Prima pagină » Local » Numărul de mame minore la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași se menține și în 2024 ridicat. Din fericire, cazurile de abandon sunt foarte scăzute
Numărul de mame minore la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași se menține și în 2024 ridicat. Din fericire, cazurile de abandon sunt foarte scăzute

Numărul de mame minore la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași se menține și în 2024 ridicat. Din fericire, cazurile de abandon sunt foarte scăzute

18 sept. 2024, 02:00,
Cătălina IURAȘCU în Local

Numărul de mame minore la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași se menține și în 2024 ridicat. Anual, cifra acestora este de peste 100, majoritatea născând prematur. Cu toate acestea, din fericire, cazurile de abandon ale copiilor nou-născuți sunt foarte scăzute

În Iași, numărul mamelor minore continuă să reprezinte o provocare socială și medicală. Fetele care devin mame la vârste fragede se confruntă cu riscuri ridicate, asociate sarcinilor în adolescență. Numărul de mame minore la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași se menține și în 2024 ridicat, totuși, majoritatea decid să-și păstreze copilul și resping abandonul.

Numărul de mame minore la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași se menține și în 2024 ridicat

Problema mamelor minore este strâns legată de factori economici și de dinamica familiilor dezbinate care contribuie la vulnerabilitatea acestor tinere. Sărăcia extremă și lipsa oportunităților educaționale le expun pe adolescente unor riscuri crescute de a deveni mame la vârste fragede, în timp ce familiile dezbinate, caracterizate de absența unuia sau a ambilor părinți, creează un mediu instabil și nesigur. Fără un sprijin adecvat și fără modele parentale sănătoase, multe dintre aceste tinere se confruntă cu o lipsă de îndrumare, ceea ce duce la sarcini neplanificate.

În primele șase luni ale anului 2024, la Maternitatea „Cuza Vodă” au născut 74 de mame minore. Anual, totalul de mame minore la această maternitate trece de 100.

„Pe parcursul timpului, cele mai multe minore le-am avut în 2020-2021, respectiv 140-142 de mame minore. Anul trecut am avut 132. Cifra este de peste 100 de mame minore, anual. Din fericire, aceste mame nu-și abandonează copiii, ceea ce este un lucru foarte important. O parte dintre ele chiar își continuă și studiile. O parte dintre ele beneficiază și de sprijinul asistenței sociale. Nu am avut în rândul acestor mame, în ultimii ani, copii abandonați”, a declarat Anca Bivoleanu, medic primar neonatolog.

În momentul în care o mamă minoră ajunge la spital, Serviciul de Protecție al copilului este sesizat, iar mama este luată în evidență. De asemenea, se discută cu primăria localității din care provine mama.

„Mai avem și mame minore din alte județe, care vin să nască aici pentru că, deși suntem în secolul XXI, mai există chestia asta de rușine”, a mai adăugat Anca Bivoleanu.

Cazurile de abandon al copiilor sunt foarte rare în rândul mamelor minore

Majoritatea mamelor minore au vârstele de 16-17, însă s-au înregistrat și cazuri în care mamele aveau mai puțin, chiar și 12 ani. În aceste cazuri, majoritatea nașterilor au loc prematur. De asemenea, pentru a reduce riscurile, se preferă nașterea prin cezariană.

„Chiar dacă sunt copile de 14-15 ani, au acel instinct matern care își spune cuvântul și își îngrijesc copiii. La început, nu percep, mai ales că ele nasc copii prematuri de obicei, copii cu probleme, cu spitalizare prelungită. Deși, la început, ele sunt încântate, ulterior își dau seama la ce se înhamă. Este un paradox. Pe zi ce trece, copilul este din ce în ce mai bine, iar ele, din ce în ce mai triste”, a explicat medicul.

Un caz excepțional cu care s-a confruntat medicul primar a fost acum câteva zile, când o mamă de 16 ani a născut prin cezariană, pentru a doua oară. Astfel de cazuri sunt îngrijorătoare și subliniază nevoia de educație și sprijinire a tinerelor.

Numărul de mame minore la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași se menține și în 2024 ridicat, însă, din fericire, se înregistrează foarte puține cazuri de abandon al copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *