Prima pagină » Titlurile zilei » O absolventă a Universității Cuza din Iași a lansat o piesă pentru fratele său militar, mort în condiții suspecte! Ilona Dănilă: „Eroul vieții mele a fost împușcat în inimă”

O absolventă a Universității Cuza din Iași a lansat o piesă pentru fratele său militar, mort în condiții suspecte! Ilona Dănilă: „Eroul vieții mele a fost împușcat în inimă”

04 oct. 2024, 02:00,
Sorin Pavelescu în Titlurile zilei

Ilona Dănilă, o absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași,  a compus o piesă în amintirea fratelui său, Andrei Dănilă, maistru militar la UM 01471 Focșani, mort în urmă cu 2 ani, în condiții suspecte

Ilona Dănilă, absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a lansat o piesă pentru fratele său militar. Tânărul a murit în condiții suspecte

Andrei Dănilă, la vârsta de 23 ani, a încetat din viață în data de 1 octombrie 2022, în jurul orei 20:00, în timp ce se afla în cadrul UM 01471 Focșani, unde era maistru militar. Deși reprezentanții Brigăzii 8 ROT Focșani au transmis atunci că tânărul militar s-a sinucis, nici la doi ani de la tragedie, familia lui nu crede că acest lucru a fost posibil. Ilona Dănilă, sora acestuia, dar și părinții tânărului militar cred că a fost, de fapt, vorba de un omor, iar cazul a fost mușamalizat. Familia a început să aibă suspiciuni deoarece susțin că tânărul a murit împușcat în inimă și nu în cap, așa cum au transmis reprezentanții Brigăzii 8 ROT Focșani, imediat după tragedie. La doi ani de la moartea maistrului militar, în data de 1 octombrie 2024, Ilona Dănilă a lăsat în amintirea fratelui său piesa „Ce bine”.

„«Ce bine»… ar fi fost. Am scris piesa asta acum câteva săptămâni, să descarc dorul și teroarea din mine. Deși voiam să o trag în studio, simt că e prea intimă și e ceva ce poți asculta doar o dată, apoi ori n-ai cuvinte, ori te copleșesc lacrimile. Și azi, la 2 ani de când eroul vieții mele a fost împușcat în inimă, simt că e momentul să v-o arăt. Când cunosc oameni noi… mă întreabă firesc: «Tu ai frați?». Iar cel mai dureros răspuns pe care îl pot oferi este «Am avut.»”, a explicat Ilona Dănilă. În piesa „Ce bine”, Ilona Dănilă își strigă durerea și neputința de a nu ști cu adevărat ce l-a ucis pe fratele său.

Ilona Dănilă: „Mi-a spus că Andrei e la morgă”

La câteva zile după decesul lui Andrei Dănilă, sora sa a explicat, într-o postare pe Facebook, cum a primit vestea morții, cum conducerea unității militare s-a panicat atunci când a văzut că familia tânărului nu a crezut în ipoteza sinuciderii.

„Fratele meu nu s-a sinucis. Fratele meu a lucrat vineri noapte. Sâmbătă dimineață «a ieșit» din tură. Își luase liber luni și marți ca să îi ajute pe părinții mei la treabă. La 17 fără 10, avea tren. Nu i-a răspuns tatei pe la 12:00. Nu a sunat că s-ar fi pornit. Am sunat toți. Până la 22:30, când i s-a închis telefonul. Un mesaj de la un coleg de al lui, de la Școala Militară, mă întreba dacă e adevărat. «Ce să fie adevărat?». Am început să sun la unitate. Mi-au răspuns. «Sunt sora lui Andrei, vă rog, suntem disperați, știți ceva de el»? «Lăsați un număr și vă sunăm noi». Nu m-au mai sunat. Nici nu au răspuns la telefon. Am urcat în mașină și am plecat spre Focșani. Pe drum, m-au sunat cei de la Poliția din Focșani. «Fratele dumneavoastră a decedat». Am urlat la el spunându-i să fugă din țară până nu îl omoară și pe el. Mi-a spus că Andrei e la morgă și că tata știe și a închis. L-am sunat pe tata. I-am spus că sunt pe drum, spre Focșani. S-a pornit și el. Acolo ne așteptau la unitate, într-un birou (fără să știe că venim), vreo 6 persoane fără nicio expresie facială. Colonelul, șeful de stat major… nu știu și nici nu îmi pasă. «Ne pare rău, fiul dumneavoastră s-a sinucis». S-au panicat când au văzut că nu îi credem. Au început să ridice tonul. Să apeleze la decență. O doamnă de lângă mine zâmbea. Sper să îi moară toți copiii ca să nu mai zâmbească niciodată. Psihologul unității a spus că vineri a vorbit cu el și totul era ok, doar se bucura că vine acasă. La toate întrebările noastre au răspuns: «Nu știm. Este aici procurorul militar». M-am săturat. Am urlat, să vină procurorul. A venit. Un om fără expresie. A început o poezie despre anchetă. «La ce oră s-a întâmplat»? Răspuns: aceeași poezie despre anchetă. M-a întrebat: «Ai vorbit cu el azi»? Am spus că da, deși nu vorbisem. S-au uitat toți, speriați, unii la alții. Am înțeles, Andrei nu a părăsit unitatea. A spus totuși că cercetează toate variantele. Le-am spus de cât de scârbă îmi este de ei, de statul lor de căcat, să le fie rușine, că au depus un jurământ să apere o astfel de țară”, a transmis Ilona Dănilă.

Familia tânărului crede că Andrei a fost, de fapt, ucis

Încă de la bun început, sora lui Andrei Dănilă nu a crezut că fratele său ar fi avut motive să se sinucidă. Familia maistrului militar a crezut că încă din prima fază că a fost vorba de un omor deoarece tânărul era împușcat în piept și nu în cap, iar în plus, avea mâna ruptă.

„Apoi… lacrimi. Urlete. Responsabilități. De soră și de fiică. Caută apartamentul. Caută morga. Caută sicriu. În care să fie pus fratele meu. Fratele meu? Nu avea ce să caute în unitate în afara programului de lucru, îmbrăcat în civil. Și dacă avea, cine îi dă și armă, și muniție? Arma nu se curăță cu muniție. Nu e împușcat în cap, așa cum spun jigodiile din presă. Ci în piept. Gaura din spate e mai jos decât cea din față. Cine ține arma cu spatele în sus când împușcă? De ce fratele meu are mâna ruptă de la încheietură? În comunicatul de presă al lor spune că au sunat la 112. Nu au sunat. Fratele meu nu a murit la spital. Cel de la pompe funebre îmi arăta cum se lovise la mână când l-a scos din birou și l-a dus la morgă. Nu avea depresie. Nu avea probleme. Nu suferea pentru nimic. Era cel mai bun om din lume. L-au omorât și acum vor să mușamalizeze. Și odată cu el, au omorât o parte din noi. Fugiți din statul ăsta infect până nu vă omoară și pe voi. Nu spuneți niciodată: «Onoare patriei!». Nu există. Nici onoare. Nici patrie”, a explicat sora lui Andrei Dănilă.

În urmă cu doi ani, un polițist din cadrul IPJ Botoșani s-a sinucis în parcul Copou.

Piesa lansată de absolventa Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași  pentru fratele său militar, mort în condiții suspecte, are deja câteva mii de vizualizări, iar tânăra susține că a primit numeroase mesaje de susținere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`