Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Numărul nașterilor influențează modul în care o femeie îmbătrânește
Numărul nașterilor influențează modul în care o femeie îmbătrânește

Numărul nașterilor influențează modul în care o femeie îmbătrânește

05 dec. 2020, 15:23,
în Sanatate

Numărul nașterilor influențează modul în care o femeie îmbătrânește. Relația dintre numărul nașterilor și îmbătrânirea este mai complexă decât pare: dacă am avut mulți copii nu înseamnă că vom îmbătrâni neapărat mai repede decât cele care nu au avut niciunul.

Un nou studiu științific arata ca numărul nașterilor are un impact asupra îmbătrânirii biologice a unei femei.

În cercetarea publicata pe 25 noiembrie în revista Scientific Reports, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au folosit date de sănătate de la 4.418 femei, colectate între 1999 și 2010. Au identificat date cu privire la numărul de sarcini per femeie și le-a comparat cu datele din diferite probe biologice utilizate ca biomarkeri ai îmbătrânirii. Acești nouă biomarkeri au fost concepuți pentru a evalua sănătatea metabolică, funcția renală și hepatică, anemia și tulburările celulelor roșii din sânge, precum și funcția imună și inflamația.

De ce numărul nașterilor influențează modul în care o femeie îmbătrânește?

Femeile care au avut puțini copii sau nu au avut deloc sau, invers, mulți copii (mai mult de 4 copii în medie) tindeau să îmbătrânească mai repede decât cele care aveau între 2 și 4 copii. Și asta indiferent de metoda utilizată pentru a evalua îmbătrânirea biologică. Aceste observații se aplică femeilor aflate în postmenopauză la momentul studiului, deoarece nu s-au găsit rezultate semnificative de acest tip la femeile aflate în premenopauză. Prin urmare, s-ar părea că „daunele” pentru paritatea îmbătrânită (indiferent dacă au avut sau nu copii și câti) nu sunt vizibile până la apariția menopauzei.

„Rezultatele noastre sugerează că sarcina și nașterea pot contribui la schimbarea și dereglarea mai multor sisteme fiziologice diferite care pot afecta îmbătrânirea odată ce o femeie este la post-menopauză. Acest lucru este în concordanță cu modificările metabolice, imunologice și endocrinologice care apar în organism în timpul sarcinii și alăptării, precum și cu diferitele riscuri de boală asociate sarcinii”, a comentat Talia Shirazi, doctorand în antropologie biologică și co-autor al studiului, potrivit Sante Magazine.

Pentru cercetător, există un fel de compromis pentru corp între îmbătrânire și reproducere. Oamenii de știință au observat într-adevăr o curbă în formă de U: femeile cu o medie de doi până la patru copii au avut mai puține semne de îmbătrânire decât femeile care au avut mai puțini (sau niciunul) copii, dar și mai puțini decât cei care au avut mai mult de patru copii.

Cercetătorii intenționează să își continue activitatea pentru a afla mai multe despre procesele care ar putea fi implicate în această corelație între numărul de nașteri și îmbătrânirea biologică. Pentru că în momentul de față au doar presupuneri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 noiembrie 2024
26 noiembrie 2024