Prima pagină » Local » O afacere de partid făcută de primarul Benoni Moruzi i-a nenorocit pe oamenii din comuna Aroneanu. Drumurile principale au fost lăsate în plata Domnului – FOTO, DOCUMENTE

O afacere de partid făcută de primarul Benoni Moruzi i-a nenorocit pe oamenii din comuna Aroneanu. Drumurile principale au fost lăsate în plata Domnului – FOTO, DOCUMENTE

24 mart. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

O afacere care s-a dorit a fi una de partid s-a lăsat cu un scandal imens într-o localitate aflată la doi pași de municipiul Iași. Reabilitarea unor artere afectate de precipitații a ajuns să fie disputată în instanță. Drumurile din comuna Aroneanu, localitate controlată de primarul Benoni Moruzi, arată ca după război, situație perpetuată și din cauza ambiției politice a acestuia

Situație de groază la doi pași de municipiul Iași. Din cauză că o firmă de casă a primarului Benoni Moruzi nu a prins un contract generos cu bani de la stat, oamenii din satul Dorobanț, comuna Aroneanu, sunt nevoiți să circule în condiții de-a dreptul șocante. De altfel, cotidianul „BZI” a arătat situația din satul Dorobanț, comuna Aroneanu, cu drumuri care se prezintă ca după război și care au fost abandonate de către conducerea Primăriei. Lucrurile sunt însă mult mai grave decât par la prima vedere. Dezastrul a fost perpetuat de către primarul Benoni Moruzi și asta pentru că una din firmele preferate nu a prins contractul respectiv.

Scandal în comuna Aroneanu pe banii CNI

Contractul a avizat reabilitarea infrastructurii de drumuri afectate de inundații din satul Dorobanț, localitatea Aroneanu. Procedura a fost derulată prin Compania Națională de Investiții (CNI), valoarea proiectului fiind de circa 3,6 milioane de lei. La licitație au fost prezente mai multe firme, câștigătoare fiind asocierea CTT Construcții Safe SRL din județul Neamț și Myke SRL. Doar că procedura a fost contestată de firma Enviro, societate administrată de Irina Sîrghi și Dan Chihaia. Firma continuă să prindă contracte la primării din județul Iași, cu precădere cele PNL, iar comuna Aroneanu nu a făcut rabat de la acest lucru.

Contestația înregistrată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) cu nr. 4954/29.01.2021 a fost formulată de către S.C. Enviro Construct SRL, lider al asocierii S.C. Enviro Construct SRL – S.C. Riva System SRL. Contestația a vizat rezultatul procedurii de achiziție publică organizată de către Compania Națională de Investiții. Licitația a vizat încheierea contractului de lucrări, având ca obiect servicii de proiectare și execuția de lucrări pentru obiectivele de investiții privind reabilitarea infrastructurii rutiere afectate de viituri în comuna Aroneanu.

CNSC a respins cererea Enviro. Firma a mutat disputa în instanță

Autoritățile centrale nu au fost însă de acord cu cererea firmei apropiate de Benoni Moruzi. Asta chiar dacă Enviro Construct SRL a solicitat reluarea evaluării ofertelor respective. Decizia CNSC nu a fost însă una pe placul firmei administrate de Irina Sîrghi.

„Respinge contestația formulată de către S.C. Enviro Construct SRL, cu sediul în comuna Miroslava, Sat Brătuleni, lider al asocierii S.C. Enviro Construct SRL- Riva Systems SRL, în contradictoriu cu Compania Națională de Investiții SA, ca nefondată”, se arată în decizia CNSC.

Pentru a nu pierde totuși contractul, firma a depus o plângere la instanță.

„În aceeași situație este și drumul principal din Dorobanț, drum aflat la 8 minute de centru. De fiecare dată când plouă se formează viituri care pot pune în pericol viața oamenilor. Se tot încearcă amenajarea acestuia. Există o licitație făcută de Compania Națională de Investiții pentru lucrări în primă urgență. Însă pentru că firma de casă a domnului primar nu a câștigat, au făcut contestație. Aceasta a fost respinsă, iar acum au deschis un proces la Curtea de Apel București”, a arătat un localnic din Dorobanț.

Contracte generoase pentru firma de casă a primarului din Aroneanu

Firma de casă a primarului Moruzi a prins și alte contracte în comuna Aroneanu. Primarul Benoni Moruzi a mai oferit circa 6,4 milioane de lei firmei respective pentru reabilitarea drumurilor din satele Aroneanu și Șorogari încă de acum 2 ani. Doar că cele două artere arată groaznic, lucrarea fiind extrem de proastă. Situația este identică și în satul Dorobanț.

„În timpul acesta, oamenii înoată prin noroaie și le este pusă viața în pericol. Mașinile se strică încontinuu prin gropile imense. Vara este imposibil să respiri praful din stradă făcut de mașini. Sunt și camioane care transportă cereale de la ferma din capătul satului, iar mulți locuitori au ajuns la spital cu afecțiuni respiratorii”, a mai spus ieșeanul din Aroneanu.

Enviro a prosperat în zona metropolitană Iași

Fima Enviro s-a lipit la alte contracte din zona metropolitană Iași, însă lucrările s-au lăsat cu scandal. Este și cazul unei șosele de interes comunal din Lețcani, lucrare care a fost lăsată de izbeliște. Reporterii „BZI” au încercat să ia legătura cu Irina Sîghi, administratorul Enviro Construct SRL, însă aceasta nu a răspuns apelurilor telefonice. De altfel, în ultimii ani, plângerile s-au ținut lanț de această firmă în ultimii ani, calitatea lucrărilor fiind îndoielnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`