Prima pagină » Coronavirus » O bătrână din România s-a vindecat de COVID la 96 de ani. Ce şi-a dorit in spital: ”Nu mai ştiam de mine, mama”

O bătrână din România s-a vindecat de COVID la 96 de ani. Ce şi-a dorit in spital: ”Nu mai ştiam de mine, mama”

14 oct. 2020, 12:38,
BZI.ro, în Coronavirus

O bătrână din România s-a vindecat de COVID la 96 de ani după ce a stat mai multe zile internată în spital. În unitatea medicală, Tanti Oiţa, aşa cum o ştiu apropiaţii, a urmat tratamentul standard iar acum este acasă fericită împreună cu familia ei.

Ioana Pluteanu, sau tanti Oiţa cum îi place să i se spună, este o femeie de 96 de ani care a învins coronavirusul. După mai multe zile de spitalizare unde a urmat un tratament standard pentru COVID, precum şi cu multe rugăciuni la Cel de sus, bătrână este acum sănătoasă şi se bucura în continuare de viaţă.

Tanti Oiţa s-a vindecat de COVID la 96 de ani

Ioana Pluteanu are 96 de ani şi din păcate s-a infecta cu noul coronavirus stând în casă. Femeia a chemat un zidar pentru nişte reparaţii şi ulterior omul a început să aibă frisoane şi nu s-a mai prezentat la muncă.

Bătrâna din Ploieşti a început să aibă şi ea simptome şi a ajuns la peste 90 de ani infectată cu COVID, în spital.

“Nu mai ştiam de mine, mama! Dar n-am avut nevoie de mască de oxigen. Am luat tratamentul, perfuziile… Eram cinci în salon, fete vorbăreţe, eu doream să vin acasă mai repede, că nu puteam să dorm. Era cineva care urla, strigă, de o auzeam şi eu, care mai aud bine doar cu o ureche. Dar au luat-o de acolo, săraca femeie! Cine ştie ce s-a întâmplat cu dânsa? Cu igiena am avut probleme. Când m-am întors acasă, spălatul pe dinţi mi s-a părut un dar de la Dumnezeu. Purtaţi masca, mamaie, spălaţi-vă pe mâini, respectaţi regulile!” spune tanti Oiţa pentru Libertatea.

”Am scăpat! Acolo, singură, în spital, mă gândeam doar la cum va fi să ajung acasă, să-mi strâng fiica în braţe. Asta mi-a dat putere! Uneori, trăgeam aer în piept şi-mi spuneam că aş fi dat orice să mai simt mirosul de ciorbă din bucătăria de acasă. Mă visam tăind ceapă. Şi ardei tăiam, pentru o ciorbă bună”, spune tanti Oiţă.

Cum a ieşit din spital? “E, mi-a spus într-o zi: «Mamă, ia-mă de aici, că nu mai pot!»”, povesteşte fiica bartanei care s-a temut pentru viaţa mamei sale.

Pacienţii asimptomatici sau cu forme uşoare de coronavirus ar putea fi trataţi de acasă. Ce opinie au medicii de familie

Persoanele diagnosticate cu noul coronavirus, însă cu asimptomatici sau cu forme uşoare ale bolii vor fi evaluaţi la domiicliu. Aceştia vor primi schema de tratament recomandată şi vor fi trimişi acasă, fiind sub strictă supraveghere a medicilor de familie.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, susţine că această decizie va elibera spitalele suport Covid-19 şi se va evita supraaglomerarea. În schimb, medicii din familie refuza vehement menţionând că ei nu sunt epidemiologi şi nu sunt de acord să meargă la domiciliul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

Pacienţii asimptomatici nu se vor mai duce la spital

Potrivit legii, toate persoanele care sunt diagnosticate cu virusul SARS-COV-2 sunt nevoite să se prezinte la unitatea medicală de boli infecţioase unde stau internate minimum 48 de ore pentru evaluare.

„În baza unui ordin de ministru se va da, amendând oarecum proiectul legislativ, rămânând evaluarea, dar evaluarea fiind făcută pe programare pentru simptomatologia fiecăruia în parte. Asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu, şi programaţi pentru investigaţiile paraclinice. Simptomaticii cu comorbiditati vor rămâne cu internare în continuare după evaluare. Simptomaticii fără comorbiditati vor primi un tratament, vor fi evaluaţi şi vor merge la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.”, a transmis Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii:

Medicii de familie nu sunt de acord cu această modificare

Raluca Zoitanu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie susţine că medicul de familie nu poate să meargă la domiciliu la pacentii pozitivi, pentru că înseamnă să se infecteze şi să închidă cabinetul două săptămâni.

În marea majoritate a ţărilor europene medicii de familie au fost absolut protejaţi de virusul Covid-19, consultaţiile oferindu-se exclusiv prin telefon. Variantă care presupune că medicii de familie să participe activ în lupta cu pandemia nu este exclusă de epidemiologi. Dar numai pentru a monitoriza pacientul deja evaluat şi internat la domiciliu.

„O să fie dificil, şi în momentul de faţă medicii de familie au o responsabilitate enormă şi nu ştiu, cu greu fac faţă, pentru că până la urmă aici ţine foarte mult de legătură pe care o are DSP cu medicii de familie, cum se înţeleg aceştia, medicii de familie cum văd pacienţii”, a declarat dr. Sergiu Sangeorzan, spitalul Miercurea Ciuc.

„Aşteptam soluţii. Cel puţin la Cluj aşteptam deschiderea unui nou spital, care este tot amânată şi tergiversata de ceva vreme. Trebuie să se deschidă un nou spital pentru că sunt aproximativ 300 de pacienţi pe liste de aşteptare. Şi dacă cei asimptomatici sau cu puţine simptome nici nu îşi doresc să ajungă, sunt suficient de mulţi care au simptome respiratorii şi care trebuie să ajungă la un spital”, a transmis dr. Milena Man – şef secţie COVID-19.

În acest moment, singura certitudine din declaraţiile ministrului Sănătăţii rămâne aceea că oamenii confirmaţi pozitiv vor ajunge la spital pentru investigaţii doar cu programare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *