Numărul insolvențelor a crescut în 2023, în Iași, iar previziunile nu sunt roz pentru mediul de afaceri. Antreprenorii susțin că anul 2024 va fi mai dificil pentru că vor crește cheltuielile, iar multe afaceri se vor închide sau își vor suspenda activitatea
A crescut numărul insolvențelor din Iași în primele 10 luni din acest an. Statisticile Oficiului Național pentru Registrul Comerțului (ONRC) Iași arată că în perioada ianuarie – octombrie 2023 s-au înregistrat 205 de insolvențe, mai multe față de cele din aceeași perioadă a anului 2022. Antreprenorii din Iași spun că acesta este primul semnal al crizei economice, iar situația va continua și în 2024.
„Oamenii nu mai au cu ce să plătească angajații, să plătească impozitele pentru că cererea a scăzut. Eu am un magazin alimentar de cartier și văd în fiecare zi că se cumpără mai puțin și mai ieftin. Deci nu mai au oamenii bani sau se limitează doar la anumite lucruri esențiale. Colegii mei îmi spun că anul viitor se gândesc să renunțe la angajați, să vândă ei la magazine. Nu mai au cu ce să plătească salariile”, susține Ionuț Micu, proprietarul unui magazin alimentar din Iași.
Aceeași situație era și la începutul anului 2022, când antreprenorii închideau afacerile.
A crescut numărul insolvențelor din Iași în primele 10 luni din acest an
Ieșenii nu mai vor nici să deschidă afaceri noi. Numărul înmatriculărilor de firme noi a scăzut în primele 10 luni din 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, datele de la Registrul Comerțului arată că în Iași s-au înmatriculat, în primele 10 luni, 4.810 firme, iar în aceeași perioadă din 2022, 5.569 de firme. Astfel, a scăzut numărul înmatriculărilor de firme noi cu 3 la sută.
În ceea ce privește societățile care și-au suspendat activitatea o anumită perioadă de timp, în Iași s-au înregistrat 541 de suspendări în intervalul ianuarie – octombrie 2023 și 538 în aceeași perioadă din 2022. Ieșenii au dizolvat 1.078 de firme în 2023, în perioada analizată, și 1.139 de firme în aceeași perioadă din 2022. Datele statistice arată că s-au radiat, la Iași, 1.972 de societăți în intervalul ianuarie – octombrie 2023, iar în aceeași perioadă din 2022, 2.149.
Mediul de afaceri din Iași este bulversat de modificările fiscale
Modificările fiscale din ultima perioadă, dar și cele care vor intra în vigoare începând de anul viitor, nu sunt în favoarea mediului de afaceri. Ultimul anunț privind taxele și impozitele aplicate de anul viitor se referă la impozitarea progresivă. Antreprenorii spun că toate aceste modificări au bulversat mediul de afaceri, iar reprezentanții IMM-urilor sunt convinși că se vor închide multe afaceri. Astfel, impozitarea progresivă afectează mediul de afaceri din Iași.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că sunt două variante de impozitare, cota unică și impozitarea progresivă, și se caută soluții pentru ca modificările fiscale să se facă gradual. Mai mult, a precizat că nu vor exista măriri de taxe din 2024. Antreprenorii însă stau pe un butoi cu pulbere și spun că va exploda în curând. Aceștia mai spun că faptul că a crescut numărul insolvențelor din Iași este un semn al crizei economice.