Între 22 și 24 iunie 2022 are loc a 26-a ediție a Expoziției Internaționale de Invenții, „Inventica 2022”. Peste 300 de invenții brevetate, în curs de brevetare și proiecte de cercetare sunt expuse publicului larg, în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, în Sala Pașilor Pierduți. Cu ocazia acestui eveniment, peste 50 de participanți inventatori și reprezentanți din cadrul universităților, institutelor de cercetare și companii se întâlnesc pentru a celebra știința și inovația.
Cele mai sclipitoare minți din domeniul științei și invențiilor se reunesc la Iași pentru desfășurarea evenimentului „Inventica 2022”. Participanții din toate colțurile țării, dar și din Republica Moldova, Turcia, Polonia și Malaezia își prezintă cele mai inedite invenții care au potențialul de a schimba lumea. Această expoziție internațională de invenții este găzduită de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, cu sprijinul prof. univ. dr. ing. și prorector Neculai Seghedin. La deschiderea evenimentului a fost prezent jurnalistul în domeniul științei, scriitor și fost ministru Alexandru Mironov, dar și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.
„Inventica 2022”, un pilon al științei românești
După 2 ani de pandemie și restricții, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” își deschide din nou porțile pentru Expoziția Internațională de Invenții. Cu prilejul acestui eveniment, inventatori, academicieni și companii se întâlnesc pentru a-și expune cele mai ingenioase și importante invenții.
Alexandru Mironov, un nume de calibru în domeniul științei, literaturii și politicii, a fost prezent și el și s-a bucurat că evenimentul a fost reluat. Acesta susține că inovația este personajul principal în această epocă, în care totul se schimbă cu o viteză amețitoare.
„A fost o tăcere asurzitoare de doi ani, iar acum creierele eliberate arată ce pot. Așa ar trebui să arate cu adevărat creatorul. Trăim, întreaga planetă, într-o eră a inovației și asta este normal. Cele mai multe descoperiri au avut loc la întâmplare. E un moment în care explodează din nou creierele creatoare. În timpul pandemiei, au fost ținute cu un capac deasupra. Nu știi de unde sare iepurele cu o descoperire importantă. Principalul este că se stârnește fenomenul și că trăim, pana la urma, în era inovației. Un inventator nu creează motivat de bani mulți. Majoritatea sunt roși de curiozitate, sunt de obicei nebunii satului care vor ca lucrurile să fie altfel și își văd de treaba lor”, a declarat Alexandru Mironov.
Jurnalistul și scriitorul de SF a ținut un discurs în cadrul ceremoniei de deschidere a proiectului. Acesta îi îndeamnă pe tineri să se deschidă în fața noului, să își unească mințile și să creeze lucruri extraordinare de care se vor bucura generațiile actuale și cele ce vor veni, așa cum au făcut inventatorii români de renume din trecut.
Mihai Chirica: „România bate media IQ-ului la nivel european!“
Prorectorul Universității Tehnice din Iași, Neculai Seghedin, pune un foarte mare preț pe acest eveniment și susține că reuniunea inventatorilor este foarte importantă pentru dezvoltarea acestui domeniu.
„Avem o paletă foarte largă de participanți, oameni de știință, cercetători, profesori universitari, studenți, doctoranzi. În felul acesta, încercăm să dezvoltăm și să menținem cultura creativității. Aceasta este miza. Trebuie ca toți cei care împărtășesc aceleași valori legate de tehnologie, de știință și de tehnică să se întâlnească, așa cum se întâlnesc cei din celelalte domenii socio-profesionale. Al doilea aspect foarte important este ca inventatorii să iasă în spațiul public. Sunt expuse realizări din foarte multe domenii și, în felul acesta, se poate crea o imagine și o expunere a inventicii românești. Inventatorii au datoria de a crea, de aceea ieșim în spațiul public. Invențiile vor urma să fie preluate spre a fi folosite mai departe în folosul oamenilor”, a declarat prof. univ. dr. ing., prorector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, Neculai Seghedin.
Edilul municipiului Iași, Mihai Chirica, a fost și el prezent la deschidere și a vorbit despre importanța inteligenței umane pentru dezvoltarea societății.
„Inventica, eveniment pe care îl susține în continuare domnul Seghedin, vine să aglutineze știința românească. Și Euroinventica, desigur, care are o conotație internațională, vizează tot mapamondul, inclusiv inventica românească, dar în proporție mai scăzută. România bate media IQ-ului la nivel european, în condițiile în care, într-adevăr, avem o rată destul de crescută de analfabetism funcțional. Trebuie să încercăm să ținem cât mai mult creierul românesc în țară. Nu mă refer neapărat la cele mai înalte standarde. O națiune nu se coordonează numai cu specialiști de cel mai înalt rang. Are nevoie de toate meseriile, de jos în sus și e nevoie ca fiecare să cunoască o meserie. Toți oamenii trebuie să știe să facă ceva, pentru a se întreține pe sine și pe familia sa”, punctează primarul Iașului, Mihai Chirica.
Expoziția Internațională de Invenții „Inventica 2022” poate fi vizitată de oricine dorește, la Universitatea Tehnică din Iași.