Prima pagină » National » Numărul românilor care folosesc panouri solare a crescut semnificativ

Numărul românilor care folosesc panouri solare a crescut semnificativ

03 nov. 2022, 10:43,
BZI.ro, în National

Odată cu valurile de scumpiri, mai multe persoane sau instituţii încearcă să găsească soluţii alternative. În acest sens, numărul românilor care folosesc panouri solare a crescut semnificativ. Până la momentul actual, circa 30.000 de case au panouri solare în România.

Având în vedere facturile tot mai mari la energia electrică, tot mai multe persoane şi instituţii încearcă să găsească alternative și să folosească energii inepuizabile. Astfel, orice instalație care este conectată la resurse regenerabile devine importantă.

Numărul prosumatorilor care folosesc panouri solare a crescut

În 2022, numărul de prosumatori racordaţi la reţeaua electrică de distribuţie a crescut la 24.000, în contextul în care în anul 2019, erau înregistrat doar 303 prosumatori în România. De altfel, tot mai mulţi cetăţeni îşi instalează pe casa proprie panouri solare pentru a-şi asigura consumul de energie electrică.

Potrivit declarațiilor lui Valeriu Steriu, membru în conducerea ANRE, sunt astăzi în lucru alte 6000 de cereri de autorizare a unor prosumatori care să fie racordați la rețeaua electrică de distribuție.

„Vor fi aproximativ 30.000 de prosumatori până la finalul anului, dinamica e absolut spectaculoasă”, a declarat Valeriu Steriu.

Un prosumator din Mogoşoaia, Sebastian, spune că a investit din fonduri proprii 8800 de euro pentru propriul sistem de panouri voltaice şi 5500 de euro pentru bateriile de acumulare a energiei.

„Pe mine m-a costat sistemul în 2021 undeva la 1100 euro per kilowat pe putere instalată. Începând cu 2 februarie anul acesta am devenit prosumator, adică am livrat curent electric în rețea. Și am primit bani pentru ceea ce am livrat în rețea. Doar că tariful pe care tu îl vinzi distribuitorului tău este destul de mic, e de cam 1 la 3”, a declarat Sebastian.

Tot el a mai subliniat că de la 1 mai până la momentul actual a livrat în reţea peste 4100 de kw şi a consumat din reţeaua publica în jur de 280 kw.

„Eu, teoretic, în perioada asta de iarnă, aș putea consuma din rețeaua publică mai multă energie pentru radiatoare, aer condiționat să mă încălzesc. Dar din păcate, normele metodologice nu s-au stabilit clar și furnizorii încă nu fac compensare cantitativă. Și e un blocaj. Nu mi s-a emis nicio factură de la 1 mai pe consum și pe ce am livrat. Și nu sunt caz singular”, a explicat prosumatorul.

Costuri zero la curentul electric

Vă aducem aminte, o şcoală din Oradea a devenit independentă energetic, după ce a instalat 300 de panouri fotovoltaice pe acoperişurile celor două clădiri în care învaţă mii de elevi. Având în vedere că anul trecut au avut facturi de 20.000 de lei, conducerea unităţii de învăţământ speră să aibă astfel costuri zero la curentul electric. Totodată, şcoala are şi un sistem de ventilaţie inteligent şi eficient pentru aerisirea sălilor de curs.

Anterior, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat în cotombrie 2022 despre lansarea unui nou program pentru montarea de panouri fotovoltaice în România. Programul ar putea fi lansat din primăvară, iar apelul de proiecte se poate face şi în anii următori. Acesta va fi destinat montării de panouri fotovoltaice unităţilor administrativ-teritoriale şi instituţiile publice. El a mai menţionat ca acest program care va fi lansat la sfârşitul anului, va fi finanțat 100% pentru unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice de montare a panourilor pentru creşterea autoconsumului.

Preocupările oamenilor se rezumă la a reduce cheltuielile la energia electrică, conectându-se la surse independende de energie, precum panourile solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *