O arteră intens circulată din Iași va intra în reabilitare. Municipalitatea ieșeană a semnat contractul cu privire la serviciile de proiectare pentru Podul „Nicolae Iorga”
Podul „Nicolae Iorga”, din zona Podul de Piatră, va fi reabilitat în întregime. Se vor executa reparații la infrastructură, se va consolida suprastructura și se va reface calea de pot pe o suprafață de 1.100 mp. Linia de tramvai, pe o distanță de 110 mp, va fi și ea reabilitată integral. Vor fi executate lucrări de refacere a trotuarelor și a rampelor de acces și se va reface structura rutieră a podului. Achiziția directă privind serviciile de proiectare a fost finalizată recent. Contractul are o valoare de peste 200 de mii de lei.
O arteră intens circulată din Iași va intra în reabilitare
Municipalitatea ieșeană a bătut palma cu firma Pod Proiect SRL, controlată de Claudiu Cristian Comisu, pentru serviciile de proiectare privind obiectivul de investiții „Pod «Nicolae Iorga»” din Iași. Potrivit platformei Sistemului Electronic de Achiziții Publice, Primăria Iași a acceptat oferta în valoare de 225.000 de lei, fără TVA, depusă de firma lui Claudiu Cristian Comisu, pe data de 13 martie 2023, privind prestarea serviciilor de proiectare. Pod Proiect SRL este înființată în anul 2002 și se ocupă cu activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea.
În ceea ce privește situația financiară a societății, aceasta a înregistrat o cifră de afaceri de peste 2,2 milioane de lei și un profit de 520 de mii de lei, în anul 2021, figurând cu 10 angajați. În ceea ce privește reabilitarea podului, potrivit devizului, valoarea estimată este de 15.262.925 de lei, fără TVA.
Podul a fost construit în anul 1971 și se află în exploatare de peste 50 de ani. În toți acești ani, construcția a suferit procese de degradare la nivelul căii de rulare, a structurii de rezistență, a infrastructurii, precum și la nivelul albiei și al malurilor râului Bahlui. Pentru desfășurarea lucrărilor de reabilitare a podului, traficul va fi restricționat, zona fiind o arteră intens circulată. Important de precizat este faptul că în zona Podului „Nicolae Iorga” se află și un simbol important al Iașului, Podul de Piatră.
Municipalitatea ieșeană a alocat, din bugetul local pentru anul 2023, suma de 100.000 de lei. Aceasta va fi folosită doar pentru demararea procedurilor privind documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. Însă, până la finalizarea acestora, municipalitatea a transmis faptul că, în funcție de necesități, vor fi demarate lucrări de reparații.
Zona Podul de Piatră devine din ce în ce mai plină de mizerie
În zona Podul de Piatră din Iași, pe ambele părți ale albiei râului Bahlui stau neclintite mulțimi de deșeuri aruncate la voia întâmplării. Nu departe de importantul monument istoric, ambalajele de plastic, dozele de băuturi, dar și alte gunoaie, fac parte, de ceva vreme, din imaginea de prezentare a zonei.
Astfel, la doi pași de centrul orașului, oamenii înoată în mocirlă și gunoaie. Chiar dacă localnicii, companiile, dar și autoritățile publice, precum și primăriile, pot fi amendate pentru încălcarea regulilor atunci când vine vorba despre deșeuri, aceste lucruri nu îi împiedică pe ieșenii mai puțin civilizați să arunce gunoiul la voia întâmplării. Abandonarea deșeurilor este interzisă și pedepsită, potrivit Legii 211/2011, principala lege cu privire la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare.
O arteră intens circulată din Iași urmează să intre în procedură de reparații capitale. Contractul privind serviciile de proiectare pentru Podul „Nicolae Iorga” a fost semnat.