Prima pagină » Local » Numărul de donări de sânge s-a redus considerabil. În luna iulie s-au înregistrat aproximativ 30 de prezențe pe zi: „Este greu să asigurăm cererile din cadrul spitalelor”

Numărul de donări de sânge s-a redus considerabil. În luna iulie s-au înregistrat aproximativ 30 de prezențe pe zi: „Este greu să asigurăm cererile din cadrul spitalelor”

29 iul. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

La Centrul de Transfuzie Sangvină din Iași, numărul donatorilor a scăzut considerabil în comparație cu cel de la începutul anului. Principala cauză este canicula, pentru că, după donarea de sânge, donatorul se simte slăbit și amețit, ceea ce crește și mai mult riscul de lipotimii sau sincope. Un alt motiv care cauzează scăderea transfuziilor este perioada de vacanță

Dacă în mai-iunie se înregistrau între 70 și 80 de recoltări pe zi, în decursul acestei luni, numărul s-a redus la 30 de prezențe pe zi. Conducerea Centrului de Transfuzie Sangvină din Iași afirmă faptul că numărul de donări depinde de la o zi la alta, în funcție de temperaturi. Astfel, în iulie, în zilele mai răcoroase s-au înregistrat și 50 de prezențe.

Numărul donărilor de sânge s-a redus

 poză cu Centrul de Transfuzie Sangvină din Iași

Principala cauză este canicula, pentru că după donarea de sânge, donatorul se simte slăbit și amețit, ceea ce crește și mai mult riscul de lipotimii sau sincope

Specialiștii îndeamnă ca donarea să se facă dimineață, atunci când temperaurile sunt moderate, pentru a evita un eventual leșin sau alte complicații. Mai mult decât atât, donatorul nu trebuie să consume mâncăruri grase sau băuturi alcoolice, dar o condiție importantă este ca înainte de donare să se consume alimente și lichide.

„Acest lucru se întâmplă în fiecare an, în acestă perioadă. Este greu să asigurăm cererile care în cadrul spitalelor sunt la fel de mari ca întotdeauna. Atât perioada de vacanță, cât și temperaturile ridicate afectează donarea. Pentru astfel de cazuri, sfătuim donatorul să-și acorde o perioadă mai îndelungată de repaus, să vină la donare dimineață, nu la orele amiezii, atunci când temperaturile sunt mai mari. Numărul de donări de sânge depinde de la zi la zi, astfel, în decursul lunii iulie am avut zile în care s-au înregistrat 30 de donatori, dar și zile în care s-au înregistrat 50 de prezențe”, transmite Alina Pleșu, director al Centrului de Transfuzie Sangvină din Iași.

Medicii trag un semnal de alarmă

poză cu un donator

În decursul acestei lunii, numărul s-a redus la 30 de prezențe pe zi

Medicii trag un semnal de alarmă pentru că în fiecare zi este nevoie de donatori pentru a salva o viață, pentru a păstra stocul de sânge la un nivel considerabil și pentru a interveni prompt în orice situație de criză.

„Ar trebui să se facă un fel de propagandă pentru ca lumea să doneze sânge. Acești pacienți, diagnosticați cu leucemie acută, dar și cu alte boli, au nevoie de transfuzii, au nevoie ca lumea să meargă să doneze sânge, și nu numai aparținătorii, nu este de ajuns. Sunt pacienți care n-au rude, n-au prieteni care să doneze pentru ei, acest lucru nu înseamnă că nu primesc sânge. Este o acțiune foarte importantă care trebuie înțeleasă și este nevoie de o campanie permanentă”, subliniază conf. dr. Cătălin Dănăilă, șef secție Hematologie, Institutul de Oncologie Iași.

Donarea de sânge a fost, este și va continua să fie o misiune onorabilă pentru fiecare ființă umană. Indiferent cât de departe a mers știința în cercetările și experimentele sale, aceasta este incapabilă să reproducă în mod artificial compoziția și funcția sângelui uman. Unele dintre beneficiile donării includ reînnoirea sângelui, creșterea proprietăților compensatorii ale organismului, care ajută la recuperarea rapidă. Mai mult decât atât, o donare care presupune 450 mililitri de sânge poate salva trei vieți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *