Prima pagină » Eveniment-Social » O artistă din Iași vinde numeroase tablouri în străinătate, pe timp de pandemie COVID-19. Oana Mazarache: „Românii plecați la muncă în străinătate sunt mai interesați să achiziționeze lucrări de artă”

O artistă din Iași vinde numeroase tablouri în străinătate, pe timp de pandemie COVID-19. Oana Mazarache: „Românii plecați la muncă în străinătate sunt mai interesați să achiziționeze lucrări de artă”

21 sept. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei, în Eveniment-Social

Viața unei artiste din Iași pe timp de pandemie COVID-19. „Oamenii sunt mult mai interesați să achiziționeze lucrări de artă în această perioadă”

Oana Mazarache, o tânără artistă din Iași, își expune tablourile în galeriile de artă din mai multe orașe din țară. Pe perioadă stării de urgență, generată de pandemia de COVID-19, comenzile pentru tablouri au stagnat, dar, odată cu luna iunie, tot mai multe persoane au achiziționat lucrările artistei. Români stabiliți în alte țări comandă tablourile tinerei ieșence

Oana Mazarache, o tânără artistă din Iași își expune tablourile în galeriile din mai multe orașe, iar comenzile vin de la clienți din țară, dar și din străinătate. Activitatea profesională a artiștilor este plină de provocări, mai ales în această perioadă afectată de criza economică. Cu toate acestea, în ultimele luni, tot mai multe persoane sunt interesate de tablourile realizate de Oana Mazarache.

„Ceea ce m-a bucurat în ultima perioadă este că, deși pe durata stării de urgență lucrurile au stagnat, acum tot mai mulți oameni sunt interesați de artă. Poate că în aceste luni au avut timpul necesar să se documenteze, mai ales că multe galerii au facut expoziții online, gratuit, apreciind altfel munca artiștilor. Înainte, comenzile erau clare, toți voiau un portret la fel ca fotografia trimisă, de exemplu. Acum mulți îmi cer viziunea mea, vor ca taboul să aibă o semnificație la final”, a povestit Oana Mazarache, o artistă din Iași.

Concurența dintre artiștii ieșeni este tot mai mare

Cererea mică pentru lucrările de artă, în România, este una dintre cauzele pentru care concurența pe această piață este mare. Sunt puțini artiști care se susțin între ei și care se încurajează. În decursul unei luni, Oana Mazarache are între 4 – 6 comenzi, totuși, de multe ori s-a gândit să renunțe și să își găsească o activitate care să îi asigure stabilitate financiară. Un loc de muncă part-time îi acoperă o parte din cheltuielile lunare și îi oferă timpul necesar să picteze și să se perfecționeze. Ceea ce a determinat-o pe tânara artistă să nu renunțe la pictură a fost aprecierea celorlalți.

„Îmi place să aud că oamenii rezonează cu ceea ce creez. Când primesc o comandă de la cineva care spune că vrea să își decoreze casa doar cu un tablou făcut de mine sau când un fost profesor mi-a văzut lucrarea expusă și îmi spune să continui ceea ce fac, mă determină să nu renunț. Când am intrat în starea de urgență mai ales, chiar mă gândeam să renunț, am avut acest gând de multe ori. Dar nu mă văd făcând altceva pe plan profesional. Pictura este activitatea la care mă pricep și, atunci când o fac, nici nu simt cum trece timpul”, a spus Oana Mazarache.

O cerere în căsătorie realizată cu un tablou și un mesaj din partea artistei din Iași

În colaborare cu o galerie de artă online din Timișoara, Oana Mazarache a primit, în acest an, o comandă specială. O tânără din Timiș își dorea să expună, în cadrul unei galerii de artă, unul din tablourile artistei din Iași. La scurt timp, iubitui ei a cerut-o în casătorie cu acel tablou și cu un mesaj special din partea autoarei. Proprietara galeriei a anunțat-o pe Oana Mazarache de comanda pentru tablou și de faptul că cel care îl va achiziționa își dorește și un mesaj care să însoțească tabloul și din care să reiasă că își dorește să o ceară în căsătorie pe iubita lui.

Tablourile artistei au ajuns la românii stabiliți în alte țări

Oana Mazarache și-a expus lucrările de artă în galerii din Iași, dar și în Giurgiu, Galați, Vaslui, Deva, Timișoara și, cel mai recent, în Cluj. Comenzile pe care le primește vin de la clienți din țară, dar și din străinătate: Italia, Germania, Anglia, Canada, Danemarca și Suedia. Astfel, multe comenzi ajung la românii stabiliți în aceste țări, care vin în sprijinul artiștilor din locurile natale.

„Sunt tablouri pe care le trimit la români stabiliți în alte țări sau pe care le comandă cât timp vin în concediu, înapoi în România. Au început chiar și cei mai tineri să investească bani pentru a achiziționa tablouri, una dintre cele mai mai scumpe lucrări din acest an a ajuns la un tânăr de aproximativ 25 de ani din București, care a cumpărat un tablou în valoare de 1.500 de lei. Tot mai multe persoane au început să pună mai mult preț pe lucrările artiștilor, să conștientizeze că este o muncă în spate, nu doar talent. În viitor îmi doresc să văd expuse tablourile realizate de mine, la galerii din alte țări”, a încheiat Oana Mazarache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *