Belgia a anunțat că numărul de noi infectări cu COVID-19 scade. În ultimele două luni, Belgia a cunoscut o creştere constantă a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, devenind astfel ţara cea mai afectată din Europa de pandemia de COVID-19,
Virusologul Belgian Yves van Lanthem susțime că reducerea numărului de contagieri se datorează respectări ide către populație a restricţiilor progresive impuse pentru a frâna răspândirea virusului, relatează EFE.
„Am constatat aspecte pozitive în evoluţia cifrelor şi din fericire această tendinţă pozitivă pare să se confirme”, a declarat virusologul Yves van Lanthem, cel care susţine conferinţele naţionale de presă privind situaţia COVID-19.
Scade numărul de infectări în Belgia
Deşi în Belgia incidenţa rămâne cea mai ridicată din Europa, cu 1.775 noi cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, media săptămânală a persoanelor infectate cu Sars-CoV-2 a scăzut cu 4%, marcând prima descreştere din acest al doilea val de COVID-19.
Tendinţa pare să confirme o ameliorarea a situaţiei, conform datelor recente, în care se remarcă efectul restricţiilor care s-au aplicat progresiv în ultimele săptămâni, precum interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, închiderea restaurantelor, a barurilor, a centrelor de agrement, de sport şi de cultură, precum şi obligaţia desfăşurării activităţii profesionale la domiciliu.
„Datele arată că măsurile aplicate funcţionează”, a menționat Yves van Lanthem.
Mai multe restricții impuse în Belgia
Începând de luni, 2 noiembrie, a fost suspendată şi activitatea centrelor comerciale neesenţiale, o măsură al cărei impact asupra situaţiei epidemiologice ar putea fi observat la sfârşitul săptămânii viitoare.
Internările în spitale sunt în continuare în creştere, în medie cu 26%, iar în secţiile de terapie intensivă cu 4%. Autorităţile belgiene, care au început să transfere bolnavi în Germania, au fixat la 2.000 numărul paturilor disponibile la terapie intensivă, limita pentru a împiedica colapsul sistemului sanitar.
Numărul deceselor continuă de asemenea să crească cu 75% săptămânal – o medie de 163 de decese pe zi.
Belgia a înregistrat în total 12.126 decese de la declanşarea pandemiei.
Este în creştere şi rata infectărilor, cu 6,3% săptămânal, ajungând la 28,8% la scară naţională, cu o medie de 48% la Liege şi 37% la Bruxelles.
SUA depășesc cu câteva mii pragul de 100.000 de cazuri noi de coronavirus într-o zi
Statele Unite au trecut, miercuri, 4 noiembrie, pentru prima dată, de 102.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus în decurs de 24 de ore, iar asta se întâmplă în timp ce întreaga națiune așteaptă cu sufletul la gură rezultatul alegerilor prezidențiale, care s-au desfășurat sub semnul pandemiei.
Marți, alegătorii care nu votaseră deja prin corespondență au stat la cozi având măști și viziere, în timp ce membrii secțiilor de vot au de numărat mai multe voturi ca niciodată.
În ciuda pandemiei, exit-pollurile au arătat că alegătorii au fost mai preocupați de starea economiei decât de sănătatea publică, scrie The Washington Post. Este un sentiment prevalent în special în rândul alegătorilor lui Donald Trump.
Miercuri seara, în Statele Unite fuseseră înregistrate peste 104.000 de cazuri nou confirmate de coronavirus, conform datelor The Washington Post. Reuters notează, la rândul său, că bilanțul datelor pe care le are indică peste 102.000 îmbolnăviri.
Au crescut și internările, dar și decesele – peste 1.200.
Cel puțin 17 state, în general din Midwest, au raportat bilanțuri-record de bolnavi COVID. Rata de pozitivare a testelor în South Dakota a depășit 50 la sută.