Prima pagină » Economic Local » Numărul porcilor mistreți cu pestă porcină africană din Iași, în creștere. Noi cazuri au fost descoperite de specialiști
Numărul porcilor mistreți cu pestă porcină africană din Iași, în creștere. Noi cazuri au fost descoperite de specialiști

Numărul porcilor mistreți cu pestă porcină africană din Iași, în creștere. Noi cazuri au fost descoperite de specialiști

27 feb. 2023, 02:00, 2 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

A crescut numărul porcilor mistreți cu pestă porcină africană din județul Iași. Numai în ultimele două săptămâni au fost descoperite, în pădurile din Iași, 327 de cazuri de pestă porcină africană, confirmate la mistreți. Specialiștii au luat măsuri pentru ca pesta porcină să nu se răspândească, iar pădurarii verifică fondurile cinegetice din județul Iași. Cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariție

Numărul porcilor mistreți cu pestă porcină africană este în creștere în Iași. Ultimele date publicate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) arată că numai în ultimele două săptămâni au fost descoperite, în pădurile din Iași, 327 de cazuri de pestă porcină africană, confirmate la mistreți.

Medicii sanitar-veterinari au analizat sute de probe de la animalele moarte, în ultimele 3 luni, în laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, iar rezultatele au arătat că principala cauză a morții este virusul PPA. Efectivele de porci mistreți s-au redus drastic în ultimii 4 ani, după ce pesta porcină africană a distrus populația de mistreți. Pentru că aceste cazuri de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor, situația este și mai gravă, astfel că specialiștii iau toate măsurile pentru stoparea răspândirii acestui virus.

Numărul porcilor mistreți cu pestă porcină africană, în creștere

De asemenea, numărul de cazuri de mistreți este în creștere și în alte județe din țară. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, până în prezent au fost diagnosticate 7.069 de cazuri la mistreți în 41 de județe. Ieșenii cu ferme cu porci, dar și cei care au avut efective mici de porcine în propriile gospodării, au fost afectați de pesta porcină africană. Specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au sacrificat 23.000 de porcine din fermele italianului Fillipo Latini, unde au izbucnit focare de pestă porcină africană (PPA).

După ce a fost confirmată pesta porcină africană în fermele din comunele Belcești și Coarnele Caprei, autoritățile sanitar-veterinare au luat măsurile necesare pentru ca porcii să fie uciși și îngropați. Dacă omul de afaceri italian va respecta măsurile dispuse de autorități, peste 6 luni va putea repopula fermele.

Măsuri pentru combaterea răspândirii virusului PPA

Printre măsurile pentru combaterea răspândirii pestei porcine ce au fost dispuse de specialiștii din Iași se regăsesc efectuarea inspecțiilor și a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazuri, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severă.

De asemenea, fermierii afectați de pesta porcină africană au fost despăgubiți. Pentru că numărul porcilor mistreți cu pestă porcină africană este în creștere, specialiștii în silvicultură au sporit verificările din fondurile cinegetice din județul Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *