite nici măcar câteva alimente, iar unii vecini își fac timp și îi mai aduc câte o lingură de mâncare.

„Am făcut niște demersuri la Primăria comunei Mogoșești, s-a făcut o anchetă socială, iar reprezentanții primăriei au fost de acord să îmi dea suma de 5.000 de lei de urgență, pentru a-mi face niște renovări la casă, să îmi pun geam, pentru că nu am și este frig, să îmi schimb soba pentru că nu mai este bună și să rezolv peretele acesta pentru că mai este puțin și îmi cade grinda în cap.

Îmi este foarte greu, sunt bolnavă, m-am născut cu o problemă la picior și nu am stabilitate. Eu abia mă mișc, stau imobilizată la pat și nu am pe nimeni alături. Am avut un soț, dar acesta a murit, și copii nu am, iar acum mă gândesc cu groază că vine iarna și eu nici măcar geam la casă nu am. Am o pensie de handicap de 400 de lei și cu toate că de la primărie a fost aprobată acea cerere și mi s-a spus că o să primesc banii, nu înțeleg de ce nu îi primesc. După ce a decedat soțul meu nu am fost ajutată cu nimic, nici măcar banii pentru înmormântare.

La iarnă o să stau aici să mor de frig. Nu știu ce să fac și nu știu la cine să mă mai adresez”, spune Valeria Grăunte.

Bătrâna povestește cu lacrimi în ochi faptul că a trecut foarte greu peste iarna anului 2022 și se gândește cu groază la momentul în care își va face simțită prezența, având în vedere și faptul că are o cârpă în locul unui geam.

„Mă mai ajută oamenii din sat și îmi mai aduc câte o lingură de mâncare. Iarna trecută a fost îngrozitor, au venit doamnele ce sunt asistente sociale de la primărie și m-au mai ajutat și mi-au adus de mâncare, mai venea Poliția Locală să vadă dacă sunt bine. Eu nu mă gândesc la altceva decât la faptul că vine iarna. Am mai apelat la fundații și mi s-a spus să merg la biserici, poate mă ajută cineva, dar eu nu mă pot deplasa. Eu nu vreau bani, vreau alimente și vreau să nu îmi fie frig, atât îmi doresc”, adaugă Valeria Grăunte.

Rodica Popa: „Noi nu i-am spus doamnei că nu îi dăm banii, dar nu îi avem în momentul de față”

Cererea făcută de bătrână a fost aprobată în data de 14 iunie 2023, unde menționează clar faptul că s-a propus acordarea unui ajutor de urgență în suma de 5.000 de lei pentru efectuarea reparațiilor urgente necesare la pereții exteriori ai locuinței, igienizarea camerei unde locuiește femeia și reparația sobei.

Cu toate că cererea a fost aprobată, Valeria Grăunte încă nu a primit acești bani din care poate plăti un om pentru reparații. Primarul comunei Mogoșești, Rodica Popa, declară faptul că în momentul actual nu sunt fonduri necesare, acesta fiind motivul principal pentru care încă nu a primit banii bătrâna.

„În condițiile actuale, noi stăm foarte prost cu banii. Așteptăm în luna septembrie să vină o rectificare și o vom lua în calcul. Noi nu i-am spus doamnei că nu îi dăm banii, dar nu îi avem în momentul de față. Cererea pe care a făcut-o este aprobată, dar o să primească banii când o să îi avem. Lemne îi ducem noi, haine îi ducem noi, alimente îi ducem noi, deci chiar ne interesăm de dânsa. Locuința în care stă este într-o stare avansată de degradare, dar deocamdată nu avem ce face”, spune primarul comunei Mogoșești, Rodica Popa.

Persoanele care doresc să o ajute pe Valeria Grăunte, bătrâna imobilizată la pat, în vârstă de 74 de ani, o pot face contactând redacția BZI.

Comentarii
  • primarita nu duce nimic, este o mincinoasa, duce asistent medicala iulia paduraru atat ,primarita da la votantii ei nu la necajiti asa cum a facut la Craciun a furat din banii de la copii

  • Da ce carici a belit asta toată viața ! , a fi șchiop nu e un sfîrsit de lume ! , am văzut om batrîn fără ambele picioare plivind din fund singur via , grădina , îngrijind singur de casa , grădina, animale iar nevasta lucra la CAP , casa era la timp lipita zugrăvită , îngrijită , totul era ca la oameni gospodari de frunte !

  • isal, citeste ca femeia e cu handicap din nastere inainte sa judeci. da primaria daca ajuta cu ceva le pica coada ? au bani de furat toti primarii dar necajitii mor vai de capul lor in saracie,

  • Da ! Am citit ! , sa născut cu un defect la UN picior și nu prea avea stabilitate , probabil un picior un pic mai scurt ori intr-o parte ! ,cu proteză se rezolva sa meargă normal , cu operație la fel ! , in tinerețe mă refer , acum la virsta ei chiar și așa ea tot poate să meargă cit de cit ! , ai fost surd la ultimele ei cuvinte ? Cum să crape ea cioatele cind de-abia mai merge oarecum ? Întrebarea mea era ce a făcut ea toată viața ei in tinerețe de n-are de nici una și sta in casa concubinului

  • ,,Isal,, dupa ce ca esti analfabet mai esti si de o rautate crunta. Sa iti dea Dumnezeu fix ca dupa sufletul tau 😉 Alo primaria Mogosesti, gasiti niste oameni sa doneze timp si materiale ca sa ii refaca femeii casa si dati-i alimente, lemne si ce mai are nevoie. Aveti cu ce, nu mai faceti atata pe calicii. Numai consumabilele, cafeaua si protocoalele cat va costa lunar. Aud?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024