Prima pagină » Local » O aplicație Salubris Iași ajută în anchetele poliției. Hoții au încă un motiv de îngrijorare

O aplicație Salubris Iași ajută în anchetele poliției. Hoții au încă un motiv de îngrijorare

04 feb. 2022, 08:35,
Cezara Moraru în Local

Salubris a dezvoltat un proiect digital de monitorizare care permite ieșenilor să urmărească în timp real activitatea echipelor de salubrizare. Noua aplicație Salubris ajută inclusiv în unele anchete ale organelor de poliție. Noile norme de colectare selectivă sunt respectate de angajați, dar mai puțin de ceilalți membri ai comunității. O colectare corespunzătoare ar putea aduce inclusiv venituri bilaterale.

Un program de monitorizare ce funcționează de aproximativ 9 luni a adus venituri substanțiale. Principala funcție a aplicației SalubrIS este de informare și educare a populației cu privire la importanța respectării normelor de colectare și a reciclării. La momentul, actual lipsa unei rigurozități în acest sens îngreunează munca angajaților dar și dăunează mediului.

monitoare pe care sunt proiectate harti

Salubris a implementat o aplicație care monitorizează în timp real angajații

monitoare pe care sunt proiectate harti

monitoare pe care sunt proiectate harti

monitoare pe care sunt proiectate harti

Noua aplicație Salubris a adus profit de peste 5 milioane de lei

Cătălin Neculau, administratrul executiv al Salubris, susține că aplicația a adus un profit de 5 milioane lei.

„În urmă cu 3 ani, am început un proiect de salubrizare al Iașului altfel, în care am arătat că investind 1 milion de lei în digitalizare, pot produce un profit de 5 milioane lei. Cu toate că proiectul a fost privit cu reticiență, s-a dovedit că a fost un real succes. Aplicația pe care am implementat-o funcționează printr-un sistem de monitorizare video, prin camera amplasate în fața pubelelor din județul Iași, dar și in spatele masinilor de Salubrizare. De asemenea, angajații sunt monitorizați printr-un sistem cu gps care transmite în timp real poziția acestuia”, declară Cătălin Neculau.

Pe site-ul instituției se poate observa această hartă care transmite poziția tuturor autoutilitarelor, dar și toate punctele gospodărești de colectare. Pe lângă această aplicație s-au mai dezvoltat încă două proiecte care au adus Iașul în topul celor mai curate orașe mari. Unul dintre acestea vizează neutralizarea particulelor de praf toxice.

panou pe care scrie salubris, masini de gunoi parcate

Dacă ar exista colaborare între autoritățile specializate și ieșeni, s-ar putea ajunge chiar la restituirea banilor facturii la salubritate

panou pe care scrie salubris, masini de gunoi parcate

panou pe care scrie salubris, masini de gunoi parcate

Sistemele video Salubris, utile în investigațiile poliției

Au fost situații în care camerele de supravegheat amplasate în incinta pubelelor au surprins cadre care au putut fi utilizate de către polițiști în anchete. Aceste dispozitive transmit imagini ce pot conduce la identificarea celor care nu respectă regulile de colectare dar și celor implicați în diferite situații incompatibile cu legea. Sistemul funcționează prin realizarea unor capturi de ecran transmise ulterior poliției locale.

„Poliția are tot instrumentul de a amenda pe toți cei care pun aceste deșeuri în mod necorespunzător. Au fost făcute peste 160 de adrese către poliție, au fost date și amenzi. De multe ori și poliția statală ne cer înregistrări, mai ales în cazul accidentelor auto.” menționează Cătălin Neculau.

Amenzi mari pentru cine nu respectă legea

În contextul numărului mare de plângeri care vizau colectarea deficitară a gunoiului, echipa Saubris a pus în funcțiune vehicule specializate, dotate cu camere video menite să arate modul de strângere al deșeurilor.

Principala problemă o reprezintă lipsa de educație al oamenilor cu privire la sortarea inteligentă a reziduurilor casnice. Atât angajații, cât și persoanele fizice sau juridice pot fi trase la răspundere dacă nu respectă regulile de sortare dar și de utilizare corectă a pubelelor. Amenezile încep de la 500 lei și pot ajunge până la 2.500 lei.

„Punându-le camere de luat vederi, i-am responsabilizat. Dacă un angajat nu respectă regulile este sancționat conform legii cu tăierea a 10% din salariu, timp de 3 luni. Dacă abaterea se repetă, se va proceda prin concedierea sa”, adaugă administratorul Salubris.

Mai multe camere de supraveghere sunt amplasate în apropierea pubelelor

pubele Salubris

Cătălin Neculau: „Deșeurile pentru mine sunt o valoare!”

Directorul instituției este de părere că ar putea realiza proiecte și mai benefice pentru oraș dacă ar exista cooperare și interes din partea locuitorilor. Acesta observă exemplele altor mari orașe din jurul lumii, precum portul Rotterdam și concluziile sale sunt că se pot face lucruri utile pe termen lung atât pentru comunitate cât și pentru mediu.

Neculau consideră că noua aplicație Salubris este un pas important în schimbare.

„Pentru mine deșeurile nu reprezintă o problemă ci o valoare. Dacă am fi capabili să ajungem toți în punctul de a colecta separat, nu numai că factura la salubritate nu va mai exista, ba chiar cred că pot oferi banii înapoi, și nu e o utopie. Fiecare tonă de pet colectată separat primește 500 lei, plus bonus d ela Guvernul României, încă 600 lei, faceți voi un calcul”, subliniază acesta.

 

pubele pentru deseuri

Pubelele de colectare selectivă nu sunt utilizate corect de către ieșeni

pubele Salubris

pubele Salubris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`