Numărul insolvențelor este în creștere în Iași. Mai mulți antreprenori au renunțat la afaceri

Numărul insolvențelor este în creștere în Iași. Mai mulți antreprenori au renunțat la afaceri

12 ian. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Numărul insolvențelor este în creștere în 2023 în Iași, comparativ cu anul 2022. Antreprenorii vor să renunțe la afacerile din comerț, auto sau HoReCa

A crescut numărul insolvențelor din Iași în cele 11 luni din 2023. Statisticile Oficiului Național pentru Registrul Comerțului (ONRC) Iași arată că în perioada ianuarie-noiembrie 2023 s-au înregistrat 243 de insolvențe, mai multe față de cele din aceeași perioadă a anului 2022. Numai în luna noiembrie 2023 au fost 38 de insolvențe. Antreprenorii din Iași, cu afaceri în domeniile comerț, auto sau HoReCa, se pregătesc să pună lacătul pe ușă după ce planurile de business nu au fost realizate. Astfel, modificările fiscale din ultimii doi ani, inflația și taxele mari au contribuit la închiderea afacerilor și falimentarea unora din domenii precum comerț sau industria beauty. Aceeași situație era și la începutul anului 2022.

Numărul insolvențelor din Iași, în creștere

Ieșenii nu mai vor să deschidă afaceri noi. Potrivit statisticilor, numărul înmatriculărilor de firme noi a scăzut în cele 11 luni din 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, datele de la Registrul Comerțului arată că în Iași s-au înmatriculat, în 11 luni, 4.902 societăți, iar în aceeași perioadă din 2022 – 5.569 de firme. În ceea ce le privește pe cele care și-au suspendat activitatea o anumită perioadă de timp, în Iași s-au înregistrat 548 de suspendări în perioada ianuarie-noiembrie 2023 și 538 în aceeași perioadă din 2022.

Ieșenii au dizolvat 1.098 de firme în 2023, în perioada analizată, și 1.139 de firme în aceeași perioadă din 2023. Când vine vorba de firmele radiate, datele statistice arată că s-au radiat, la Iași, aproape 2.000 de societăți în perioada ianuarie-noiembrie 2023, iar în aceeași perioadă din 2022 – de 2.149 de firme.

Mediul de afaceri din Iași este bulversat de modificările fiscale

Modificările fiscale din ultima perioadă, dar și cele care au intrat în vigoare din acest an, cum este creșterea TVA-ului la diverse produse, nu sunt în favoarea mediului de afaceri. Ultimul anunț privind taxele și impozitele aplicate de anul acesta se referă la impozitarea progresivă. De asemenea, toate aceste modificări se regăsesc și în buzunarele consumatorilor care plătesc mai mult pentru produsele achiziționate.

Modificările vizează atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice. De exemplu, ca să combată evaziunea fiscală, a fost modificată legea pentru persoanele fizice. Astfel, banii a căror proveniență nu poate fi justificată vor fi impozitați. Impozitul pentru acest tip de venituri va crește de la 16 la 70 la sută, conform noii legi privind măsurile fiscale, care a fost publicată la sfârșitul săptămânii trecute în Monitorul Oficial, Legea 296/2023. Antreprenorii stau pe un butoi cu pulbere și spun că vor exploda în curând. Aceștia mai susțin că în continuare se așteaptă la creșterea insolvențelor în Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *