O femeie din județul Iași a fost pedepsită de către magistrați, după ce a fost acuzată că a creat o „gaură” la bugetul de stat în valoare de aproape 300.000 de euro. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au condamnat-o la finele săptămânii trecute pe Ecaterina Stănescu la 4 ani și 8 luni de pușcărie, pentru evaziune fiscală. În plus, magistrații i-au interzis acesteia să mai conducă vreo firmă timp de 5 ani. Anchetatorii spun că ieșeanca a încercat să păcălească autoritățile
O afaceristă din Iași are interzis să mai conducă vreo societate comercială! Interdicția i-a fost impusă de magistrați după o „gaură” de aproape 300.000 de euro la bugetul consolidat al statului. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au condamnat-o la finele săptămânii trecute pe Ecaterina Stănescu la 4 ani și 8 luni de pușcărie, pentru evaziune fiscală. În plus, magistrații i-au interzis acesteia să mai conducă vreo firmă timp de 5 ani.
„Instanța o condamnă pe inculpata Ecaterina Stănescu la pedeapsa principală de 4 ani și 8 luni de închisoare pentru comiterea în formă continuată a infracțiunii de evaziune fiscală, la care adaugă pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societăți comerciale pe o durată de 5 ani”, au afirmat magistrații ieșeni.
Afacerista din Iași, obligată să acopere „gaura” creată la bugetul de stat
Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, afacerista ieșeană Ecaterina Stănescu a fost obligată de judecători să achite și prejudiciul creat.
„Instanța admite acțiunea civilă formulată în cauză de ANAF București. În consecință, o obligă pe inculpata Ecaterina Stănescu să plătească părții civile Ministerul Economiei și Finanțelor – Agenția Națională de Administrare Fiscală suma de 1.311.718 lei (295.411 euro), cu titlu de despăgubiri, din care TVA – în cuantum de 639.520 de lei – și impozit pe profit – în sumă de 672.198 de lei. Dispune luarea măsurilor asigurătorii constând în instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile, prezente și viitoare, aparținând inculpatei Ecaterina Stănescu, până la concurența sumei totale datorate părții civile cu titlu de despăgubiri, precum și a cheltuielilor de judecată datorate statului”, au subliniat magistrații ieșeni.
Ecaterina Stănescu, acuzată de procurorii ieșeni de evaziune fiscală
De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul Ecaterinei Stănescu a început pe data de 20 iunie 2019. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au trimis-o în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.
Conform anchetatorilor, afacerista din județul Iași a încercat să păcălească autoritățile în urmă cu mai bine de 5 ani. Oamenii legii au mai susținut că Ecaterina Stănescu a folosit diverse documente falsificate, pentru a reuși să prejudicieze bugetul consolidat al statului. Ancheta a pornit după un control efectuat de finanțiști, în urma căruia a reieșit faptul că afacerista ieșeană a păgubit statul cu aproximativ 300.000 de euro. Acum, rămâne de văzut dacă sentința emisă la finele săptămânii trecute va fi sau nu contestată. În eventualitatea în care se va întâmpla acest lucru, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași vor decide ce se va întâmpla cu afacerista căreia i s-a interzis să mai conducă vreo firmă timp de 5 ani.