Analiştii prevestesc ce se ascunde în spatele calmului lui Vladimir Putin. Preşedintele rus a dat mereu senzația că știe foarte bine ce face, că are un plan pe care îl urmărește, iar în acest sens fiecare mutare a să trebuie văzută ca o strategie.
Recentele discuții avute despre intervenția considerată haotică de unii analiști occidentali nu par să-i fi provocat tensiuni liderului de la Kremlin.
Ce se ascunde în spatele calmului lui Vladimir Putin
Analiştii prevestesc ce se ascunde în spatele calmului lui Vladimir Putin. Dacă în primele zile după invazia Ucrainei, unii oligarhi ruși au ieșit în față cu declarații anti-Putin, acum pare că liniștea domnește la Moscova. Nici protestele în stradă nu prea au avut efectul dorit, iar manifestațiile au fost reprimate scurt de autorități.
Marea speranță în aceste momente a Occidentului este că rușii vor resimți sancțiunile și se vor revolta. Însă este tot mai greu de crezut că se va întâmpla asta în curând, mai ales că rușii sunt un popor care suportă multe. Rămâne de văzut care o să fie în continuare reacția rusului de rând.
Între timp, negocierile ruso-ucrainene continuă și au intrat într-o nouă rundă. Cele mai îmbucurătoare vești au venit însă miercuri, 16 martie, când Rusia vorbea despre un „compromis”. Dar contrar afirmaţiilor, bombardamentele au continuat.
De asemenea, negocierile duse deja de mai multe zile îi oferă un avantaj major lui Putin: timp să-și ducă „operațiunea specială” la final. După cum remarcă istoricul Armând Goșu, genul acesta de „negocieri” au mai fost utilizate de președintele rus și în vara lui 2014 și în ianuarie 2015 în victoriile sale.
Puţin ar putea viza o nouă ordine mondială
Ceea ce este însă și mai interesant, este faptul că Rusia nu limitează conflictul din Ucraina doar în acest spațiu, ci îl fructifică pentru un „război” pe mai multe planuri cu Occidentul. Preşedintele Vladimir Putin, practic, a întors acest război pentru a ataca puterile din Vest, iar planul său pare mult mai mare.
Dacă înainte de invazia Ucrainei analiștii discutau doar strict despre posibilitatea invaziei unei singure regiun, şi anume Donbas, acum vorbim de invazia la scară largă. Și aici putem sesiza că nici măcar Ucraina nu reprezintă totul pentru Putin, ci el vizează o nouă ordine mondială.
Fost președinte rus și apropiat de Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, a dat asigurări că Federația Rusă va continua să lupte pentru „ordinea mondială” care i se „potrivește ei” și cetățenilor săi.
„Forța morală și adevărul istoric, ca și înainte, sunt de partea noastră!”, a spus el.
De asemenea, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a spus într-un comentariu că prezentul conflict reprezintă un moment important deoarece va „defini ordinea mondială”. Și nu în ultimul rând, Vladimir Putin susținea zilele trecute că măsurile economice impuse de Occident vor ajuta Rusia să găsească noi soluții pentru problemele interne.
Calmul, cel puțin aparent, lui Vladimir Putin în acest context este dat cel mai probabil, și de faptul că încă Rusia nu și-a dus pe teren cele mai puternice arme, pe care să le folosească punitiv.
Reamintim, un studiu al unor analişti prevestește ce se ascunde în spatele calmului lui Vladimir Putin.