Prima pagină » Local » O afaceristă din Iași a scăpat de temniță, după ce a vrut să fenteze statul! Ieșeanca a creat o ”gaură” de peste 6 milioane de lei
O afaceristă din Iași a scăpat de temniță, după ce a vrut să fenteze statul! Ieșeanca a creat o ”gaură” de peste 6 milioane de lei

O afaceristă din Iași a scăpat de temniță, după ce a vrut să fenteze statul! Ieșeanca a creat o ”gaură” de peste 6 milioane de lei

03 mart. 2022, 02:00,
Ciprian Nedelcu, în Local

O afaceristă din Iași a scăpat de temniță, deși a fost acuzată că a creat o ”gaură” de peste 6 milioane de lei la bugetul statului. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au condamnat-o pe Brândușa Stănescu la 4 ani de închisoare, dar cu suspendare, pentru evaziune fiscală

După ce a fost acuzată că a creat o ”gaură” de peste 6 milioane de lei la bugetul statului, o afaceristă din Iași a scăpat de temniță. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au condamnat-o recent pe Brândușa Stănescu la 4 ani de închisoare, dar cu suspendare, pentru evaziune fiscală.

”Instanța admite în parte acţiunea civilă formulată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi. O obligă pe inculpata Brânduşa Stănescu la plata sumei de 6.153.091 de lei. Dispune anularea înscrisurilor falsificate”, au precizat magistrații ieșeni.

În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

O afaceristă din Iași a scăpat de temniță după o ”gaură” de peste 6 milioane de lei

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul afaceristei Brândușa Stănescu a început pe data de 31 mai 2019. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au trimis-o în judecată sub acuzația de evaziune fiscală. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Conform anchetatorilor, Brândușa Stănescu a intrat în vizorul lor în urmă cu aproximativ un deceniu.

”În calitate de administrator al unei societăți comerciale, în perioada 29 martie 2012-6 iunie 2013, în baza aceleiași rezoluții infracționale, la diferite intervale de timp, inculpata a evidenţiat în actele contabile ale societăţii comerciale (documente justificative-facturi fiscale şi chitanţe, cartea mare, jurnal pentru cumpărări, registru jurnal, balanţe de verificare şi registrele de casă aferente perioadei de referinţă) achiziţii fictive de la presupuşi furnizori în valoare totală de 25.081.429 de lei, din care 21.862.440 de lei baza impozabilă și 3.218.988 de lei TVA, concretizate în 123 de facturi fiscale”, au subliniat oamenii legii.

Ieșeanca Brândușa Stănescu a creat o ”gaură” de peste 6 milioane de lei

Anchetatorii ieșeni au afirmat că totul a ieșit la iveală în urma unui control efectuat de inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi. De altfel, aceștia au și sesizat procurorii ieșeni cu privire la activitatea prestată de Brândușa Stănescu. Astfel, firma condusă de aceasta a fost înființată pe data de 26 martie 2012, având-o ca asociat unic și administrator pe Brândușa Stănescu și ca obiect principal de activitate ”comerţul cu ridicata al materialelor şi minereurilor metalice”.

”Inculpata, în calitate de administrator și asociat unic al firmei, în perioada 29 martie 2012-6 iunie 2013 (când au fost evidenţiate în documentele legale ale societăţii cele 123 de achiziţii fictive în litigiu), avea atribuţii de evidenţiere în actele societăţii a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. În faţa instanţei de fond, la primul termen de judecată, inculpata a declarat că se prevalează de dreptul la tăcere și nu doreşte să beneficieze de procedura simplificată a recunoaşterii învinuirii”, au încheiat anchetatorii.

Acum, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu afacerista din Iași, care a scăpat de temniță, după ce a vrut să fenteze statul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *