Prima pagină » National » Nunta anului pentru doi tineri din Maramureș. La eveniment au participat 12 fotografi din România și din străinătate

Nunta anului pentru doi tineri din Maramureș. La eveniment au participat 12 fotografi din România și din străinătate

16 aug. 2024, 13:41, 1 ,
în National

A fost fără doar și poate nunta anului pentru doi tineri din Maramureș, evenimentul fiind imortalizat de nu mai puțin de 12 fotografi din țară și străinătate. Roxana și Vasile, cum se numesc protagoniștii, trăiesc o frumoasă poveste de dragoste de șase ani. Acum, cei doi au avut parte de o nuntă tradițională maramureșeană, la care a participat întreaga suflare a zonei.

Tradițiile și obiceiurile de demult sunt respectate cu sfințenie în Maramureș. Aici, ceremonia de căsătorie e o adevărată sărbătoare pentru întreaga comunitate. Roxana și Vasile, doi tineri care trăiesc o frumosă poveste de iubire de șase ani, au decis să imortalizeze într-un mod special cel mai frumos moment din viața lor de până acum.

Nunta anului pentru doi tineri din Maramureș

În satele din Maramureș, pentru a se ajunge la căsătorie propriu-zisă, băieții trebuie să treacă adevărate teste de cucerire. Fetele sunt curtate, amândoi trebuie să primească acordul părinților pentru căsătoriem iar când aceștia sunt de acord, mirele trebuie să o pețească pe viitoarea soție în casa ei. La fel s-a întâmplat și pentru Roxana și Vasile, care au avut parte de o nuntă tradițională la care au participat 12 fotografi.

Aici, logodna mirilor are loc întro zi de sâmbătă, atunci când cei doi fac schimb de verighete, iar preotul anunță de trei ori unire lor. La petrecerea de după slujba de la biserică este invitat tot satul, nunțile din Maramureș fiind renumite datorită numărului uriaș de invitați.

Aici, nunțile sunt adevărate spectacole. Roxana și Vasile și-au pus recent pirostriile, după șase ani de când s-au cunoscut. Amândoi țin la valorile și obiceiurile maramureșene străvechi, așa că s-au bucurat de atenția întregii comunități din comuna Suciu de Sus.

Nunta tradițională a atras atenția celor mai buni fotografi din România și din Italia. Fericitul eveniment s-a transformat într-o adevărată ședință foto. Pozele de la nuntă vor fi publicate într-un album care să descrie viața și tradițiile din comuna Suciu de Sus.

Și-au dorit să ducă tradiția mai departe

„Am observat că majoritatea nu păstrează tradiţia şi în satul nostru este respectată această tradiţie, mai ales oamenii mai în vârstă îşi doresc foarte mult să vadă tinerii că duc tradiţia mai departe”, spune mirele Vasile.

Obiceiurile de la nunțile din Maramureș s-au transformat, în timp, într-un fel de ritualuri. Altele au dispărut, în timp ce altele au rămas la fel de importante, în special pentru cei mai în vârstă membri ai familiei mirilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *