Prima pagină » Local » Numărul de infecții respiratorii acute este în scădere la Iași

Numărul de infecții respiratorii acute este în scădere la Iași

23 feb. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Tot mai puțini ieșeni se confruntă, în această perioadă, cu infecții respiratorii acute, numărul de îmbolnăviri fiind tot mai scăzut de la o săptămână la alta. În ultimele zile, pe cuprinsul județului Iași s-au înregistrat 7.671 de cazuri de infecții respiratorii acute, din care 6.310 sunt infecții virale ale căilor respiratorii superioare, dar și 1.203 pneumonii și 158 de cazuri de gripă

În ultima săptămână au fost efectuate 253 de internări în rândul pacienților cu infecții respiratorii acute, dintre care 132 au fost realizate celor cu infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 80 pentru pacienții cu pneumonii și 41 în rândul celor cu gripă.

Tot mai puțini ieșeni se confruntă cu infecții respiratorii acute

În perioada 13 februarie 2023 – 19 februarie 2023, pe cuprinsul județului Iași au fost înregistrate 7.671 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 8,64 la sută mai puține față de săptămâna anterioară, când au fost înregistrate 8.869 de cazuri de infecții respiratorii acute.

„Conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, în săptămâna 13.02 – 19.02.2023 s-au înregistrat 7.671 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 8,64 la sută mai puține față de săptămâna anterioară (8.869): 6.310 sunt infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 1.203 sunt pneumonii și 158 de cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă.

Din totalul cazurilor de gripă, sunt internate 41 persoane, restul efectuând tratament la domiciliu. Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidența cea mai mare pentru gripă, pneumonii și IACRS este la grupa de vârstă 5-14 ani. În intervalul de timp menționat s-au înregistrat 2 decese, unul ca urmare a infecției cu virus gripal A (grupa de vârstă 15-49 ani), unul prin pneumonie (grupa de vârstă > 65 ani).

De asemenea, în săptămâna 30.01 – 05.02.2023 au fost raportate 253 de internări, cu 45 mai puține față de săptămâna precedentă, reprezentând 3,29 la sută din numărul total de cazuri: IACRS (infecții virale ale căilor respiratorii superioare) – 132 de internări, pneumonii – 80 de internări, gripe – 41 de internări”, au precizat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași.

Ce recomandă DSP Iași pentru limitarea extinderii infecțiilor virale

dsp iasi

În ultima săptămână au fost efectuate 253 de internări în rândul pacienților cu infecții respiratorii acute

Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave, folosirea batistei de unică folosință, păstrarea unei igiene corporale riguroase, întotdeauna cu spălarea mâinilor, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave, respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe, adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului, menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate, evitarea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor simptome compatibile cu gripa.

DSP Iași precizează că până în prezent nu s-au înregistrat cazuri de gripă. Vaccinul antigripal este cea mai eficientă metodă de profilaxie împotriva infecției cu virusul gripal. De la începutul lunii octombrie până în prezent, la Iași s-au vaccinat antigripal 76.956 de persoane din totalul de 87.573 de persoane considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire și care doresc să se vaccineze antigripal.

„Referitor la campania de vaccinare antigripală, conform ultimelor date centralizate, de la începutul lunii octombrie și până astăzi, 22 februarie 2023, s-au vaccinat 76.956 de persoane din județul Iași, cu 305 mai multe față de săptămâna anterioară. 77.645 de doze de vaccin antigripal au fost repartizate, până în prezent, Direcției de Sănătate Publică Iaşi”, au transmis reprezentanții DSP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *