Prima pagină » Titlurile zilei » O arhitectă din Iași a pus în practică o idee inedită. Clienții ei se pot plimba prin casa lor, înainte ca aceasta să fie construită

O arhitectă din Iași a pus în practică o idee inedită. Clienții ei se pot plimba prin casa lor, înainte ca aceasta să fie construită

14 sept. 2024, 02:00, 1 ,
Gabriela Rusu în Titlurile zilei

Idee inedită, pusă în practică de o arhitectă din Iași, asta după ce a reușit să le ofere clienților o plimbare prin casa lor, înainte ca aceasta să fie construită. Alexandra Ungureanu a pus bazele afacerii sale în urmă cu șase ani, iar acum reușește să ofere ieșenilor o experiență de neuitat.

Arhitecta din Iași care reușește să-și plimbe clienții prin viitoarea lor casă

Alexandra Ungureanu este o tânără în vârstă de 34 de ani, din Iași, care și-a deschis o afacere pe cinste. Îndrăgostită, de mică, de artă, atunci când a început cu pictura, Alexandra a decis să studieze șase ani în cadrul Facultății de Arhitectură, iar după ce și-a dat toate examenele și a făcut stagiul de practică în cadrul unei firme, și-a luat inima în dinți și a pus bazele propriei afaceri.

„Eu, de mică, pictez, iar demersul spre arhitectură a început încă de atunci. Pictam peisaje mai mult, mergeam în zonele din jurul Iașului și, normal, erau și case în desenele mele și mi se părea cât mai interesant să le colorez, să le dau viață, să observ detaliile. Apoi, în gimnaziu, mi s-a părut interesantă Facultatea de Arhitectură și am avut ocazia de a vizita un birou de arhitectură. Mi-a plăcut că era un loc unde creativitatea prindea viață, unde puteam să mă dezvolt frumos. Așa m-am decis să dau la facultate, iar apoi mi s-a confirmat că sunt în locul potrivit. După ce mi-am dat examenele și am devenit stagiar, am vrut să-mi pun bazele propriei firme și am reușit”, a declarat Alexandra Ungureanu, administratorul firmei Arhitectica.

Ceea ce diferențiază Arhitectica, firma Alexandrei, de celelalte firme cu același domeniu din Iași este faptul că tânără și-a dorit să se axeze pe eficientizarea energetică, dar și pe nevoile ieșenilor, reușind să le expună în realitatea virtuală.

„Arhitectura, încă din bătrâni, este realizată să fie cu cât mai mult soare în încăpere. Ei, oamenii uită de multe ori de acest lucru, astfel că firma s-a axat pentru a realiza o arhitectură solară, o arhitectură care se îndreaptă pe soare, spre mediul înconjurător și, totodată, care ține cont și de nevoile beneficiarului. Ieșenii vin la noi tocmai și pentru acest parcurs pe care îl facem. Parcursul este unul mai lung, pentru că noi stăm la discuții cu beneficiarii, cu toți cei implicați în proiect, pentru a afla exact ce anume își doresc. Noi, ulterior, putem expune nevoile lor în spații digitale. După ce reușim să realizăm conceptul, le prezentă cu ochelari VR, astfel, ei se plimbă prin casă, înainte să se construiască casa”, a mai povestit Alexandra Ungureanu, administrator al firmei Arhitectica.

Ochelarii VR, cu ajutorul cărora ieșenii se plimbă prin viitoarea casă

A ales să achiziționeze ochelarii în urmă cu patru ani, iar acum, majoritatea clienților o caută pentru experiența inedită de care au parte în cadrul sesiunilor de discuție.

„Am ales să investesc într-o astfel de pereche de ochelari pentru că mi-am dat seama că, într-o familie, membrii, poate, nu reușesc să înțeleagă foarte bine cum va arăta casa. Așa că am ales să le arăt, să simtă, să vadă cum va fi casa, să se plimbe, practic, prin ea. Așa am ajuns să depun, prin fonduri europene, proiectul și să achiziționez ochelarii. Au o valoare de 2.000 de euro, cam așa. Este una dintre cele mai bune investiții, pentru că pot discuta cu oamenii la alt nivel. Am avut clienți cărora le era rușine să-mi spună dacă nu au înțeles ceva, și atunci, cu acești ochelari, am eliminat erorile de comunicare. Oamenii sunt foarte încântați pentru că văd, toți, spațiul și din curte, și din casă. Am avut oameni care stăteau cu orele și se uitau la detalii. La fel se întâmplă și în cazul investitorilor. Veneau și spuneau exact ce modificări doresc, e mai simplu cu realitatea virtuală”, a mai adăugat Alexandra Ungureanu, administrator al firmei Arhitectica.

Alexandra a mai subliniat faptul că singura casă pasivă din Iași a fost construită în Copou, în 2023, sub coordonarea firmei sale. Aceasta a fost ridicată în doar patru zile și este concepută foarte eficient, din punct de vedere energetic. În cazul unei astfel de construcții, costurile energetice pot ajunge și la 1.000 de lei pe an.

Idee inedită, pusă în practică de o arhitectă din Iași, asta după ce a reușit să le ofere clienților o plimbare prin casa lor, înainte ca aceasta să fie construită. Alexandra Ungureanu a pus bazele afacerii sale în urmă cu șase ani, iar acum, reușește să ofere ieșenilor o experiență de neuitat.

Comentarii
  • Abia acum?! Asta e veche de vreo 10 ani. Nimic spectaculos decat poate penru cei veniti din fundul Moldovei, la Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *