Prima pagină » National » Numărul studenților care lucrează este cel mai mic în România, conform Eurostat

Numărul studenților care lucrează este cel mai mic în România, conform Eurostat

29 aug. 2022, 17:44, 2 ,
în National

România se află din nou la coada clasamentului. De această dată, numărul studenților care lucrează sau își caută un loc de muncă este cel mai mic în țara noastră, din rândul statelor membre UE.

Astfel, circa 23% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani din sistemul de educaţie formal erau angajaţi, în anul 2021, în timp ce 3 la sută căutau un loc de muncă şi erau disponibili pentru a începe o activitate.

Cel mai mic număr al studenților care lucrează este în România

Luni, 29 august 2022, Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat datele privind numărul studenților care lucrează. Totuşi, cea mai mare parte a acestui grup (73%) era în afara forţei de muncă (nici angajaţi, nici şomeri).

În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată pondere a studenţilor şi stagiarilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani din sistemul de educaţie formal, care erau şi angajaţi, se înregistra anul trecut în Ţările de Jos (70%), Danemarca (49%) şi Germania (42%), iar cea mai scăzută în România (2%), Slovacia (4%), Ungaria şi Bulgaria (ambele 5%).

În anul 2021, cea mai ridicată pondere a studenţilor şi stagiarilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani care nu lucrau (ceea ce înseamnă că îşi căutau un loc de muncă şi erau disponibili pentru a începe lucrul în timp ce studiau) se înregistra în Suedia (14%), Finlanda (9%) şi Ţările de Jos (7%).

Pe de altă parte, mai puțin de 1 la sută dintre studenţii şi stagiarii din această grupă de vârstă nu lucrau în Cehia, România, Ungaria şi Croaţia.

În ceea ce privește ponderea femeilor care participau la educaţia formală, aceasta era mai ridicată decât cea a bărbaţilor, în special la grupa de vârstă 20 – 24 de ani (54% femei faţă de 45% bărbaţi).

Conform sursei citate, furnizarea unei educaţii bune tinerilor este un obiectiv de-a dreptul important, de fapt acesta le determină viitorul. Cât de rapid fac tinerii tranziţia de la educaţie la piaţa muncii variază semnificativ în rândul statelor membre ale Uniunii Eurpene. În unele state, tinerii încep să muncească (de exemplu part-time, în weekend sau slujbe pentru studenţi) încă de când sunt în sistemul de educaţie formal.

Cauza numărului mic de studenți care lucrează

Aceste evoluţii sunt determinate de sistemele naţionale de educaţie şi de formare profesională, dar şi de alţi factori, cum ar fi caracteristicile pieţei muncii la nivel naţionali şi factori culturali.

În țara noastră, rata şomajului în luna iunie a anului 2022 a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, la 5,3%, faţă de cea înregistrată în luna precedentă, iar rata şomajului la bărbaţi a fost cu 1,2 puncte procentuale mai mare decât la femei.

Rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) s-a menținut la un nivel ridicat,  respectiv 22,7%, informa Institutul Naţional de Statistică (INS).

De asemenea, numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna iunie a anului 2022 a fost de 439.900 persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (451.000 persoane), cât şi faţă de luna iunie 2021 (443.300 persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 1,2 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,8% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,6% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,2% pentru luna iunie 2022 (3,5% în cazul femeilor şi 4,7% al bărbaţilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 74,4% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna iunie 2022.

Chiar dacă numărul studenților care lucrează în România este unul mic, țara noastră a urcat pe podium în ceea ce privește frumusețea femeilor. De asemenea, România se află în topul celor mai sigure țări din lume.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
În ce stare se află tânărul de 15 ani care a sărit de pe scena „Beach, Please”, la îndemnul unui rapper! Mesajul lui Selly
Playtech.ro
Anunţ de ultimă oră despre Ion Iliescu! Medicii au recunoscut, situaţia nu este cum se aşteptau
observatornews.ro
Plângere penală împotriva lui Albert NBN, care a înjurat România pe scenă la "Beach, Please!"
Playsport.ro
Afacerea „Dacia de la unguri”. Cum au ajuns românii să-și cumpere înapoi mașinile făcute la Mioveni și să facă profit din...
Evz.ro
Dezastru pe litoralul românesc. Curg sancțiunile
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Prinţesa Charlotte a sfidat protocolul regal în public! Toţi se aşteptau de la Kate să ia măsuri, însă Prinţesa de Wales a susţinut-o
Dailybusiness.ro
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
redactia.ro
Ilie Bolojan a fost întrebat dacă renunță la o parte din salariu! Ce a răspuns
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii
  • Da, intrucat profesorii cer prezenta la cursuri si seminarii, iar patronii nu accepta sa te invoiesti.

  • E că și cum ai spune , numărul oi care sunt și capre în același timp este f mic și tinde spre zero. Învățământul acadic la noi a ajuns un soi de școală serala muncitorească. Așa zisii studenți care muncesc la noi au locuri subcalificate barmani etc. Și când face școală îl caută de launca și când e la munca intra online la seminarul x . Adică un fel de struțocamila. Înafara e la fel , sunt pline barurile de studioși. E un mod de a supraviețui fără să ajungi sa evoluezi academic. Doar te târâi. La final ai o diplomă dar continui sa duci tava ptr că , nu , deja ai ” experiența” . Sistemul Bologna e scurt 3 ani de studii ar trebui făcuți la zi nu la ff sau seral. Pandemia a pus capac educației iar forma de învățământ online in mediul universitar va arunca ultima lopata de pamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 iulie 2025
14 iulie 2025