Prima pagină » Sanatate » O alergie la ouă te poate predispune la astm! Iată cauzele declanșatoare și simptomele!

O alergie la ouă te poate predispune la astm! Iată cauzele declanșatoare și simptomele!

11 feb. 2025, 08:33,
Redacția BZI în Sanatate

O alergie la ouă îți restrânge gama de produse alimentare pe care le poți include în dietă, dar asta nu este tot. În plus, ai contraindicație la anumite vaccinuri, așa cum este cel gripal și ROR, care se face împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.

Alergia la ouă reprezintă una dintre cele mai frecvente alergii alimentare la copii. Aceasta apare atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la proteinele din ou, provocând simptome care variază de la ușoare până la severe. Deși mulți copii depășesc această alergie până la vârsta adolescenței, unele persoane rămân alergile la ouă pe tot parcursul vieții.

O alergie la ouă te poate predispune la astm și la alte alergii

Simptomele de alergie la ouă apar, de obicei, la câteva minute sau chiar la câteva ore după ce ai consumat ouă sau alimente care conțin ouă. Semenele variază de la ușoare la severe și pot include erupții cutanate, urticarie, congestie nazală și vărsături sau alte probleme digestive.

Rareori, alergia la ouă poate provoca anafilaxie, o reacție care pune viața în pericol. Aceasta poate apărea încă din copilărie. De altfel, în cazul copiilor, ouăle provoacă cel mai frecvent alergii alimentare. Majoritatea, dar nu toți, scapă de alergie înainte de adolescență. Totuși, există cazuri documentate de instalare bruscă a alergiei la ouă la vârstă adultă.

Explicația este că sistemul imunitar devine sensibil la proteinele din ou și începe să reacționeze atunci când intră în contact cu ele. Astfel, după consumul de ouă sau de produse care conțin ouă, aceste proteine sunt detectate de sistemul imunitar și atacate ca un invadator.

Așadar, la scurt timp apare urticaria, erupțiile, pielea este roșie, tumefiată, se poate descuama sau pot apărea chiar și vezicule. Aceasta este faza acută a alergiei. În faza cronică, pielea devine uscată, apar răni din cauza scărpinatului, care ulterior se pot infecta.

Leziunile pot apărea în orice parte a corpului. Dar există câteva zone tipice în care afecțiunea se manifestă, de obicei. Potrivit medicului alergolog, acestea sunt localizate la nivelul încheieturilor membrelor superioare su inferioare, în jurul gâtului, în spatele urechilor și în jurul ochilor.

Ce complicații pot apărea

Urticaria în urma consumului de ouă este o manifestare mai frecventă la adultul cu o astfel de alergie alimentară. Erupțiile pot fi de mai multe dimensiuni, de la câțiva milimetri până la zone extinse. Zonele pe care apare erupția cuprind tot corpul.

În unele cazuri, leziunile sunt izolate doar la anumite regiuni, precum extremități, torace sau abdomen. În mod constant, leziunile sunt însoțite și de prurit, adică mâncărime. În cazuri extrem de rare, ingestia oului declanșează manifestări de rinită sau chiar de astm. Această situație este mai frecvent întâlnită la copilul mic.

O reacție alergică severă poate duce la șoc anafilactic, o urgență medicală, pentru că pune viața în pericol. În acest caz este nevoie imediat de o infecție cu adrenalină și o vizită la urgențe. Semnele și simptomele șocului anafilactic includ constricția căilor respiratorii, inclusiv umflarea gâtului care face dificilă respirația; dureri abdominale și crampe; puls rapid; stare de șoc, cu o scădere severă a tensiunii arteriale resimțită ca o senzație de amețeală sau pierderea cunoștinței.

Atât gălbenușurile, cât și albușurile conțin proteine ​​care pot provoca alergii, dar alergia la albușuri este mai frecventă. Este posibil ca sugarii alăptați să aibă o reacție alergică atunci când mama consumă ouă. De asemenea, acesta poate fi motivul pentru care unii medici pediatri recomandă introducerea albușului în alimentația bebelușului după împlinirea vârstei de 1 an.

Așadar, în loc să introduceți ou întreg în planul de diversificare pentru bebe, ar fi mai bine să începeți cu gălbenușul, mai ales în cazul unui istoric familial de alergii. Cea mai semnificativă complicație pe care o poate da o alergie la ouă este șocul anafilactic.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Cine e bărbatul găsit mort în mașină, în Ilfov. Era tăiat pe mâini cu un cuțit cumpărat ieri, când a fost dat dispărut de soție. Polițiștii nu exclud crima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Una caldă, alta rece de la ANM. S-au năruit planurile de duminică
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
A aruncat Rusia în aer! Putin se află în fața unui moment crucial!
Playtech.ro
Ingredientul banal care face chiftelele de post de zece ori mai gustoase. Numai așa le vei prepara
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025