Prima pagină » Titlurile zilei » O armată de avocați a luat cu asalt Primăria Iași! Un cartier întreg din Tătărași vrea să scape de blocurile nemților, cu 7 niveluri, dintre case: „Puteam să fac turnuri cu 12 etaje” – FOTO

O armată de avocați a luat cu asalt Primăria Iași! Un cartier întreg din Tătărași vrea să scape de blocurile nemților, cu 7 niveluri, dintre case: „Puteam să fac turnuri cu 12 etaje” – FOTO

28 oct. 2023, 02:00, 18 ,
Ciprian BOARU în Titlurile zilei

Peste 80 de semnături au fost strânse pentru blocarea proiectului imobiliar din Tătărași, unde ar urma să fie construite 3 blocuri de locuințe colective printre case. Proprietarii direct afectați s-au prezentat la consultarea publică organizată de Primăria Iași, însoțiți de mai mulți avocați. Proiectul investitorului german nu a convins, motiv pentru care dezbaterea publică va fi reluată

Dezbatere cu scântei la Primăria Iași. Ieri, 27.10.2022, Marius Bondar, fost handbalist la Politehnica Iași și echipa națională, a prezentat un proiect imobiliar ce urmează să fie edificat pe strada Gălățeanu, nr. 1, cartier Tătărași, pe o suprafață de 3.153 de metri pătrați. Proprietarii de case ce sunt direct afectați au venit și cu o listă ce conține peste 80 de semnături de la locuitorii din cartier, care și-au exprimat dezacordul față de investiția anunțată.

Cei prezenți au fost însoțiți de avocați și consilieri juridici. În special, principalele amendamente aduse de contestatari făceau referire la regimul de înălțime, S+D+P+3E+Th, ca fiind prea mare, dar și la probleme de trafic. Nu mai puțin de 70 de apartamente ar urma să fie amenajate. Mai mult, au menționat că procentul de ocupare de teren (POT) de 35 la sută, prezentat în documentația Planului Urbanistic Zonal (PUZ), este prea mare. Fiind și o zonă de versant, s-a invocat un procent de doar 15 la sută.

„Având în vedere lățimea căilor de acces, ne dorim realizarea unui studiu de trafic și soluții de decongestionare a traficului, având în vedere posibilitatea de mobilare urbană propusă. Atragem atenția asupra informațiilor eronat prezentate – două dintre căile de acces din documentația tehnică sunt fundacuri și nu căi de acces spre artere publice (str. Gălățeanu) și str. Tufescu”, se arată în memoriul depus la primărie de contestatari.

Marius Bondar a propus alt complex, cu 6 blocuri, în comuna Bârnova, județul Iași.

Marius Bondar susține că a făcut un compromis

Lansat în afaceri, Marius Bondar are calitatea de administrator al societății ESB Investment SRL, prin acre a fost inițiat un PUZ, unde mai apar ca asociați Uwe Scheler, Ronald Walter Hein, Tobias Hein, toți având cetățenie germană. Afaceristul a explicat că regimul de înălțime din PUZ putea fi mult mai mare, dar a ales unul redus ca să nu provoace deranj în cartier.

„Pe terenul respectiv ar fi fost două turnuri cu 12 etaje pentru că este pe axul pe strada A. Panu. Am ales să facem un proiect mai mic. Am vorbit despre asta cu un arhitect care este și cetățean de onoare al municipiului Iași”, a spus Marius Bondar.

Proprietarii prezenți la dezbatere au reiterat că pe străzile Gălățeanu și Călărași sunt sute de mașini parcate pe trotuare și că zona este deja sufocată. Proiectul din Tătărași seamănă cu cel de pe strada Aurora din Copou. Ambele terenuri se află într-o zonă de versanți și ambele proiecte sunt contestate.

Nu au ajuns la un consens în cazul blocurilor cu 7 niveluri

După aproape 2 ore de discuții, deși timpul alocat era de 30 de minute, ședința s-a finalizat în coadă de pește. Proprietarii din Tătărași au declarat că nu au fost lămuriți în urma prezentării făcute de reprezentanții investitorilor. Executivul primăriei a dispus ca, în perioada următoare, arhitecții beneficiarilor să vină cu lămuriri suplimentare legate de oportunitatea investiției.

„Ei și-au făcut un studiu de piață ca să vadă cât acceptăm, mai sus sau mai jos”, a susținut o vecină prezentă la dezbatere.

La un moment dat, au intervenit și reprezentanții primăriei, care au detaliat proiectul, spunând că cele trei imobile vor semăna cu blocurile de tip vilă din Târgu Cucu. Conform indicatorilor urbanistici din PUZ, s-a propus și un coeficient de ocupare a terenului (CUT) de 1,8. Spațiul verde va ocupa 15 la sută din suprafață. Până în toamna anului 2020, proprietarul terenului de pe strada Gălățeanu era Gabriel Popovici, ce avea calitatea de moștenitor. Bărbatul a vândut suprafața de 3.153 de metri pătrați către societatea ESB Investment SRL. Marius Bondar avea calitatea de mandatar în timpul tranzacției.

În consecință, terenul a fost cumpărat contra sumei de 710.000 de euro, adică 225 de euro/metru pătrat. Chiar dacă la dezbatere a fost prezentă o armată de avocați, e de văzut ce se va întâmpla cu soarta celor 3 blocuri cu 7 niveluri din cartierul Tătărași.

Comentarii
  • Alexandru Damian.

    Stati cuminti. Atat timp cat primarul Chirica ia clasica spaga, nu veti casgiga in instanta. Chirica este legea in Iasi. Peste tot are animalul asta relatii. Ce, cand v-ayi opus ca Niculita sa nu construiasca turnul ala de neam prost pe esplanada Oancea, ati castigat crva ? Chirica nici nu a venit la mitingul ala. Porcul astq de primar ne-a nenorocit pe toti. De peste tot ia spaga.

  • Iar la turnul din strada Oancea a lasat armaturi pe acoperis pentru a ridica ulterior alte etaje. Ca blocul de pe coltul Oancea Han Tatar nu are adresa corecta iar primarul a vindut trotuarul pentru ca investitorul sa faca parcare.

  • Doamne fereste! Cum au putut aproba asa ceva??!! Blocuri langa case????Acest Chirica a distrus tot planul urbanistic al Iasiului! Ar trebui sa dea socoteala!

  • Vom afla cata spaga s a dat cand vor castiga in instanta. Atunci ii vor cere spaga inapoi.Nu avem nevoie de blocuri langa case, constuiiti- le pe maidan, la marginea orasului. Numai Ceausescu darama case ca sa faca blocuri!

  • 🥸 Alecsandru Narghiloman, Cluj

    „Pe terenul respectiv ar fi fost două turnuri cu 12 etaje pentru că este pe axul pe strada A. Panu. Am ales să facem un proiect mai mic. Am vorbit despre asta cu un arhitect care este și cetățean de onoare al municipiului Iași”….fără supărare, aici e o greșeala pe care o fac majoritatea investitorilor ( a oamenilor care au in bancă milioane de euro).

    ● Ce greseală fac acești investitori? Cer sfatul unui arhitect care nu a văzut in viața lui, pardon, nu a câstigat in viața lui atâția saci cu bani.

    ● Nu mai faceți această greseală, sunteți milionari și cereți sfatul tot unui arhitect milionar, gen birou de arhitectură din Londra, Dubai, Hong Kong, Paris…

    ● Dragi investitori din Iași, conduceți mașini de zecii de mii de euro făcute in occident, purtați haine de firmă tot de acolo,copilașii dvs. studiază tot in afară … dar apelați la sfaturile unui arhitect local? Ceva nu se leagă ! Vă obligă comisia CTATU,… sau faceți asta din bun simț ?!?

    ● E ca și cum ai o mașină superLux Bugatti și pui la motor ulei de drujbă doar pentru că e mai ieftin!
    Pe bune ?!?

    ● Ce mapă de lucrări internaționale are un arhitect localnic?
    Blocuri p + 4 sau căsuțe de vacanță pe marginea drumului Iași – Pașcani, sau ” vilă” cu multe turnulețe in Valea Lupului, asta e e găsim in mapa unui arhitect local.

    ● Iașul are nevoie URGENT de arhitecți cunoscuți la nivel internațional
    ( aduși din Anglia, Asia, etc)…pentru a vedea și acolo in cel mai mare oraș moldav blocuri de locuințe frumoase și moderne, exact ca în țările civilizate cu apă caldă la discreție și cu mâncare la juma’ de preț față de România
    (In Germania,…majoritatea produselor alimentare sunt la jumătate de preț fața de țara noastră și ce salarii au ăia acolo, …de mii de euro net/ lună )

  • ati votat chirica, aveti chirica :)))))))))))))))))

  • Nu mai exista speranța. Golănește vorbind- totul s a dus pe SULĂ! Șmecherii au tot – precum in Mexic. .IT îs over. Chirica și toți…aia ei ..aia…se vor căca în capul nostru!! Pt Ani și ani și ani

  • Acela este cartier de case. Nu se fac blocuri intre case.
    Sper ca urmatorul primar (sigur NU Chirica) va definitiva PUG (planul de urbanism general) si astfel va pune punct la toate golaniile patronate de Chirica. Chirica a stricat Iasul mai mult decat Ceasca, Nechita si Simirad la un loc.

  • Doarme magistratura ieseana? Cum poti sa tii la sertar de ani de zile dosarele acestui individ care a distrus Iasul atatia ani de zile? Nu se numeste ca tergiverseaza dosarele? Solicitam public ca numele acestor magistrati ce tin dosarele lui Chirica sa fie facute publice. Este inadmisibil ce se intampla in justitia ieseana!
    Uitati-va in ce hal a distrus zona Copou, cu zecile de autorizatii de construire date pe Al. Sadoveanu, Dealul Zorilor, Viticultori, toate cu descarcare de trafic in Al. Sadoveanu si implicit B-dul Copou! Iesenii nu-l mai suporta pentru aceste nemernicii, de care se tot vehiculeaza spaga si magistratii dorm.

  • Ionut, magistratii dorm pe bani multi. N-ar putea daca noi nu am munci pe bani putini.

  • deci 80 de semnaturi contra, avocati si consilieri juridici prezenti la intalnire … ehehe, ba Marius, ai te-ai pus cu cine nu trebuie … vinde si du-te, e singura ta sansa …

  • Strada aia nu are nici macar trotuare. Sunt borduri, dar pana in gard nu sunt mai mult de 40 cm – bineinteles nepietruit, neasfaltat, nimica. In unele portiuni, chiar nu este trotuar. Iesiri? Care iesiri? 70 de apartamente insemna 70 de masini, minim. Pe unde ies/intra? De pe linia de tramvai care coboara in Padurii, n-au cum. Ramane o singura iesire : in Calarasi si de acolo in Eternitate. Pe Calarasi e deja circulatie multa si cei care urca din Galateanu nu au prioritate. O sa stea blocati. Si cum pana in Calarasi nu incap mai mult de 10 masini bara la bara, majoritatea o sa astepte in parcarea blocului. O sa fie circul de pe lume, va spun.

  • ⁉️@@@din zona octombrie 29, 2023 la 10:57 am

    Oi, tu scrii sau te bagi in seamă?

    ⁉️”Iesiri? Care iesiri? 70 de apartamente insemna 70 de masini, minim.”❓

    Care 70 de mașini? Poate 70 de rable, gunoaie la 500 de euro aduse din Jermania ( cimitir de mașini).

    Primăria Iași trebuie să bage impozit pe mașină exact ca in Germania, ai rablă ? Plătești cât nu face…! Toți sărakii conduc Golf sau Audï din 1980, dar vor respect 👎

    Trebuie oprite invazia rablelor care murdăresc aerul din oraș( să nu uităm ca Iașul e cel mai poluat oras din România)

  • pt. 2.26 pm azi si 3.59 pm ieri

    N-ai pus dantela la solnita. Angajeaza un arhitect din Anglia, sau Asia ca sa-ti arate cum.

  • Lăsati oamenii să construiască cât mai multe apartamente. Tinerii din Iași incă stau cu parintii. Cât de imbecil să fii ca să te opui unei astfel de construcții. Avem nevoie de blocuri multe, alea vechi au iesit din garanție, in 10-15 ani vor avea bulină rosie! Trist! Blocuri noi = prețuri mai mici !

  • Cu ce scop ați ales si ați pus acea poza? Ca sa denigrați si sa deformați realitatea? Atâta puteți, evident : articole la comanda.

  • Oamenii ăștia vor sa investească bani din străinătate, sa dezvolte orașul, sa ofere locuri de munca, sa plătească impozite si voi… limitați. Mutati-va la Vaslui, la Podu Iloaiei.

  • sagetile lui Bondar sa cante la alta masa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024