Prima pagină » Actualitate » Numărul românilor care vor muri de COVID-19 s-ar putea dubla, susține cercetătorul Octavian Jurma
Numărul românilor care vor muri de COVID-19 s-ar putea dubla, susține cercetătorul Octavian Jurma

Numărul românilor care vor muri de COVID-19 s-ar putea dubla, susține cercetătorul Octavian Jurma

11 feb. 2022, 12:54,
în Actualitate

Un avertisment a fost lansat în spaţiul public de Octavian Jurma. Cercetătorul susţine că numărul românilor care vor muri de COVID-19 s-ar putea dubla până la finalul lunii februarie. Jurma arată că, contrar faptului că Omicron nu generează cazuri mai grave, numărul de români care pierd luptă este în continuă creștere. Specialistul a mai afirmat și faptul că se poate vedea extrem de bine că nevaccinații au o rată mai mare de deces și că daca 80% dintre aceștia s-ar fi vaccinat, am fi avut cu 20.000 de decese mai puțin.

Asta în condiţiile în care în spaţiul European mai multe țări au eliminat restricțiile, iar autoritățile românești iau în considerare o eliminare a restricțiilor de la începutul lunii martie.

Numărul românilor care vor muri de COVID-19 s-ar putea dubla

Așadar, într-o postare publicată, Octavian Jurma consideră că numărul românilor care vor muri de COVID-19 s-ar putea dubla până la sfârșitul lunii februarie. Cercetătorul prezintă și faptul că săptămâna trecută exista o medie zilnică de 90 de decese, iar în această săptămână există o medie de 144 de decese zilnice. Acesta ironizează faptul că Omicron este tratat ca o tulpină mai ”blândă” decât precedentele:

„Săptămâna trecută am avut 632 decese și o medie de 90 de decese pe zi. Săptămâna trecută un român a fost ucis de COVID-19 la fiecare 15 minute. În această săptămâna un român este ucis de COVID-19 la fiecare 10 minute. În această săptămâna avem deja o medie de 144 de decese pe zi și până azi 2,593 de români au murit oficial uciși în „mult mai blândul” val 5-Omicron. Numărul de decese va continuă să crească până la finalul lunii, când vom atinge probabil vârful în jurul a 2,000 de decese săptămânal și 300 de decese pe zi ”, a explicat Octavian Jurma.

Persoanele nevaccinate sunt cele mai afectate de COVID-19

O statistică ce a fost publicată de autorități este prezentată și de către Octavian Jurma care explică faptul că persoanele nevaccinate sunt cele mai afectate de COVID-19. Așadar, din totalul de 10 persoane care mor, 8 sunt persoane care nu s-au vaccinat. Așadar, dacă cei vulnerabili s-ar fi vaccinat în proporție de 80% ar fi putut fi evitate 20.000 de morți:

„8 din fiecare 10 decedați de azi sunt nevaccinaţi, 8 din fiecare 10 decedați de mâine vor fi tot nevaccinaţi și tot așa. Vaccinarea în proporție de 80%, mai ales a celor vulnerabili, ar fi salvat cel puțin 20,000 de vieți până acum. Nici nu discut aici de numărul imens de bolnavi cronici cu long-COVID pe care îi lasă în viață”, este concluzia lui Octavian Jurma.

Autoritățile române se gândesc la eliminarea restricțiilor

Așadar, așa cum este trendul european unde mai multe țări au eliminat restricțiile, în spaţiul public românesc au apărut mai multe voci care susţin faptul că din martie vom putea reveni la normalitate. Declarațiile au fost făcute de principalii actori de pe scena publică, inclusiv de ministrul Sănătății și Raed Arafat. Alexandru Rafila a menţionat că trebuie să fim prudenți și că eliminarea restricțiilor vor fi în directă legătură cu scăderea numărului persoanelor infectate cu Omicron:

Odată cu luna aprilie probabil că o să ajungem într-o situație de normalitate în care participarea să fie similară cu cea din perioade de normalitate. Trebuie să păstrez măcar o rezervă, pentru că, deși pot face estimări, nu am certitudini. Prefer să fiu mai rezervat. Dar opinia mea este că în această primăvară vom ajunge la normalitate în ceea ce privește activitatea socială și economică, implicit cea culturală. Va însemna și fără certificat în spațiile publice. (…) a explicat ministrul Sănătății

Așadar, vom vedea dacă numărul de morți de COVID-19 se va dubla în următoarea perioadă și vom vedea reacția autorităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *