O ambarcațiune în care se aflau două persoane s-a scufundat, joi noaptea, 8 octombrie 2020, în Dunăre, în zona localității Sulina, județul Tulcea. Un bărbat, în vârstă de 47 de ani, din București, este căutat, vineri, 9 octombrie 2020, în vreme ce o a doua persoană a reușit să ajungă la mal.
Șalupă scufundată în fluviul Dunărea
Poliția Tulcea a declarat vineri dimineața că Biroul Județean de Poliție Transporturi Tulcea a fost sesizat cu privire la faptul că pe fluviul Dunărea, în zona localității Sulina, o ambarcațiune s-ar fi scufundat.
Din primele verificări, se pare că este vorba de o ambarcațiune acostată la mal, la bordul căreia se aflau două persoane. Ambarcațiunea ar fi luată apă din motive care pentru moment nu se cunosc, iar mai apoi s-a scufundat. Una dintre persoanele aflate în barcă a ajuns la mal, iar un bărbat de 47 de ani, din București, a dispărut în apele fluviului Dunărea.
„Bărbatul a fost căutat în zona producerii evenimentului, fără a fi găsit. În continuare se efectuează activități de căutare de către polițiști împreună cu reprezentanți ANR pentru găsirea persoanei dispărute și stabilirea cu exactitate a condițiilor în care a avut loc evenimentul”, au transmis, vineri, reprezentanții Poliției Tulcea.
La căutări participă și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ai Poliției de Frontieră.
Navă de război germană, pierdută, descoperită pe fundul mării la 80 de ani de la scufundare
O navă de război germană scufundată de o torpilă în timpul celui de-al doilea război mondial a fost găsită pe fundul mării în largul Norvegiei, la mai bine de opt decenii după ce a fost atacată.
Statnett , operatorul rețelei electrice norvegiene de stat, a făcut descoperirea uimitoare a crucișătorului Karlsruhe pierdut, la aproximativ 488 metri sub nivelul mării.
Nava, care măsoară 174 de metri lungime și încă poartă svastica nazistă, a condus un atac asupra orașului Kristiansand din sudul Norvegiei, în invazia din aprilie 1940 a țării. În timpul operațiunii, a fost atacat de artileria norvegiană, a fost torpilat de un submarin britanic și în cele din urmă a fost scufundat chiar de germani, potrivit unei declarații Statnett.
Când al doilea război mondial a izbucnit cu șapte luni mai devreme, în septembrie 1939, Norvegia s-a declarat neutră. Hitler a ordonat invazia sa la 9 aprilie 1940, însă trupele germane au ocupat rapid Oslo, Bergen, Trondheim și Narvik. Susținută de forțele aliate, armata norvegiană a depus un efort de rezistență, dar naziștii au preluat controlul în iunie 1940 până la eliberare în aprilie 1945.
„Puteți găsi soarta lui Karlsruhe în cărțile de istorie, dar nimeni nu a știut exact unde s-a scufundat nava”, a declarat Frode Kvalø, arheolog și cercetător la Muzeul Maritim Norvegian , într-o declarație despre descoperirea postată online de Statnett.
„Mai mult decât atât, a fost singura mare navă de război germană care s-a pierdut în timpul atacului asupra Norvegiei cu o poziție necunoscută. După toți acești ani, știm în sfârșit unde se află cimitirul acestei importante nave de război”, a spus Kvalø.
„Cu bateria principală de nouă tunuri în trei turele triple, aceasta a fost cea mai mare și mai înfricoșătoare navă din grupul de atac împotriva lui Kristiansand”.
Semne de epavă au fost detectate pentru prima dată acum trei ani în timpul lucrărilor de inspecție
Semne de epavă au fost detectate pentru prima dată acum trei ani în timpul lucrărilor de inspecție, când sonarul a detectat un naufragiu la 15 metri de un cablu de alimentare sub mare între Norvegia și Danemarca.
Apoi, în această vară, inginerul principal de proiect al firmei, Ole Petter Hobberstad, a efectuat investigații suplimentare de pe o navă offshore numită Olympic Taurus. El și echipa sa au folosit sonde de ecou multi-fascicul și un vehicul de la distanță (ROV) pentru a examina scena.
„Când rezultatele ROV ne-au arătat o navă torpilată, ne-am dat seama că era din război. Pe măsură ce tunurile au devenit vizibile pe ecran, am înțeles că este o navă de război imensă. Am fost foarte încântați și surprinși că epava era atât de mare „, A spus Hobberstad.