Prima pagină » Titlurile zilei » Nume grele din magistratura ieșeană pleacă acasă după 25 de ani de carieră! Care sunt sentimentele magistraților la ieșirea din funcție
Nume grele din magistratura ieșeană pleacă acasă după 25 de ani de carieră! Care sunt sentimentele magistraților la ieșirea din funcție

Nume grele din magistratura ieșeană pleacă acasă după 25 de ani de carieră! Care sunt sentimentele magistraților la ieșirea din funcție

26 sept. 2022, 02:00, 17 ,
Andreea Timofte, în Titlurile zilei

Nume grele din magistratura ieșeană au depus cereri de ieșire din funcții. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat recent mai multe decrete, printre care şi cel de pensionare a Carminei Pascal, fost șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași. De la data de 1 octombrie 2022 vor pleca din sistem alte două nume importante: Florin Daniel Cășuneanu, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, și Mihaela Pascaru, actualul șef al Secției Judiciare din cadrul aceluiași parchet. În același timp, de la data de 1 noiembrie, va ieși la pensie și judecătorul Elena Petronela Timofte

Valul de pensionări din magistratură lovește din plin justiția ieșeană. Nu mai puțin de trei nume importante vor pleca în următoarele săptămâni, după ce președintele României a semnat deja decretul de eliberare din funcție a procurorului Carmina Pascal, fost șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași. Urmează Florin Daniel Cășuneanu, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, și Mihaela Pascalu, actualul șef al Secției Judiciare din cadrul acestei structuri din cadrul Ministerului Public.

În același timp, de la Tribunalul Iași va pleca judecătoarea Elena Petronela Timofte, un magistrat cu o carieră îndelungată la această instanță. În cursul zilei de ieri, reporterii BZI au reușit să vorbească cu o parte dintre cei care pleacă din sistem după 25 ani de vechime.

Carmina Pascal, o poveste de succes în magistratură

Carmina Pascal a debutat în magistratură la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni, județul Botoșani. Ulterior, s-a transferat pentru o scurtă perioadă de timp la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani. Din iulie 1998 până în aprilie 2000, a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși. Din mai 2000 și până în octombrie 2005, a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, după care s-a transferat pe un post de procuror la Parchetul Județean. Pe data de 21 ianuarie 2010, a fost numită pe funcția de procuror șef, secția de Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași. În octombrie 2011, a devenit prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, funcție pe care a ocupat-o până pe 15 iulie 2018, după care s-a transferat pe o funcție de inspector la Inspecția Judiciară, poziție de pe care a ieșit la pensie. Procurorul Carmina Pascal a explicat cum se simte la final de carieră.

„Am făcut douăzeci și cinci de ani de carieră în luna mai, am ieșit la pensie în august, am împlinit vechimea, am și depășit. Au fost douăzeci și cinci de ani foarte frumoși, asta vă pot spune sigur. Îmi aduc aminte foarte multe, toate au fost importante, toate cazurile mi-au adus o satisfacție, satisfacția că am obținut o condamnare definitivă pentru cineva, că am reușit să ajut o persoană vătămată să-și vadă dosarul dus la bun sfârșit”, a spus Carmina Pascal, cu referire la întrebările adresate de jurnalist, privind activitatea de procuror.

Carmina Pascal: „Mi-au plăcut cei trei ani de la Inspecții”

Primul caz instrumentat de Carmina Pascal a fost un dosar de furt, la Botoșani. Ultimul, înainte de a ajunge la Inspecția Judiciară, a fost un dosar de evaziune fiscală.

„Primul caz a fost la Botoșani, acolo am început să lucrez, eram stagiară și era un furt dintr-o locuință, iar ultimul a fost un dosar de evaziune fiscală. Până la inspecții, am făcut tot ce face un procuror, anchete, instanță, toată munca, am făcut absolut orice, tot. La inspecții am făcut ce trebuia să facă mulți după ce adună ani de vechime”, și-a amintit procurorul.

În ceea ce privește regretele, Carmina Pascal susține că a realizat cam tot ce și-a propus.

„Mi-a părut rău, mi-a părut rău după colegii de la București foarte rău, după muncă, mi-au plăcut cei trei ani de la Inspecții, a fost altceva decât munca de procuratură. Nu am regrete legate de profesie, am făcut tot ce mi-am propus, nu mi-aș fi dorit nimic altceva”, a declarat Carmina Pascal.

Florin Cășuneanu: „Un complex de factori m-au determinat să iau această decizie”

Tot de la data de 1 octombrie 2022 va pleca din sistem și Florin Daniel Cășuneanu, procuror militar în cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași. După ce a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, până în anul 2018, Florin Cășuneanu s-a înscris chiar pentru competiția de procuror general al României, ulterior pentru funcția de procuror-șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General.

„Da, am cerut pensionare, dar mai sunt niște etape până acolo. La data de 1 octombrie va trebui să se întâmple, să vedem când se întoarce și președintele ca să semneze decretul, mai este puțin. Toți cei care au ieșit la pensie au făcut-o din același motiv, anume că au atins vechimea, situația este așa cum este, relativ incertă, dar nu acesta a fost motivul determinant, la un moment dat se ajunge la o suprasaturație și, în condițiile în care legea permite ca după 25 de ani de magistratură să ieșim la pensie, de ce nu”, a declarat Florin Cășuneanu.

„Plec cu foarte multă nostalgie și regret, pentru că este o profesie pe care am iubit-o și o iubesc. Sunt suficienți douăzeci și cinci de ani, pentru că, așa cum am spus, se ajunge la o suprasaturație și lipsa unor satisfacții, un complex de factori m-au determinat să iau această decizie”, a explicat Cășuneanu.

Ultimul dosar important în care a lucrat, înainte de a ajunge șef al procurorilor ieșeni, a fost dosarul privind corupția de la Rutieră, din anul 2009.

„Prima arestare dispusă de mine a fost pentru un viol, iar ultima propunere a fost într-un dosar foarte celebru, unul dintre cele mai celebre, cu Rutiera”, a completat acesta.

Planurile pentru prima zi de pensionare sunt deja făcute.

„Prima mea zi de pensie va fi ușoară, voi merge cu fiica mea la facultate, la Oxford, să o conduc în al doilea an universitar, apoi, sigur, va fi greu. Am satisfacții, dar vin și trec, nostalgia rămâne și este una profundă după această carieră”, a conchis nostalgic Florin Cășuneanu.

Mihaela Pascaru s-a numărat printre procurorii cu merite deosebite

În perioada în care a lucrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, Mihaela Pascaru s-a aflat pe lista celor mai buni procurori din țară. În anul 2010, fostul procuror general al României a trecut-o pe lista cu procurorii care aveau cele mai bune merite profesionale. Aceasta va ieși la pensie tot de pe data de 1 octombrie 2022. În cazul acesteia, mutarea este oarecum surprinzătoare, pentru că, la începutul acestei veri, a fost desemnată procuror șef secție judiciară în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. Delegarea a fost aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru o perioadă de șase luni.

Judecătorul Elena Timofte iese la pensie în noiembrie

La ultima ședință, membrii CSM au aprobat și pensionarea judecătorului Elena Petronela Timofte de la Tribunalul Iași. Elena Petronela Timofte a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității  „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în anul 1995, ocupând următoarele funcții de specialitate juridică: judecător,  Judecătoria Iași – 1995-1998, judecător, Judecătoria Hârlău – 1998-2003, judecător, Tribunalul Iași, începând cu anul 2003.

„Propune președintelui României eliberarea din funcție, prin pensionare, începând cu data de 02.11.2022, a doamnei Timofte Elena Petronela, judecător cu grad profesional de Curte de Apel la Tribunalul Iași”, se arată în decizia CSM.

Comentarii
  • Speram ca au fost corecti….sa se bucure de pensii..ca dacă nu și au făcut rău gratis…cum e stilul…în România….iaca vine timpul….când plata raului se poate întoarce…

  • Unii se perindă înainte de pensie câte 6 luni la penitenciar ca judecători de supraveghere pentru a-și mări pensiile.

  • De ce la magistrati nu ar exista condiții cumulative pentru ieșirea la pensie: Varsta limita, pe de o parte, și vechimea, pe cealaltă parte?

  • pentru ca ei ,,poate”!

  • Cel ce nu uita

    D na CARMINA PASCAL un mare profesionist, respectata și apreciata de toată lumea.
    RESPECT și PENSIE LUNGA cu SĂNĂTATE!

  • Unul de la "" privat"".

    Nu se mai practica, e veche metoda.
    INFORMEAZĂ-TE ÎNTÂI.

  • Ei nu sunt vinovați, dar sistemul este vinovat pentru risipa de resurse umane. Nu prea mai sunt condiții grele și foarte grele de muncă, cum erau altă dată. Veniturile salariale și pensiile magistaților sunt foarte mari, aș spune chiar disproporționate în raport cu majoritatea covârșitoare a angajațiilor și cu performanța economiei naționale. Nu știu cum sunt justificate în condițiile în care, în vremurile de acum, nu sunt diferențe atât de mari între categoriile de angajați, în ceea ce privește pregătirea (Facultatea de Drept nu se află printre facultățile greu de absolvit, dimpotrivă), dificultatea profesiei, condițiile de muncă, pericol, restricțiile etc. Cu ce sunt mai prejos profesorii , de exemplu ?

  • Facultatea e una, admiterea la Institutul de Magistratură e alta – pt a fi procuror sau judecator. Ai de învățat munți de carte. Nu oricine intră acolo. Știu absolvenți de nota 10 care fie nu au intrat, fie au dat de mai multe ori până au intrat.
    Salariul și pensia sunt motivate de specificul profesiei și restricțiile care le implică. Nu am timp să-ți desenez până pricepi.
    Se vede că nu știi despre ce vorbești…

  • Salariul e motivatia.Pensia e rezultatul unor contributii, gicule.
    Contributii care-s mult mai mici decat cele care ar da o pensie asa mare.
    Traiasca aia care va dau pensii, ca-i aparati la nevoie.

  • asta e o gluma!

  • Magistratii (judecatorii si procurorii) ar trebui sa aiba aceleasi conditii de pensionare ca toti ceilalti salariati. Pensie numai pe contributivitate si penalizari pentru cei care se pensioneaza inainte de 65 de ani. Vor sa se pensioneze la 50 de ani? N-au decat, dar penalizarile sa fie aceleasi ca la toata lumea.
    Inteleg, salarii mai mari pentru n motive. Dar pensia, de ce pomana pe spinarea altora? Sa ia fiecare dupa cat a contribuit. Asa este corect.

    Imi dau seama ca astea-s doar vorbe. Cine cunoaste un judecator sau un procuror stie ca ei se considera deasupra plebei, si sunt convinsi ca actualele privilegii li se cuvin.

  • daca s-ar face JUSTITIE cu adevarat nu ar fi nici o problema cu varsta de pensionare ! dar ce fac ăștia numai justiție nu este !

  • Ce au facut astia di ce se face in continuare,nu poate fi numita ,,Justitie”.
    Cel mult banditism.
    I au aparat pe cei care i au umplut de privilegii.
    Nerusinati.

  • Doamna Carmina Pascal, un profesionist desavarsit, un OM care a crezut cu tarie in LEGE, o minte sclipitoare, harnica precum o albina si frumoasa foc pe deasupra! UN EXEMPLU DEMN DE URMAT!
    SANATATE MAXIMA si PENSIE LUUUUUUNGA DOAMNA!!!

  • @ mishu, dreptatea si justitia sunt doua chestiuni distincte. doar rareori ele coincid.

  • Carmina a reusit cu pisda, e femeie!!!

  • Dar de ce notarelului penal evazionist numitul florea bogdan i-au inchis procurorii dosarele?
    Deoarece este un informator undecaver cu solda💵💵?😂
    Nu mai este, ca l-am descoperit!😂😂
    Penalule evazionist descoperit plateste-ti impozitele ca faci serviciile de rusine!😂
    Asa informator, asa servicii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *