Prima pagină » National » O altă companie se conformează normelor impuse de Putin. OMV va plăti gazul rusesc în ruble
O altă companie se conformează normelor impuse de Putin. OMV va plăti gazul rusesc în ruble

O altă companie se conformează normelor impuse de Putin. OMV va plăti gazul rusesc în ruble

23 mai 2022, 12:15,
în National

OMV se conformează normelor impuse de Putin, alăturându-se aşadar altor companii europene care fac plăţi în euro la Gazprombank pentru gazul rusesc. Anunţul a fost făcut vineri, 20 mai, de grupul energetic austriac, adăugând că nu se aşteaptă la probleme în urma conversiei în ruble.

Compania OMV se conformează normelor impuse de Putin

OMV se alătură celorlalte companii europene şi se conformează normelor impuse de preşedintele rus Putin.

„Am implementat acum un proces de plată care să respecte sancţiunile, acesta va asigura plata livrărilor de gaze în timp util. Considerăm îndeplinite obligaţiile noastre de plată cu transferul sumei în euro”, a declarat un purtător de cuvânt al OMV.

După ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazele livrate, în caz contrar riscând să le fie întreruptă aprovizionarea, unele guverne şi firme din Uniunea Europeană au cerut instrucţiuni detaliate de la Consiliul Europei privind posibilele soluţii de plată pentru gazele naturale, un combustibil utilizat la încălzirea locuinţelor, producţia de electricitate şi funcţionarea uzinelor din Europa.

Conform Comisiei Europene, sancţiunile Uniunii Europene nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată şi firmele pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă.

După invadarea Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Sancțiunile împotriva Rusiei nu vor mai putea fi ridicate

În acest sens, sancțiunile impuse Rusiei pe fundalul unei invazii militare pe scară largă a Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei independente nu vor fi ridicate nici măcar în cazul predării complete a președintelui Putin.

„Economia rusă se află sub influența sancțiunilor care nu vor apărea acum. Nu trebuie să ne gândim că Putin va declara capitularea sau pacea, iar sancțiunile vor fi ușor de înlăturat. Multe sancțiuni sunt pe termen foarte lung, pentru o generație întreagă, este imposibil să le îndepărtezi chiar așa”, a declarat Valery Pekar, un om de afaceri și profesor la Kyiv-Mohyla Business School.

Omul de afaceri Valery Pekar a mai subliniat și că locul Rusiei pe piața energiei este ocupat activ de alte țări.

„Există încă un moment precum retragerea Rusiei de pe piețele majore de petrol și gaze și sunt o mulțime de țări care merg fericite acolo și nu vor da niciodată acest loc Rusiei. Rusia nu va putea veni și spune: am încheiat războiul, renunțați la partea noastră din piață, pe care ați ocupat-o când eram plecați”, a precizat Pekar.

Expertul a mai subliniat că respingerea petrolului rusesc ar întrerupe calea de întoarcere a Federației Ruse.

De asemenea, zilele trecute, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev declara că este derutant faptul că Occidentul sancționează Rusia şi apoi are pretenția de a-i cere ajutorul, garantându-i aprovizionarea cu alimente.

Reamintim că OMV a anunțat că se alătură celorlalte companii europene şi se conformează normelor impuse de preşedintele rus Vladimir Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *