Prima pagină » Titlurile zilei » O asistentă medicală din Iași s-a jurat că nu mai lucrează la patron! A strâns din dinți și a îngroșat numărul șomerilor. Acum a ajuns să lucreze pe salariul minim și este fericită
O asistentă medicală din Iași s-a jurat că nu mai lucrează la patron! A strâns din dinți și a îngroșat numărul șomerilor. Acum a ajuns să lucreze pe salariul minim și este fericită

O asistentă medicală din Iași s-a jurat că nu mai lucrează la patron! A strâns din dinți și a îngroșat numărul șomerilor. Acum a ajuns să lucreze pe salariul minim și este fericită

11 sept. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Alina Maria Purice, 35 de ani, este una dintre ieșencele șomere, care s-a angajat după un an în care a fost la mai multe interviuri de angajare. Asistenta medicală, cu experiență de aproape 10 ani în domeniu, spune că a preferat să se angajeze la stat pentru că nu este mulțumită de ofertele de muncă din mediul privat

Alina Maria Purice este una dintre tinerele din Iași care, șomeră fiind, a încercat să își caute un loc de muncă, în ultimul an. S-a lovit însă de pretențiile angajatorilor din Iași, exagerate, în opinia sa. Tânăra în vârstă de 35 de ani are experiență de aproape 10 ani în domeniul medical, muncind ca asistentă în cabinetele stomatologice. După ce a rămas însărcinată, a stat acasă timp de 2 ani, în concediu de creștere a copilului, iar după ce a trecut perioada concediului a vrut să se angajeze.

Pentru că nu a reușit să își găsească imediat după aceea un loc de muncă potrivit experienței sale, a decis să se înregistreze ca șomer la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), de unde primea câteva sute de lei lunar, drept indemnizație. Timp de 11 luni a stat în șomaj, perioadă în care a depus CV-ul în zeci de locuri. însă a fost sunată doar de 6 angajatori. Pentru că nu i-au convenit salariile oferite și programul de muncă, a decis să mai aștepte până își găsește un loc de muncă.

„În domeniul privat e volum mult de muncă și nu se respectă programul, așa cum am mai spus. Patronii au pretenții mari și plătesc salarii mici”, susține Alina Maria Purice, asistentă medicală din Iași.

Maria Purice, asistentă medicală din Iași: „Am încercat să obțin un post la stat pentru că este ceva sigur”

Tânăra povestește că au fost scoase la concurs mai multe posturi de asistentă medicală la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, unde s-a înscris și a trecut de toate probele.

„Sunt absolventă a Școlii Postliceale Sanitare de Stat „Grigore Ghica Vodă”, asistentă medicală, și, pentru că mă potriveam ca experiență acumulată pentru postul scos la concurs de spital, am zis să încerc să obțin un post la stat pentru că e ceva sigur. Am dat concurs, am luat toate cele 3 probe și lucrez aici de la începutul lunii. Am fost la angajatori din mediul privat, care au cabinete stomatologice, eu muncind până atunci în acest domeniu. Nu am vrut să lucrez la acești patroni pentru că am văzut, în anii în care munceam la cabinete particulare, că nu se respectă programul, iar salariile sunt mici”, mai spune Alina Maria Purice, asistentă de medicină generală.

Asistenta medicală din Iași spune că deși primește salariul minim pe economie, ca debutant, este mulțumită de program și condiții

Chiar dacă pentru un asistent medical debutant, cum este Maria, salariul este cel minim pe economie, adică 1.386 de lei net, tânăra spune că îi convine să lucreze la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

„Eu am decis, dacă tot am reușit să iau concursul pentru «asistent medical» la Spitalul «Sfântul Spiridon», la clinica de diabet, să rămân aici pentru că este ceva mai sigur, fiind un post la stat. Programul este de 8 ore, într-adevăr, e mai aglomerat acum, că vin mulți pacienți, dar mi-a convenit programul și salariul. Salariul este minimul pe economie, fiindcă sunt debutantă, însă după 6 luni va fi mărit. Pentru mine este bine și așa pentru că postul este unul sigur. În domeniul privat se găsește foarte greu un loc de muncă pentru că nici ofertele nu sunt cele mai bune”, mai spune Alina Maria Purice.

Reporterii „BZI” au mai prezentat, într-o ediție anterioară, povestea unui inginer din Iași, concediat de compania Delphi, care s-a reangajat după un an și jumătate de la concediere.

Șomerii din Iași se pot înscrie la cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM

Potrivit AJOFM Iași, șomerii care vor să urmeze cursurile de reconversie profesională, organizate de instituție, se mai pot înscrie la sediul Centrului de Calificare de lângă fosta Fabrică de Țigarete. Iașul este unul dintre județele unde un număr mare de persoane a reușit să se angajeze pe poziții bine plătite, după ce acestea au finalizat cursurile organizate de AJOFM. Cursurile de manichiuristă sau coafeză sunt în continuare cerute pe piața muncii. Una dintre ieșencele care le-a finalizat și a reușit să se angajeze după finalizarea cursului de coafeză este Elena Știrbu. Ieșenii care vor să își schimbe meseria pot deveni inspectori de resurse umane, ingineri electricieni sau specialiști în agricultură, acestea fiind câteva dintre cursurile ce le desfășoară specialiștii din cadrul AJOFM în această perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`