Prima pagină » Actualitate » Numărul morților din Spania crește dramatic. Căutările continuă
Numărul morților din Spania crește dramatic. Căutările continuă

Numărul morților din Spania crește dramatic. Căutările continuă

02 nov. 2024, 09:28, 3 ,
în Actualitate

Cifrele se modifică de la o oră la alta, bilanțul inundațiilor catastrofale din Spania este unul sumbru. Zeci de dispăruți și de supraviețuitori sunt căutați cu disperare în zone în care accesul este foarte greoi, iar comunicațiile inexistente. Potrivit ultimului bilanț, cel puțin 205 și-au pierdut viața în inundațiile devastatoare care au lovit sudul Spaniei, informează El Pais, potrivit News.ro.

Ambasada României la Madrid și Consulatul din Castellon verifică informații despre decesul unor români

ACTUALIZARE 19:10, 1 noiembrie: Ambasada României la Madrid şi Consulatul României de la Castellon de la Plana verifică informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la decesul unor cetăţeni români, victime ale inundaţiilor recente din Comunitatea Valenciană, anunță un comunicat al MAE român.

Este vorba despre cazul unei familii din districtul La Torre. Șapte oameni și-au pierdut viața, după ce au fost prinși de inundații în garajul bloculului lor din districtul La Torre, aflat lângă orașul Valencia. Trei dintre dintre ei sunt români, scrie presa spaniolă. „Cuplul sosise în Valencia în urmă cu mai bine de 22 de ani din România”, scrie publicația spaniolă ABC, preluată de News.ro.

MAE anunțase ulterior că un român dintre cei 16 dați dispăruți a murit, însă nu a fost transmisă o confirmare oficială despre cei trei.

Potrivit unui comunicat MAE, reprezentanţii misiunii diplomatice şi ai oficiului consular sunt în contact permanent cu autorităţile spaniole competente şi cu cetăţenii români, inclusiv membri de familie, care au semnalat persoanele dispărute, şi rămân pregătiţi să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări.

Mai multe ţări aşteaptă identificarea victimelor pe care fenomenul DANA, deosebit de violent, le-a făcut în regiunea Valenciei, relatează Cadena SER, care notează că cei mai mulţi cetăţeni străini din Comunitatea Valenciană sunt de origine română

Comunitatea Valenciană este unul dintre teritoriile cu cea mai mare populaţie de origine străină din Spania, iar trecerea fenomenului DANA, care a luat deja 202 vieți, face ca unele cancelarii străine să aştepte identificarea victimelor, pentru a vedea dacă sunt şi cetăţeni de-ai lor. Ambasadele şi consulatele ţărilor europene şi latino-americane le cer cetăţenilor lor să le contacteze, dacă au nevoie de informaţii sau dacă nu pot localiza o persoană cunoscută.

Comunitatea românească este cea mai mare din Comunitatea Valenciană, aproape 100.000 de persoane de această naţionalitate locuind pe acest teritoriu, potrivit Cadena SER.

Mesajul Custodelui Coroanei României

ACTUALIZARE 19:00: Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, a transmis, vineri, un mesaj în care îşi exprimă compasiunea după pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele enorme provocate de „inundaţiile teribile” din Spania, relatează Agerpres.

„Familia mea şi cu mine avem cea mai mare compasiune şi profund regret pentru pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele enorme provocate de inundaţiile teribile din Spania. Gândul nostru se îndreaptă în special către marile comunităţi româneşti şi moldoveneşti din Spania şi suntem încredinţaţi că, sprijiniţi de autorităţile române şi de comunităţile din ţară, ei vor găsi puterea de a trece prin aceste momente atroce. (…) Condoleanţele noastre celor care şi-au pierdut pe cei dragi şi profundă compasiune faţă de compatrioţii noştri şi de poporul spaniol”, a transmis MS Margareta.

Custodele Coroanei exprimă „marea admiraţie pentru modul în care comunităţile locale s-au unit în suferinţă şi s-au ajutat unii pe alţii”.

„Le dorim să aibă în continuare puterea de a spera şi de a rezista durerii şi suferinţei”, a mai transmis Custodele Coroanei Române.

MAE: Atenționare cod roșu în Comunitatea Autonomă Andaluzia – provincia Huelva şi zona costieră a provinciei Huelva
ACTUALIZARE 14:40: Agenţia Meteorologică din Spania(AEMET) a actualizat prognoza de vreme nefavorabilă şi a emis cod roşu şi portocaliu de vreme nefavorabilă – ploi intense, căderi semnificative de apă şi intensificări ale vântului, pentru vineri, n Comunitatea Autonomă Andaluzia – provincia Huelva şi zona costieră a provinciei Huelva.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Spaniei – Comunitatea Autonomă Andaluzia, asupra faptului că Agenţia Meteorologică locală (AEMET) a actualizat prognoza de vreme nefavorabilă şi a emis cod roşu şi portocaliu de vreme nefavorabilă – ploi intense, căderi semnificative de apă şi intensificări ale vântului, pentru vineri, 1 noiembrie 2024, pentru Comunitatea Autonomă Andaluzia – provincia Huelva şi zona costieră a provinciei Huelva”, transmite MAE.

Consulatul General al României la Sevilla recomandă evitarea oricăror deplasări care nu sunt urgente.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Consulatului General al României la Sevilla: + 34648212169.

MAE recomandă consultarea paginilor web https://www.meteoalarm.org,

https://sevilla.mae.ro/contact,

www.mae.ro.

Bilanţul victimelor a crescut la 205 morţi

ACTUALIZARE 14:30: Centrul de coordonare integrată (CECOPI) care gestionează consecinţele inundaţiilor din Spania a anunţat vineri că bilanţul morţilor din Comunitatea Valenciană se ridică acum la 202, ceea ce ridică bilanţul total la 205, relatează ABC.

Precedentul bilanţ, comunicat joi, era de 155 de morţi în această comunitate şi de 158 în total.

„Procesul de recuperare şi identificare a victimelor continuă”, precizează CECOPI.

Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, s-a deplasat vineri la Valencia pentru a participa la reuniunea CECOPI, care coordonează lucrările de urgenţă în zonele afectate de fenomenul DANA.

Localitatea transformată în cimitir

ACTUALIZARE 10:00: Subsolurile caselor fără scări pentru acces la etaj și garajele au fost o capcană mortală pentru locuitorii din zona zero a inundațiilor. La Paiporta sunt zeci de morți. Nimeni nu știe câte cadavre sunt încă îngropate în propriile case, dar echipele de salvare cred că mai sunt încă zeci, scrie ABC.

Poate că multe case aveau terase, dar nu aveau scări pe care să urci la etaj. Oamenii au fost blocați în casă, sub atacul unui val de trei metri și jumătate de noroi, pietre, crengi și mașini pe care curentul l-a adus spre casele lor.

Nu au urcat la etaj pentru că majoritatea caselor din partea veche din Paiporta sunt construite în așa fel încât etajele superioare și inferioare au intrări separate. Așa au fost construite sau așa au fost împărțite casele de familie, depinde, dar pentru a urca, trebuie să ieși. Când au venit inundațiile, era imposibil să ieși, așa că Paiporta, unde s-au concentrat cele mai multe pierderi în urma catastrofei provocate de inundațiile din această săptămână, este astăzi un cimitir fără cavouri, cruci sau pietre funerare, totul fiind un munte de crengi și mașini strivite, răsturnate, fără acoperișuri, pline de fragmente de obiecte. Vehiculele SMURD se mișcă încet și lugubru prin noroi, ca și cum ar fi trase de cai. Experții criminaliști lucrează din greu. Numai pe strada Carrer Balmes au fost găsite cinci cadavre, deși legiștii cred că mai multe s-ar putea ascunde sub amestecul de lemn și vehicule care ajunge până la primul etaj al clădirilor. „Nu știi când vei da cu lopata în noroi și va apărea o mână”, spune Adriana, o localnică.

Sute de voluntari au venit în zonă pentru a ajuta, pentru a scoate noroiul și pentru orice altceva este necesar.

„Cel mai rău este la parter și în garaje”, recunoaște un agent al Benemérita (Garda Civilă) care participă la lucrările de salvare. În multe dintre ele nici măcar nu putem intra, dar vedem mașinile îngrămădite pe rampa de ieșire și…” – tace o clipă și își arcuiește sprâncenele – „și știm ce este înăuntru”.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025