Eliza Bogdan, antreprenoare din Iași, a lansat un program de educație antreprenorială pentru copii. „Junior Antreprenor” este destinat elevilor de gimnaziu și liceu, hrănește creativitatea, independența și ajută la rezolvarea problemelor în rândul tinerilor
Eliza Bogdan, antreprenoare din Iași, cofondator „Pasta House”, a lansat un program de educație antreprenorială pentru copii. Tânăra susține că aceste cursuri au rolul de a dezvolta anumite abilități ale elevilor.
„Programul este creat pentru a dezvolta abilitățile elevilor, nu îl întrerupe pe cel al copilului din timpul școlii, doar îmbunătățește educația. Grupele înscrise vor alege, dezvolta și produce propriul produs sau serviciu de la zero, toate cu scopul de a-l pune la dispoziție spre vânzare într-o expoziție găzduită de școală la finalul modulelor programului «Junior Antreprenor».
Ei vor putea chiar să susțină o cauză socială, să investească o sumă mică din banii lor în propria idee și chiar să câștige profit la final. Educația antreprenorială este mult mai mult decât un curs de antreprenoriat. Este o versiune mai profundă, legată de modul de gândire și comportamente care sunt dobândite printr-un proces lung de învățare în moduri variate, experimentare, abilitare și mentorat, mai ales prin multă joacă”, spune Eliza Bogdan, antreprenoare.
Eliza Bogdan, antreprenoare din Iași: „Este un program de educație antreprenorială care dezvoltă abilitățile elevilor”
Eliza susține că programul încurajează elevii să aibă idei de proiecte și apoi să le pună în practică.
„Ca parte a programului, elevii învață să identifice oportunități, să propună idei pentru proiecte, să planifice implementarea proiectelor, să își asume responsabilitatea, să stabilească și să atingă obiective, să colecteze și să analizeze informații relevante, să-i convingă pe ceilalți de mintea lor, să creadă în ei înșiși, în abilitățile lor, să susțină discursuri convingătoare în public, să facă calcule financiare, să fie consumatori sensibili, să rezolve probleme, să fie creativi, să lucreze ca parte a unei echipe, să dezvolte abilități sociale, să dezvolte o gândire independentă și pozitivă și multe alte aspecte. Programul încurajează elevii să dezvolte competențe antreprenoriale printr-un proces de învățare semnificativ, folosind prelegeri, discuții, prezentări, videoclipuri, exerciții și mai ales executând proiecte dezvoltate de ei înșiși”, mai spune Eliza Bogdan, antreprenor și doctorand.
Cursurile durează 17 săptămâni și sunt contracost.
„Programul începe în luna februarie în unele școli și durează până la finalul semestrului. Se desfășoară pe o perioadă de 7 module, până la sfârșitul anului școlar. «Junior Antreprenor» hrănește creativitatea, independența și ajută la rezolvarea problemelor în rândul elevilor”, mai spune Eliza Bogdan. Afacerea cu paste este unică în Iași.
Afacere cu fonduri europene
Anul trecut, de 1 iunie, Eliza și prietena sa, Adina Moșneagu, cu care a deschis afacerea, au donat încasările din secțiunea „Pasta Kids” către Fundația Comunitară Iași care, la rândul ei, a dublat suma și a donat-o Asociației „Zbor de Fluturi”, ce se ocupă de copiii cu autism. Secțiunea dedicată special copiilor cuprinde paste bolognese, Alfredo, al pomodoro sau carbonara. Conceptul de afacere al celor două ieșence este de paste „to go”, ce pot fi comandate și consumate la birou. Planul depus de cele două tinere a obținut, în anul 2021, de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) o finanțare pentru un proiect subvenționat cu fonduri europene de aproximativ 2 milioane de euro: STAR-Susținerea tinerilor pentru afaceri reușite.
În competiție au fost depuse 376 de proiecte, însă doar 22 de studenți au fost aleși câștigători și au primit suma de 58.000 de euro. Eliza Bogdan, antreprenoare din Iași, care a lansat un program de educație antreprenorială pentru copii, mai spune că pentru detalii legate de costul programului poate fi contactată direct pe pagina „Junior Antreprenor” sau la numărul de telefon afișat pe pagina de promovare.
Zău? Și cum se face că antreprenorii din us de pildă, nu au parte de astfel de „programe”, dar reușesc mai bine decât cei români? E o tâmpenie pe bani.
Cum ar fi sa lase copiii sa fie copii? Le fura copilaria.