O alergie la ouă îți restrânge gama de produse alimentare pe care le poți include în dietă, dar asta nu este tot. În plus, ai contraindicație la anumite vaccinuri, așa cum este cel gripal și ROR, care se face împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.
Alergia la ouă reprezintă una dintre cele mai frecvente alergii alimentare la copii. Aceasta apare atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la proteinele din ou, provocând simptome care variază de la ușoare până la severe. Deși mulți copii depășesc această alergie până la vârsta adolescenței, unele persoane rămân alergile la ouă pe tot parcursul vieții.
O alergie la ouă te poate predispune la astm și la alte alergii
Simptomele de alergie la ouă apar, de obicei, la câteva minute sau chiar la câteva ore după ce ai consumat ouă sau alimente care conțin ouă. Semenele variază de la ușoare la severe și pot include erupții cutanate, urticarie, congestie nazală și vărsături sau alte probleme digestive.
Rareori, alergia la ouă poate provoca anafilaxie, o reacție care pune viața în pericol. Aceasta poate apărea încă din copilărie. De altfel, în cazul copiilor, ouăle provoacă cel mai frecvent alergii alimentare. Majoritatea, dar nu toți, scapă de alergie înainte de adolescență. Totuși, există cazuri documentate de instalare bruscă a alergiei la ouă la vârstă adultă.
Explicația este că sistemul imunitar devine sensibil la proteinele din ou și începe să reacționeze atunci când intră în contact cu ele. Astfel, după consumul de ouă sau de produse care conțin ouă, aceste proteine sunt detectate de sistemul imunitar și atacate ca un invadator.
Așadar, la scurt timp apare urticaria, erupțiile, pielea este roșie, tumefiată, se poate descuama sau pot apărea chiar și vezicule. Aceasta este faza acută a alergiei. În faza cronică, pielea devine uscată, apar răni din cauza scărpinatului, care ulterior se pot infecta.
Leziunile pot apărea în orice parte a corpului. Dar există câteva zone tipice în care afecțiunea se manifestă, de obicei. Potrivit medicului alergolog, acestea sunt localizate la nivelul încheieturilor membrelor superioare su inferioare, în jurul gâtului, în spatele urechilor și în jurul ochilor.
Ce complicații pot apărea
Urticaria în urma consumului de ouă este o manifestare mai frecventă la adultul cu o astfel de alergie alimentară. Erupțiile pot fi de mai multe dimensiuni, de la câțiva milimetri până la zone extinse. Zonele pe care apare erupția cuprind tot corpul.
În unele cazuri, leziunile sunt izolate doar la anumite regiuni, precum extremități, torace sau abdomen. În mod constant, leziunile sunt însoțite și de prurit, adică mâncărime. În cazuri extrem de rare, ingestia oului declanșează manifestări de rinită sau chiar de astm. Această situație este mai frecvent întâlnită la copilul mic.
O reacție alergică severă poate duce la șoc anafilactic, o urgență medicală, pentru că pune viața în pericol. În acest caz este nevoie imediat de o infecție cu adrenalină și o vizită la urgențe. Semnele și simptomele șocului anafilactic includ constricția căilor respiratorii, inclusiv umflarea gâtului care face dificilă respirația; dureri abdominale și crampe; puls rapid; stare de șoc, cu o scădere severă a tensiunii arteriale resimțită ca o senzație de amețeală sau pierderea cunoștinței.
Atât gălbenușurile, cât și albușurile conțin proteine care pot provoca alergii, dar alergia la albușuri este mai frecventă. Este posibil ca sugarii alăptați să aibă o reacție alergică atunci când mama consumă ouă. De asemenea, acesta poate fi motivul pentru care unii medici pediatri recomandă introducerea albușului în alimentația bebelușului după împlinirea vârstei de 1 an.
Așadar, în loc să introduceți ou întreg în planul de diversificare pentru bebe, ar fi mai bine să începeți cu gălbenușul, mai ales în cazul unui istoric familial de alergii. Cea mai semnificativă complicație pe care o poate da o alergie la ouă este șocul anafilactic.