Aproximativ 1.000 de persoane au traversat Canalul cu barca pentru a ajunge joi în Marea Britanie, un nou record pentru trecerea imigranților Canalului într-o singură zi.
Cinci bărci de salvare și patru nave Border Force au escortat grupuri la Dover, deoarece o perioadă de vreme calmă și blândă a făcut călătoria mai puțin riscantă.
Record zilnic de migranți care traversează Canalul către Marea Britanie, Franța ar fi de vină
O sursă din Whitehall a acuzat Franța că a pierdut controlul asupra situației migranților care traversează Canalul spre Marea Britanie. Ministerul de Interne a spus că britanicii nu vor să vadă oameni murind în Canal, deoarece bandele nemiloase profită. Peste 23.000 de persoane au traversat cu barcă din Franța către Regatul Unit până în acest an, o creștere bruscă față de cele 8.404 din 2020 – și cu mult mai mult decât în anii dinaintea pandemiei, când majoritatea solicitanților de azil au sosit cu avionul, feribotul sau trenul.
Aproximativ 98% dintre persoanele care ajung în Marea Britanie prin intermediul Canalului solicită azil. Dar cererile generale de azil au scăzut în lunile după ce călătoriile globale au fost limitate din cauza Covid-19 , iar cifrele rămân ușor mai mici decât înainte de pandemie.
În 2019, au existat 35.737 de cereri de azil, care au scăzut la 29.815 în 2020. Cifrele pentru prima jumătate a anului 2021 au arătat 14.670 de cereri. În ultimii ani, cererile de azil în Regatul Unit au atins apogeul în timpul crizei migrației europene din 2015-2016.
Autorităţile consideră că traversările migranţilor pe Canal sunt periculoase
Oficialii din Marea Britanie spun că vor să oprească traversările Canalului – descriindu-le ca fiind periculoase și inutile.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că numărul de treceri de migranți de joi este „inacceptabil”. Recordul anterior a fost de 853 de persoane care traversau pe 3 noiembrie.
„Publicul britanic s-a săturat să vadă oameni murind în Canal, în timp ce bande criminale nemiloase profită de pe urma mizeriei lor, iar Noul nostru Plan pentru Imigrare va repara sistemul stricat care încurajează migranții să facă această călătorie letală”, a spus purtătorul de cuvânt.
Problemă cu migranţi şi la granița dintre Polonia și Belarus
În ultimele zile sunt tensiuni mari la graniţa dintre Polonia și Belarus din cauza migranților care se află în perimetrul menţionat. Așadar, sunt mii de oameni care doresc să intre în Polonia, în spaţiul Uniunii Europene. Autorităţile poloneze au reacționat dur la fluxul de migranți cerând intervenția NATO. De altfel, aceleași autorităţi l-au acuzat pe Vladimir Putin, președinte Rusie că s-ar afla în spatele acestui val de migranți.
”Închiderea frontierei poloneze relevă interesul nostru naţional. Dar astăzi, este în joc stabilitatea şi securitatea întregii Uniuni Europene”, a scris şeful executivului polonez pe Twitter.
Premierul consideră că responsabil de acest lucru este tocmai președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko
”Acest atac hibrid al regimului (preşedintelui belarus Aleksandr) Lukaşenko ne vizează pe toţi. Nu ne vom lăsa intimidaţi şi vom apăra pacea în Europa cu partenerii noştri din NATO şi Uniunea Europeană”, a adăugat el.
Polonia a mobilizat armata la granița cu Belarus de teama unor acțiuni violente venite din partea migranților care încearcă să intre în țară.