Prima pagină » International » Numărul zilelor de concediu a crescut! Angajații vor primi 30 de zile libere pe an
Numărul zilelor de concediu a crescut! Angajații vor primi 30 de zile libere pe an

Numărul zilelor de concediu a crescut! Angajații vor primi 30 de zile libere pe an

21 aug. 2024, 14:00,
Mirela Gabriela Todosi în International

Numărul zilelor de concediu a crescut! Deși în majoritatea țărilor, printre care și România, se dau minimum 20 de zile de odihnă pe an, sunt și state care oferă concedii generoase. Iată unde vor primi angajații 30 de zile libere pe an.

Numărul zilelor de concediu a crescut!

Fiecare țară are propriile reguli când vine vorba de acordarea concediilor anuale pentru angajați. În România concediul minim legal este de 20 de zile, însă sunt state care oferă 28 sau chiar 30 de zile libere de odihnă.

Una dintre țările care oferă salariaților un concediu de odihnă de 28 de zile lucrătoare este Estonia. Programul de lucru standard în Estonia este de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Durata vacanței anuale este de 28 de zile.

Danemarca oferă cinci săptămâni de concediu plătit pe an. Angajatorii sunt obligați să ofere cel puțin trei săptămâni de concediu neîntrerupt între începutul lunii mai și sfârșitul lunii septembrie. Finlanda pune la dispoziție angajatorilor 30 de zile de concediu pe an.

Luxemburg este una dintre țările europene cu cele mai multe zile de vacanță plătite. Durata legală a concediului de odihnă anual este stabilită la minim 25 de zile lucrătoare pe an. În Franța, angajații cu vechime primesc 30 de zile lucrătoare concediu anual.

Apare un nou tip de concediu în România

Angajații din România primesc un concediu de cel puțin 20 de zile lucrătoare. Recent, a fost anunțat că se va introduce pentru salariați un nou tip de concediu. Este vorba de 10 zile libere acordate tăticilor. Modificările adoptate recent vizează prelungirea perioadei actuale a concediului paternal. Astfel, acesta va fi extins de la cinci zile lucrătoare la zece zile lucrătoare. Legea este în curs de promulgare. Noua propunere legislativă vizează extinderea dreptului la concediul paternal și la indemnizația corespunzătoare pentru toți tații care sunt angajați în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, eliminând cerințele legate de calitatea de asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Astfel, tații vor beneficia de 10 zile de concediu paternal de la stat. O altă lege le vizează pe mamele care se întorc la muncă din concediul de creștere a copilului. În urma adoptării unei directive europene în legislația română, este acum stipulat clar că angajații care se întorc la muncă după concediul de creștere au dreptul să revină la vechiul lor de muncă sau la un loc cu condiții similare de muncă.

Altfel stau lucrurile când vine vorba de concediul de creștere a copilului în alte țări. În Suedia, un cuplu de părinți poate transfera un maxim de 45 de zile altor persoane, în timp ce un părinte singur poate transfera 90 de zile de concediu parental plătit bunicilor care au grijă de nepoți. Suedia a adoptat o nouă lege, care permite bunicilor să beneficieze de concediu parental plătit atunci când au grijă de nepoții lor, pe o perioadă de până la trei luni din primul an de viață al unui copil. Legea permite părinților să poată transfera o parte din indemnizația lor de concediu parental bunicilor copilului pentru ca aceștia să aibă grijă de el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`