O avere colosală a fost descoperită în municipiul Iași. Valoarea unor bunuri de patrimoniu ajunge la 2 miliarde de euro

O avere colosală a fost descoperită în municipiul Iași. Valoarea unor bunuri de patrimoniu ajunge la 2 miliarde de euro

04 feb. 2021, 02:00
Vlad Rotaru, în Local

Bunuri de patrimoniu de circa 2 miliarde de euro se află în gestionarea autorității locale din municipiul Iași. Valoarea de inventar a acestor bunuri a fost recent actualizată de Primăria Iași și avizată prin Consiliul Local. Primăria administrează bunuri în tot municipiul Iași, atât private, cât și publice, unele având o valoare de-a dreptul uriașă

Direcția de Evidență a Patrimoniului din Primăria Iași a făcut recent o actualizare a imobilelor și terenurilor administrate de autoritatea locală. Documentele emise de administrația locală au scos la iveală faptul că bunurile din domeniul public administrate de municipalitate au o valoare de 7,4 miliarde lei, iar cele din domeniul privat au o valoare de inventar de 1,8 miliarde lei. În total este vorba de bunuri de 9,2 miliarde lei (circa 2 miliarde euro). Iată cum au fost calculate și evidențiate toate bunurile administrate de Primăria Iași. Practic, o avere întreagă a fost descoperită în municipiul Iași, valoarea acestor bunuri de patrimoniu fiind una uriașă.

Lista bunurilor de inventar din municipiul Iași

Conform documentelor municipalității ieșene, valoarea totală a bunurilor gestionate de primărie este de 7,4 miliarde lei. Din această sumă, spațiile comerciale, parcările publice, alte terenuri, au o valoare de 1,1 milioane de lei. Pe de altă parte, Direcția Fond Locativ, din subordinea Primăriei Iași, are în administrare bunuri în valoare de 80 de milioane de lei. În plus, Direcția Generală Tehnică și Dezvoltare gestionează bunuri de 2,9 miliarde lei. Direcția de Arhitectură și Urbanism administrează bunuri în valoare de 77,3 milioane lei. În raportul municipalității se specifică și faptul că Direcția de Asistență Socială administrează bunuri în valoare de 28,2 milioane de lei. Municipalitatea face periodic un astfel de inventar al bunurilor de patrimoniu din Iași.

Bunuri de sute de milioane de lei administrate de Primăria Iași

În plus, municipalitatea administrează și alte bunuri publice în valoare de 21,2 milioane lei gestionate prin Direcția Creșe. Construcțiile și terenurile de la Casa de Cultură „Mihail Ursachi” din Copou au o valoare de inventar de 1,8 milioane lei. Clădirea și terenul de la Ateneul Tătărași au o valoare de 25,2 milioane lei. De asemenea, unitățile de învățământ preuniversitar au o valoare de inventar de circa 1,1 miliarde de lei. Raportul emis de Primăria municipiului Iași mai arată și faptul că unitățile medicale ieșene gestionate de autoritatea locală sau cele care se află pe terenurile orașului au o valoare de 624 de milioane de lei.

Lista bunurilor administrate de regiile subordonate primăriei

Toate bunurile aflate în administrarea Companiei de Transport Public (CTP) au o valoare de 363,8 milioane lei. Bunurile CTP Iași nu cuprind însă mijloacele de transport public care circulă în municipiu, ci doar clădirile și rețelele de transport. Compania Citadin SA administrează bunuri în valoare de 6,5 milioane lei. Conform documentului emis de Primăria Iași, bunurile administrate de compania Salubris SA au o valoare de inventar de 7,9 milioane lei. În plus, bunurile administrate de societatea Servicii Publice SA au o valoare de patrimoniu de 136,5 milioane lei. Firma Ecopiața SA are în administrare bunuri de 87,9 milioane lei. Primăria deține teren și la Fortus SA, unde bunurile au o valoare uriașă.

Bunuri de zeci de milioane de lei administrate de instituțiile din Iași

În ceea ce privește bunurile legate de sistemul de termoficare al municipiului Iași, bunuri gestionate de Veolia Energie SA Iași, valoarea a fost calculată la 532,5 milioane lei. Bunurile gestionate de societatea ApaVital SA în municipiul Iași au o valoare de inventar de 229,7 milioane de lei, conform documentelor oficiale. Alte bunuri în valoare de 10,9 milioane de lei se află în patrimoniul celor de la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași.
În listă apare și Societatea Română de Televiziune, cu bunuri aflate însă în patrimoniul municipiului Iași, valoarea acestora fiind de 3,9 milioane lei.

Bunurile administrate de municipalitate și aflate în gestiunea Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” au o valoare de inventar de 8,8 milioane lei. Bunuri în valoare de 9,3 milioane lei se află în gestiunea Universității de Arte „George Enescu” din municipiul Iași. De asemenea, și Editura Junimea administrează bunuri în valoare de 1,1 milioane de lei.

Lista bunurilor din domeniul privat de la Primăria Iași

Municipalitatea administrează și bunuri aflate în domeniul privat. Valoarea totală a acestor bunuri este de 1,8 miliarde de lei, conform documentelor municipalității. Astfel, Direcția de Exploatare Patrimoniu (DEP) are în administrare bunuri cu o valoare de 299,8 milioane lei în domeniul privat. Direcția Fond Locativ administrează bunuri în valoare de 91,3 milioane lei, atât pentru o serie de terenuri, cât și clădiri, aflate în domeniul privat. Direcția Generală Tehnică și Dezvoltare are în administrare bunuri private în valoare de 70,3 milioane lei. Direcția de Arhitectură și Urbanism administrează bunuri private în valoare de 851,1 milioane lei, iar Direcția de Asistență Socială administrează bunuri din domeniul privat de 19 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *